DÉL-AMERIKA LEGJAVA óriás körút 21 nap/20 éj

 

 

Ez a legkomplexebb utunk, mely érinti Dél-Amerika legszebb és legonfontosabb látnivalóit. Azoknak ajánljuk, akik egyszer készülnek Dél-Amerikába és egy út alatt akarják bejárni a lehető legtöbbet, illetve azoknak akiknek ez az első utuk a kontinens déli részére, és ötletet szeretnének meríteni, hogy hova menjenek vissza legközelebb hosszabb időre.

NEMZETKÖZI REPÜLŐJEGY ILLETÉKEKKEL:

245-295 000 Ft

 

BELSŐ REPÜLŐJEGYEK ILLETÉKEKKEL:

kb. 1 200 USD (kb. 340 000 Ft) 6 repülőjegy

 

ÚT ÁRA 2017-BEN (min. 14 FŐ ESETÉN, kisebb csoportnál emelkedik):

2150 - 2300 USD (kb. 615 000 Ft-tól hónaptól függően), mely tartalmazza a szállásokat jó minőségű tiszta közép kategóriás hotelekben reggelivel, összkomfortos bungalókban, transzfereket, utazásokat minőségi túristabuszokon, hajón, vonaton, a programban leírt kirándulásokat kényelmes privát buszokkal, a programokhoz szükséges összes belépőt, a magyar nyelvű csoportkísérőt, és a szükséges helyi idegenvezetőket. Ajánlott borravalók: 15-25 USD/fő/út

 

TRÓPUSI SZIGET KIEGÉSZÍTÉS: 4 NAP / 4 ÉJ: 250 USD (kb. 69 000 Ft)

 

JAVASOLT UTAZÁSI IDŐPONTOK:

március, április, október

 

ÉTKEZÉSEK:

az út ára tartalmazza a reggeliket, további étkezésekre mindig biztosítunk lehetőséget, melyek ára kb. 15-20 USD/nap

 

FAKULTATÍV PROGRAM LEHETŐSÉGEK:

Nazca repülés Ica-ból (250 USD+25 sol), Sivatagi homokfutózás (40 sol), Waynapicchu kiegészítő jegy (10 USD), sétarepülés Iguassu vízesés felett (10 perc 120 USD), Rio felett (7 perc 95 USD), Argentín tangóest (kb. 450 peso), Focimeccs Rióban (100 Rs-tól)

 

KIEGÉSZÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy kb. ugyanennyiért a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad előtt, vagy után eltölthetsz pár napot), Amazonas dzsungelprogram (3-4 nap), Észak Peru (egyéni utazók menüpontnál), Galapagos, Hosszabítás Rióban

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár és a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repülőjáratok telítettsége befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS +

1. NAP: ÉRKEZÉS LIMÁBA

2. NAP: PARACAS NEMZETI PARK

3. NAP: ICA BORVIDÉK, HUACAHINA OÁZIS

4. NAP: ICA-LIMA BUSZ, REPÜLÉS LIMA-CUSCO

5. NAP: CUSCO

6. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

7. NAP: MACHU PICCHU

8. NAP: CUSCO-PUNO, ANDAHUAYLILLAS, RAQCHI, SILLUSTANI

9. NAP: UROS NÁDSZIGETEK, COPACABANA (BOLÍVIA)

10. NAP: NAP SZIGET, LA PAZ

11. NAP: LA PAZ-SANTIAGO DE CHILE REPÜLÉS

12. NAP: SANTIAGO VÁROSNÉZÉS

13. NAP: SANTIAGO-PUNTA ARENAS REPÜLÉS, PUERTO NATALES

14. NAP: TORRES DEL PAINE

15. NAP: PERITO MORENO GLECCSER, CALAFATE-BUENOS AIRES REPÜLÉS

16. NAP: BUENOS AIRES VÁROSNÉZÉS

17. NAP: COLONIA DEL SACRAMENTO (URUGUAY)

18. NAP: BUENOS AIRES-IGUASSU REPÜLÉS, VÍZESÉS ARGENTIN OLDALA

19. NAP: CIUDAD DEL ESTE (PARAGUAY), VÍZESÉS BRAZIL OLDALA

20. NAP: IGUASSU-RIO REPÜLÉS, SZABAD NAP RIOBAN

21. NAP: RIOI VÁROSNÉZÉS, ELUTAZÁS RIÓBÓL

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ÉRKEZÉS LIMÁBA

Limába valamelyik nemzetközi légitársasággal érkezünk, általában az esti órákban. A 9 milliós főváros nagy része bádogházakból áll, ezért is különösen érdekes látni a kontrasztot a repülőtérről Miraflores negyed felé haladva. Dél-Amerika jelenleg leggyorsabban fejlődő gazdaságának fővárosában vagyunk, ami ennek köszönhetően napról napra változik és javul. Miraflores egy nyugodt sziget a káoszban, rendezett parkok, nívós szállodák, kitűnő éttermek és a hazai színvonalat is lepipáló szupermarketek váltják egymást, és itt található a legtöbb szálloda és turista, valamint a magas falú partszakaszra épült lélegzetelállító kilátással bíró Larcomar teraszos bevásárlóközpont is. Ez a tengerparti "pláza" kicsit jobb adottságokkal rendelkezik, mint a mi Westendünk, egy sör, kávé vagy kellemes vacsora társaságában nézhetjük a végtelenbe nyúló óceán feletti vörösesen izzó naplementét. Szállás Limában.

 

 

2. NAP: LIMA VÁROSNÉZÉS, PARACAS NEMZETI PARK

Reggel rövid buszos városnézésre indulunk, aki teheti és részeltesebben meg akarja tekinteni a várost, javasoljuk egy nappal korábban érkezzen. Lima nem csak a veszélyes bádogvárosokból áll, hanem sokak meglepetésére számtalan európai szemmel is élhető szép része van. Először A Miraflores negyedet nézzük meg, ahol a sziklás magasparton modern apartman épületek néznek szembe az óceánnal. Ezután a Kennedy Parkon haladunk át majd a helyi gyorsforgalmi úton a belvárosba érkezünk, a busz letesz a Plaza San Martin-on ahonnan a Jiron de la Union a mi Váci utcánkhoz kicsit hasonló sétáló utcán át jutunk a főtérre. Betérünk a La Merced templomba, amelynek oltárai a katedrálisával vetekednek, majd megérkezünk a főtérre, ahol mindenki szabad időt kap és betérhetünk a Katedrálisba, ami 1538-ban készült el, de kicsinek bizonyult, ezért 1572-ben bővíteni kezdték. A főbejárattól jobbra található kápolnában lévő koporsóban helyezték el Francisco Pizzaro hamvait. A téren van még a Kormányzói Palota, ami 1920-ban, illetve a Városháza ami 1945-ben épült. Nem messze található a San Francisco kolostor: vallási témájú festményeket és több ezer kötetes könyvtárat tartalmaz, katakombái 25 000 elhunyt maradványait rejtik, mert 1808 előtt a limai lakosok oda helyezték halottaikat. Szemben láthatjuk a Cerro San Cristobalt, aminek a tetejére egy hatalmas világító keresztet húztak fel, és 360 fokos panoráma nyílik a városra, sőt szép időben Mirafloresig és az óceánig is ellátni. Visszaúton elhaladunk a 2007-ben épített szökőkút park mellett, ahol 13 különböző alakú és formájú vizi csoda található, az egyikre még Peruról készült promóciós videót is kivetítik. A park még a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült. Visszamegyünk az óceánpartra és Barranco bohém negyede felé vesszük az irányt, ahol a Szerelmesek hídja is található. Miután átmentünk rajta egy lélegzetvétellel egy kis kilátóhoz jutunk ahonnan ismét szép kilátás nyílik az óceánra. Innen hagyjuk el a várost és Piscón (Peru nemzeti itala kapta innen a nevét) keresztül Paracas halászfaluba érkezünk (3,5 óra) majd rögtön ellátogatunk a Paracas Nemzeti Parkba. Az 1975-ben alapított 340 000 hektáros terület ugyancsak sok állatfajnak ad otthont. A látogatás során lélegzetelállító partszakaszt nézhetünk meg a toronymagasságú sziklákról, illetve egy fekete és vörös homokos tengerpartot. Megállunk a Katedrális nevű természeti képződménynél, melyet a 2007. augusztus 16-i igen magas, 7.9-es erejű földrengés megtépázott, majd lagúnillas kis öblébe érkezünk, amit a foldrengés után meginduló tsunami döntött romba, de mára már helyreállították. Estére újra Paracasban leszünk, és itt is szállunk meg.

 

 

3. NAP: BALLESTAS SZIGETEK, HUACACHINA OÁZIS

Reggel 8 órakor kihajózunk a Ballestas-szigetekre gyors motorcsónakokkal (2,5 óra). A szigetek látványos formájukon kívül azért is érdekesek, mert közel 150 madárfaj él rajtuk, több száz fóka  társaságában. Útközben a Nazca vonalakhoz hasonló mintegy 50 méter magas homokba formált gyertyatartó alakú jel mellett is elhaladunk. Pingvineket, oroszlánfókákat, delfineket és szerencsés esetben bálnákat is láthatunk az út során. Kb. 11-kor továbbindulunk Ica városa felé (1 óra), ennek környéke a helyi bor és pálinkakészítés központja, meg is állunk az egyik ilyen "bodegánál" azaz az egyik helyi bor és pálinkakészítő üzemnél, ahol részletesen elmesélik hogy készül a helyi ital és kóstolót is adnak belőle. Ugyancsak a város mellett terül el a sivatagban a Huacachina-oázis, ami azon túl, hogy egy több száz méter magas homokdűnékkel körülvett oázis éttermekkel, lehetőséget kínál arra is, hogy homokfutókkal száguldozzunk a dűnék között, és a toronyház magasságú homokhegyekről homokdeszkázzunk a mélybe. Ennek partjánál lesz a szállásunk.

 

 

4. NAP: UTAZÁS ICA-LIMA, REPÜLÉS CUSCOBA

Reggeli után buszunk Limába visz (4,5 óra) ahonnan a délutáni órákban Cuscoba repülünk, az inkák szerinti világ köldökébe, mely egyébként a maga 403 000 lakosával Peru 7. legnagyobb városa. 3400 méteres tengerszint feletti magasságon épült, ezért ezen a napon fontos az akklimatizálódás. Ezt leginkább a helyben vásárolható kokalevélből készített teával érdemes kezdeni, amit egyébként a legtöbb szálláson is kapunk. Itt lesz egy délutánunk, amikor gyalog kényelmes tempóban a kapott túrista jegy segítségével be tudjuk járni a város legfontosabb látnivalóit. Szállás Cusco.

 

 

5. NAP: CUSCO

Egész napunk lesz a koloniális város bejárására, vásárlásra a hatalmas helyi kézműves piacon vagy a helyiek által látogatott városi piacon, kávézásra, pihenésre. Észre sem fogjuk venni és már beesteledett lesz. Szállás Cuscoban.

 

 

6. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

Kirándulás az Inkák Szent Völgyébe. Ezen a napon nagyon gazdag a program, először a városból kifele menet megnézzük Sacsayhuaman és Tambomachay romjait, illetve megállunk a Fehér Krisztus szobornál, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Gyors fényképezés után Pisac felé indulunk, de megállunk egy igényes, de igen drága shop köré felhúzott kis skanzenben, ahol vásárlás nélkül is megismerkedhetünk a lámákkal, vikúnyákkal, alpakkákkal, valamint a helyiek is megmutatják, hogyan színezik a szálakat és hogy szőnek évszázadok óta. Pisacban a hegy tetejére épített romok megtekintése és a séta vissza a faluba egy kb. 2 órás kirándulást igényel. A hegy tövében lesz időnk sétálni és vásárolni a híres pisaci piacon. Tovább megyünk az Urubamba folyó és hatalmas teraszos hegycsúcsok kíséretében Ollantaytambo inka romjaira épített városába. Innen vonattal 1.5 óra alatt érjük el Machu Picchu Pueblot, a híres inka romváros lábánál fekvő kis falut, ami a perui dzsungel határánál található 120 kilométerre Cuscotól.

 

 

7. NAP: MACHU PICCHU

A program fénypontjának is nevezhetjük, Machu Picchu romváros megtekintését. Busz visz fel a faluból a bejáratig, amit igénybe is veszünk felfelé, hogy elég erőnk legyen a romok és látnivalók bejárására. Bátrabbak a Machu Picchu Orrának is nevezett Waynapicchut is megmászhatják, valamint a Napkaput, Holdkaput, és az Inka Hidat. A romváros 1911-es újrafelfedezése óta (a hódító spanyolok ugyanis nem is tudtak létezéséről) turisták milliói látogatják, és 1983-tól a Világörökség része. Sokan misztikus erőt tulajdonítanak a helynek, így a meditáló turista nem ritka látvány. Semmilyen kép vagy videó nem tudja visszaadni azt az élményt, amit ott érezhet a látogató! Délutáni vonattal érkezünk vissza a Szent Völgybe ahol festői környezetben töltjük az éjszkát.

 

 

8. NAP: CUSCO-PUNO BUSZ, ANDAHUAYLILLAS, RAQCHI, SILLUSTANI

A mai napon egy hosszú 6-7 órás utat teszünk meg Cuscoból a Titicaca-tó partjára, Punóba. A Titicaca-tó a világ legmagasabban fekvő (3827m) hajózható tava. Útközben lesz 2 opcionális megállónk ha időnk engedi és a csoport is akarja megállunk a Cuscotól 42 km-re épült Andahuaylillas gazdagon díszített kápolnájánál, amit kidolgozottsága miatt a Sixtusi kápolnához is szoktak hasonlítani, valamint a Cuscotól 110 km-re található Raqchi hatalmas védelmi falainál és Wiracocha templománál. Punoba érkezés előtt pedig bejárjuk Sillustani az Umayo tó szomszédságában épült pre-inka temetkezési helyét. Szállásunk Puno belvárosában lesz.

 

 

9. NAP: ÚSZÓ NÁDSZIGETEK, COPACABANA-BOLÍVIA

Reggel kihajózunk az Uros nádszigetekhez. Ezeken a mesterséges szigeteken a mai napig élnek indiánok, akik többnyire halászatból és a turizmusból tartják fenn magukat. A szigetek nevét adó uros indián törzs utolsó tagja is meghalt már, helyükre környékbeli aymarák jöttek, de közülük is a fiatalok egyre többen hagyják ott ezt az életformát, így félő hogy pár év múlva ezt a programot ki is hagyhatjuk... a punoi kikötőtől a Titicaca-tó partján közel 3 órás út alatt jutunk Copacabanaig (bár a rioi stranddal egyezik a neve, ez nem az!) ami, már Bolíviában van, a határtól 10 kilométerre. Este a domboldalon lévő Hotel kertjében a függőágyból nézhetjük a Titicaca-tó mögött lenyugvó napot, vagy a panorámás tetőre épített étteremben fondüzhetünk.

 

 

10. NAP: NAP SZIGET

Reggel kihajózunk a gyönyörű fekvésű Nap szigethez (2,5 óra), ahol egy kisebb mászás után, a sziget tetejéről lenyűgöző látvány tárul elénk. A számos kis étterem egyikében ebédelünk, majd visszaérkezünk a kikötőbe. A sziget kis településein, mintha megállt volna az idő, a helyi indiánok, saját népviseletükben ránk s  hederítve élik mindennapi életüket, hajtják a szamarakat, hozzák viszik a fejükön az portékáikat. Délután hajóval érkezünk vissza Copacabanaba. Akinek kedve tartja a Kálvária dombról 25 perc mászás után megnézheti a gyöngyörű naplementét. Szállás Copacabanan. Kora délután hajóval érkezünk vissza Copacabanaba majd Minibusz visz minket Copacabanaból hegyi utakon át La Pazba (4 óra), a világ egyik legmagasabban fekvővárosába (4200 m). A völgyben elterülő La Paz fekvése miatt a világ egyik legszebb városa (a völgy kerületén 4200 magasban épült El Alto repülőtere pedig a világ legmagasabban fekvő repülőtere). Gyönyörű hegyvidéki tájakon át vezet az út, miközben különböző szögekből látjuk majd a tavat, és több messzi kis indiántelepülést érintünk. A tavon átkeléshez kompot is igénybe kell vennünk. Kocsink egy ingatag faszerkezeten úszik tőlünk külön, és ha minden jól megy a túloldalon találkozunk vele;). Szállásunk La Paz belvárosában lesz.

 

 

11. NAP: SANTIAGO DE CHILE

Dél körül a szomszédos Chile fővárosába repülünk Santiago de Chilébe. Lakosainak száma a 2012. évi népszámlálás szerint 6 millió fő, ami az ország lakosságának csaknem 40%-a. Bár az ország fővárosa Santiago, a Chilei Nemzeti Kongresszus a közeli Valparaisóban ülésezik (Santiagótól kb. 100 km-re északnyugatra, a Csendes-óceán partján). Santiago az ország középső részén fekvő völgyben fekszik. A várost a Mapocho folyó szeli át, melybe tisztítatlanul ömlik a háztartási és ipari szennyvíz valamint a közeli rézbányák hulladéka. Éghajlata enyhe mediterrán, a nyarak viszonylag szárazak, a telek csapadédosabbak. A legmagasabb hőmérséklet nyáron eléri a 35 °C-ot, míg télen nulla és 15 °C között váltakozik. Szállás Santiago de Chile.

 

 

12. NAP: SANTIAGO DE CHILE

Egész napunk lesz a városban, aminek egy részét gyalogos és helyi közlekedéssel (leggyorsabb) történő városnézéssel töltjük. Meglátogatjuk A Főteret és a belvárost, valamint az Elnöki Palotát és Pablo Neruda házát. Akinek van kedve egy siklóval (amire néha sokat kell várni sajnos) felmehet a San Cristobal hegyre amiről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra, délutánunk szabad. Opcionális kirándulás lehet erre a napra Valpariso városának meglátogatása, ami az UNESCO világörökség része. Szállás Santiago de Chilében.

 

 

13. NAP: PUERTO NATALES

Ezen a napon a hosszú ország közepétől a déli része felé repülünk Punta Arenas városába ami már a déli régio: Patagonia része. Innen busszal (2,5 óra) Puerto Natales-be érkezünk. Patagónia földrajzi régió Dél-Amerika legdélebbi részében, amelyen Argentína és Chile osztozik. Körülbelül akkora, mint Németország háromszorosa, de ezen a hatalmas területen csak mintegy kétmillió ember él. Nyugati és déli részét az Andok hegyei borítják, keleti részén fennsíkok és alföldek osztoznak. Neve a patagón szóból származik, amelyet Magellán használt mert a hóban hatalmas lábnyomokat (láb spanyolul: "pata") találtak, amelyek a hiedelemmel ellentétben nem nagylábúak voltak csak a fázós őslakosok nagy csizmái hagyta nyomok. Patagóniában találhatóak a déli félteke legnagyobb jégmezői az Antarktiszon kívül. Szállás Puerto Natalesben.

 

 

14. NAP: TORRES DEL PAINE NEMZETI PARK

Reggel egy privát busszal a 112 km-re fekvő Torres del Paine Nemzeti Parkba megyünk, ami 181 000 hektáron terül el, és az Unesco által is védett, a világ legszebb nemzeti parkjainak egyike. A Paine szó jelentése „kék“, ami nem véletlen, hiszen a gleccserek, a türkiz tavak és a 2600 m fölé emelkedő csúcsok napközben kékes árnyalatban látszanak, naplemente idején azonban a Torres del Paine csúcsai vörösre színűre változnak és néha úgy néz ki, mintha égne. Az égés egy másik formája történt pár éve mikor egy cseh majd később egy izraeli turista gondatlanságból okozott tűzével a fél parkot leégette, megfizethetetlen károkat okozva ezzel. A cseh illető kisebb pénzbüntetéssel megúszta, amit a sztorijaiból és erről kiadott könyvének bevételéből könnyen fedezett. Ma már egy ilyen károkozásért komoly börtönbüntetés jár. A terület a hegymászók, trekkingelők paradicsoma, számtalan túraútvonal létezik, de mindegyik több napot igényel, ezért mi buszunkkal megyünk végig, de az autóút is érinti a legtöbb látnivalót: a lenyűgöző látványt nyújtó Paine csúcsokat, a sztyeppéket, ahol peruhoz hasonlóan alpakkák élnek, a Grey-gleccsert, amiről hatalmas darabok szakadnak le és úsznak felénk a partra, a Grey, Nordenskjöld, Sarmiento, Toro és Pehoé tavakat, a Laguna Margaritat és a Laguna Amargat, illetve a Salto Grande vízesést. Innen egyenesen a chilei-argentin határra érkezünk Cerro Castilloba, ahol határátlépés után már Argentinában folytatjuk utunkat. Estére érkezünk El Calafateba, ahol szállásunk is lesz.

 

 

15. NAP: PERITO MORENO GLECCSER, BUENOS AIRES

Délelőtt bérelt kocsikkal indulunk a Perrito Moreno gleccserhez (kb. 1 óra). Semmibe vesző hosszú betonút visz a Park bejáratáig, ahonnan még kb. 30 kilométerre van a látványosság. Itt hajóra ülünk, és még közelebbről is megnézzük a gleccsert. A Perito Moreno gleccser Santa Cruz tartományban, El Calafatetől 78 kilométerre, a "Los Glaciares National Park" területén található. A  250 km²-es jégformáció, 30 kilométer hosszú, 5 kilométer széles, legmagasabb pontja pedig 60 méter, teljes átlagos jégmagassága (a víz alatti jéghegy résszel) együtt 170 méter, de legmélyebbi részén 700(!) méter mély. Nevét Francisco Moreno felfedezőről kapta, aki a 19. században tanulmányozta a területet. A világ kevés haladó gleccserei közé tartozik, napi két métert csúszik előre, jóllehet majdnem ilyen ütemben veszít is tömegéből. Az előrehaladás során a jégtömeg az L-alakú Argentin-tó partjának ütközik, aminek következtében két részre osztja a vizet. Ez azt eredményezi, hogy a tó egyik oldalán az eltávozni nem tudó víz több méterrel megemeli a tó vízszintjét, és a hatalmas súly mind a jégfalra nehezedik. Ennek következtében a 60 méter magas jégfal időnként hatalmas robajjal beszakad, és a tó szintje kiegyenlítődik. Korábban több évente volt szakadás, most már a klimaváltozás miatt évente. Az egyik útóbbi szakadásról ezen a linken található egy video. Innen egyenesen a repülőtérre megyünk, és egy esti géppel Buenos Aires-be, Argentína 1536-ban alapított fővárosába repülünk, ami a Rio del Plata folyó partján fekszik, és gyakran a Dél Párizsának vagy a tangó fővárosának nevezik. Ez a 2,7 milliós főváros Dél-Amerika egyik legeurópaibb városa, elsősorban építészete, széles sugárútjai, hatalmas parkjai miatt, de az itt lakók többsége is inkább európai kinézetű. A városban 5 metróvonal (subte) működik, mintegy 40 kilométeres vonallal. 2 reptere van a városnak a Mar del Platahoz közelebbi a belső járatokat fogadja, a másik 33,5 kilométerre található (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini de Ezeiza) reptér pedig a nemzetközi járatok indulásának és érkezésének színhelye. A belvárosi szállodánktól karnyújtásnyira van szinte minden látnivaló. Szállás Buenos Airesben.

 

 

16. NAP: BUENOS AIRES

A belvárosi szállodánktól karnyújtásnyira van szinte minden látnivaló, ezért délelőtt gyalogos városnézésre indulunk, melynek keretében felkeressük Buenos Aires számtalan látnivalója közül az alábbiakat: az 1898 és 1906 között épült Kongresszus épülete (Palacio del Congresso), mely a maga 12 000 négyzetméteres területével a világ egyik legnagyobb hasonló jellegű épülete, robosztus 80 méter magas kupolája pedig közel 3 000 tonna súlyú, a Július 9 sugárút (Avenida 9 de Julio), amit közel száz méteres szélessége miatt a világ egyik legszélesebb útjának neveznek, rajta a város alapitásának 400. évfordulójára emelt 70 méter magas Obeliszk, a Colon színház, amelyet a világ egyik legjobb akusztikájú színházaként tartanak számon, és amit nemrég teljesen felújítottak, Cafe Tortoni, ami Buenos Aires legrégebbi és legautentikusabb kávézója, a Plaza de Mayora számtalan fontos épülettel: az első szabad argentin kormány tiszeteletére épített Pirámide de Mayo, a koloniális kori városháza (Cabildo), a mai városháza, a katedrális (melyben felszabadító San Martin generális maradványai nyugszanak), a kormány háza (Casa Rosada). A Plaza de Mayo érdekessége, hogy 1977 áprilisa óta itt vonulnak fel minden csütörtök délután a  katonai diktatúra idején eltűnt férfiak édesanyjai, rokonai, őket hívják a Madres de Plaza de Mayo-nak. Következő állomásunk Puerto Madero, a régi dokk igényesen felújított része, kávézókkal, irodaépületekkel. Utolsó állomásunk az olasz bevándorlók által létrehozott legszínesebb kerület a  La Boca, ahol a maradék elemekből épült megmaradt ajándék festékekkel színesre festett bádogépületek között sétálunk. Akinek még marad energiája elnézhet az elegáns éttermekkel, kávézókkal és antik boltokkal tarkított Recoleta (itt található a Cementerio del Norte temető is) negyedbe, vagy a legrégebbi kerületbe San Telmoba, ahol antik shopok, bolhapiacok és régi bérházak találhatóak, és ez a tangó központja is. Este elmehetünk egy vacsorával egybekötött igazi argentin tangó showra is. Szállás Buenos Airesben.

 

 

17. NAP: COLONIA DE SACRAMENTO (URUGUAY)

Kora reggel a kikötőbe megyünk ahonnan Urugay hangulatos koloniális városába Colonia de Sacramentoba hajózunk. Ez Colonia megye székhelye, lakosságszáma 21 714 fő.Az ország legidősebb városa, amelynek erődjét a portugálok építették 1680-ban, de nemsokkal ezután a spanyolok kezére került, s még sokáig a két hatalom viszályainak középpontjában állt. Később a portugálok vonták ellenőrzésük alá, majd 1816 után Brazíliához tartozott, mint a Rio de Janeiro-i kormányzóság része. Az uruguayi függetlenségi harcok végén a Rio de Janeiro-i szerződésben (1828. augusztus 27.) Argentína és Brazília elismerte Banda Oriental függetlenségét, és megalakult az új állam Uruguayi Keleti Köztársaság néven. Colonia del Sacramento az ország harmadik legnagyobb turistacélpontja a főváros, Montevideo, és Punta del Este után. Legfőbb látnivalója a San Gabriel-félsziget csúcsán fekvő óváros. Erődje, a Fortazela de San Gabriel az idők folyamán elpusztult, de sikerült helyreállítani a védőfal egy részét és a főkaput. Az óvárosban vannak házak, amelyek kb. 300 évesek. Itt található Uruguay egyik legrégibb temploma, az Iglesia Matríz del Santísimo Sacramento. Estére újra Buenos Airesbe érlezünk vissza ahol a szállásunk is lesz.

 

 

18. NAP: IGUASSU VÍZESÉS ARGENTIN OLDALA

Ezen a napon kora reggel egy minibusz kivisz minket a reptérre, és felrepülünk északra, az argentín-paraguayi-brazil határnál fekvő Foz do Iguaçu városába, ami a vízeséshez induló kirándulások kiindulópontja. Az Iguassu Nemzeti Park 185 000 hektár területen fekszik, és ez ad otthont a világ legnagyobb kiterjedésű vízesésének, az Iguassu vízesésnek, ami 275 különböző, helyenként 90 m magas vízesésből tevődik össze. A legfantasztikusabb az Ördög Torka ahol a lezúduló hatalmas mennyiségű víz és a felszálló vízpára a környéket teljesen beteríti. Ráadásul ez a vízesés 3 ország (Argentína Brazília Paraguay) határán épült. Először a három határt jelző (Argentína, Brazília, Paraguay) kilátóhoz megyünk, innen pedig a vízesés Argentin oldalára indulunk. Az ütősebb élményt ez az oldal nyújtja, nem lesz nehéz eltölteni egy napot itt: a számtalan kilátó, kisebb trekking, hajókázás a vízesés alá, számtalan ösvény színesíti a napot. A nap végeztével átlépünk Brazíliába és a szállásunk már Foz do Iguacu városában egy belvárosi szállodában lesz.

 

 

19. NAP: CIUDAD DEL ESTE (PARAGUAY), IGUASSU VÍZESÉS BRAZIL OLDALA

Reggel akiknek kedve van velünk tart és egy helyi busszal opcionális kirándulást teszünk a szomszédos Paraguayba. Ciudad del Este városa csak mintegy 20 perc Foz do Iguacu-tól. A kedvezőbb adózás miatt ide egy hatalmas vásárváros épült, ahova brazilok ezrei mennek át naponta vásárolni, emellett virágzik a csempészet is. Igazi kavalkád ez. Ebéd után az Iguassu vízesés Brazil oldalát látogatjuk meg, mivel ez az Argentin oldalnál kevesebb bejárható ösvénnyel rendelkezik így 2,5-3 óra alatt bejárható. Akinek van kedve az tehet egy 10 perces sétarepülést a vízesés felett, vagy ha ideje engedi meglátogathatja a Parque das Aves Foz Tropicana madárparkot, ahol egy kilométeres út vezet végig, miközben 140 madárfaj mintegy 1100 példányát figyelhetjük meg, de hatalmas pillangók, és egy két hüllő is helyet kapott a parkban. Szállás Foz do Iguacu városában.

 

 

20. NAP: RIO DE JANEIRO

Hajnalban repülünk az Iguassu vízeséstől Rio de Janeiroba, és miután elfoglaltuk a szállásunkat a Copacabanán, gyakorlatilag az egész napunk szabad lesz. Szállás Rio de Janeiro.

 

 

21. NAP: RIO DE JANEIRO VÁROSNÉZÉS

Ez a nap a rioi városnézésé, melyet kényelmes tempóban dél körül kezdünk és a privát buszunkk először átmegy Rió bohém negyedének tartott Santa Teresán is, ahol a híres antik villamos is közlekedett. A kis macskaköves utcákon navigálva, elhagyjuk a negyedet és folytatjuk az utat a Krisztus szobor felé, amelyet a 710 méteres Corcovado hegyre építettek,  30 méter magas és a lábánál egy kápolna található. Innen minden irányból csodálatos látvány nyílik Rio de Janeirora, és a Maracana Stadionra. Folytatjuk utunkat a belváros felé, útba ejtjük a 700 méter hosszú Sambodromot a kifejezetten a karnevál idején felvonuló szambaiskolák parádéjára épített szambastadiont majd elhaladunk e nemrég a foci VB-re teljesen felújított Maracana stadiont. Fényképezünk a belvárosban: a Nemzeti Színházat, Nemzeti Könyvtárat, és a Szépművészeti Múzeumot. A világ minden tájáról (Magyarországról is) származó kerámiacsempékkel kirakott Santa Teresába vezető lépcsősor megtekintése után bemegyünk a Metropolitan Catedralba, amely egy 106 méter átmérőjű és 96 méter magas hengert alakú üveg/beton konstrukciójú templom. Ezután áthaladunk Flamengo és Botafogo partjain, és sötétedés körül érkezünk a Praia Vermelhahoz (Vörös Part). Itt található ugyanis a következő látnivaló, a Cukorsüveg-hegy. Ez Rio Urca nevű negyedében van, ami mindössze 16 utcából és 6 térből áll, mégis Rio talán legsármosabb része, a Guanabara-öböl partján fekszik. Itt épült számtalan art deco ház a 20 század elejéről, és a régi kaszinó is. A Cukorsüveg tulajdonképpen két hegyből áll amire a világ legbiztonságosabbnak tartott felvonó viszi fel az embereket. Az első állomás a Morro da Urca 224 méter magas, ezután kocsit cserelve lehet eljutni a második , magasabb hegyre, ami 395 méter magas. Innen másik lélegzetelállító látvány nyílik Rióra, és míg a Krisztus szobortól napközben láttuk mindezt, innen még naplementében is megtekinthetjük. Este lesz mire keresztülhaladunk a város híres strandjain Copacabana, Ipanema, Leblon, San Conrado, majd a reptérre megyünk ahonnan hazaindulunk, illetve aki a hosszabbitás mellett dönt a szállására érkezik vissza. Ha hétvége van, a közelben egy szambabuliba is ellátogathatunk, vagy a favellák lakói által képviselt egyik szambaiskola próbájára, ami mindig egy össznépi buli, helyi arcokkal, de biztonságban. Szállás Rioban.

 

 

+1 (22.) NAP: ILHA GRANDE TRÓPUSI SZIGETE

A délelőtti órákban ébredés és kiadós reggeli után egy légkondícionált privátbusz visz  Angra dos Reisbe ahonnan komppal jutunk át Ilha Grandera. A mesébe illő trópusi sziget erdővel borított domboldalán, a csendes emelkedőkre felkúszó utcákban számtalan kis ház épült, az ezer színű növénytakaró közé (ez de szépen hangzott;). Homokos tengerpart pálmafákkal, a hegyoldalban erdő és patak, közöttük pedig kis házak gyönyörű kilátással a szigetre és az öbölre. Érdemes időt szakítani és bejárni ezt a területet. Szállásunk közvetlen a tengerparton van.

 

 

+2 (23.) NAP: HAJÓS KIRÁNDULÁS ILHA GRANDÉNÉL

Hajóval járjuk be a sziget eldugott strandjait, vízeséseit, snorkelezhetünk, napozhatunk és úszkálhatunk, és szinte garantált hogy nem találkozunk turistákkal. A víziszonyosoknak opció, hogy felfedezzék a számtalan trekking ösvényt vagy felmászhatnak a Papagáj-csúcsra (Pico do Papagaio, 990 m magas). Egyébként búvároknak a sziget ideális terep, mert a teljesen átlátszó kristálytiszta víz a sok érdekes élőlény mellett a világ egyik leggazdagabb roncsmerülő helyszíne is.

 

 

+3 (24.) NAP: RELAX ILHA GRANDEN

Szabad nap ebben a trópusi paradicsmban. Szállás Ilha Granden.

 

+4-5 (25-26.) NAP: HAZAUTAZÁS

Délelőtt 10-kor 1 órás komp úttal ismét a szárazföldre érkezünk. Itt, Angra dos Reisben lesz még lehetőségünk megebédelni, mielőtt visszaindulunk Rio de Janeiroba egyenesen a repülőtérre ami egy kb 3.5 órás út lesz.