GUATEMALA KÖRÚT HONDURSASSAL, EL SALVADORRAL 14 NAP/13 ÉJ

 

 

A két hetes körút bejárja a legfontosabb maja romvárosokat, koloniális városokat és természeti szépségeket a térségben és ha valakinek mindez nem volt elég, az út végén El Salvador kevésbé ismert, de gyönyörű óceánpartján hosszabbíthat!

NEMZETKÖZI REPÜLŐJEGY ILLETÉKEKKEL:

kb. 170-205 000 Ft

 

ÚT ÁRA 2015-ben (min. 12 fő esetén):

990 USD (kb. 270 000 Ft), mely tartalmazza az összes szállást jó minőségű tiszta közép kategóriás hotelekben és összkomfortos bungalókban, transzfereket, utazásokat és az összes programban leírt kirándulást kényelmes privát buszokkal, az összes szükséges belépőt, a magyar nyelvű csoportkísérőt és a szükséges helyi idegenvezetőket. Ajánlott borravalók: 10-15 USD/fő/út

 

JAVASOLT UTAZÁSI IDŐPONTOK

október-április

 

ÉTKEZÉSEK:

az út ára nem tartalmaz étkezést, ezek ára: reggeli kb 3-5 USD/nap további étkezést biztosítunk, melyek ára kb. 8-12 USD/nap

 

FAKULTATÍV PROGRAM LEHETŐSÉGEK:

Pacaya vulkánmászás (20 USD), Siete Altares (3 USD)

 

UTAZÁS KIEGÉSZÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad megszakíthatod), Mexikó út, karibi térség (Kuba), tengerparti pihenés El Salvadorban

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár és a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repülőjáratok telítettsége befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS +

1. NAP: ÉRKEZÉS GUATEMALÁBA

2. NAP: ANTIGUA GUATEMALA

3. NAP: ANTIGUA, ATITLÁN-TÓ

4. NAP: ATITLÁN-TÓ

5. NAP: CHICHICASTENANGO PIAC, COBÁN

6. NAP: SEMUC CHAMPEY VÍZESÉSRENDSZER

7. NAP: COBÁN-FLORES

8. NAP: TIKAL ROMVÁROSA

9. NAP: FLORES-RIO DULCE

10. NAP: LIVINGSTON KARIBI VÁROSA ÉS PLAYA BLANCA TENGERPART

11. NAP: QUIRIGUA OSZLOPAI, COPÁN ROMVÁROSA

12. NAP: GÜIJA-TÓ, COATEPEQUE-TÓ (EL SALVADOR)

13. NAP: SANTA ANA VULKÁN, SAN SALVADOR

14-15. NAP: HAZAUTAZÁS EL SALVADORBÓL

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ÉRKEZÉS GUATEMALAVÁROSBA

A nemzetközi repülő Guatemala fővárosában landol. Guatemala City  a 13 milliós ország fővárosa, de nem rejt nagyon sok látnivalót általában mindenki rögtön az egy órára levő Antigua Guatemala 1543-ban alapított, az Agua vulkán (3765 m) lábánál fekvő, koloniális épületekkel tűzdelt városába igyekszik. Mi is így teszünk, az óvárosba érkezünk, és itt töltjük a nap hátralevő részét (ez persze függ attól, mikorra érkezik meg a nemzetközi járat).

 

 

2. NAP: ANTIGUA GUATEMALA

Rövid sétával közösen bejárjuk a város főbb pontjait, majd egész napunk lesz felfedezni ezt a helyes koloniális várost. Ha vállalkozóbb kedvűek vagyunk tehetünk egy majd egész napos kirándulást a közeli Pacaya vulkánhoz, ahol egy kisebb séta után egész közel kerülünk az oldalán lefolyó lávához (amennyiben épp kitörés előtt van ;) ).

 

3. NAP: ATITLÁN-TÓ

Antiguából egy privát busz visz az Atitlán tó egy kis városában épült tóparti szállásunkra, ami a tóra és a San Pedro vulkánra néz, egy kis öbölben. A tó sokak szerint a világ legszebb tava, igaz is lehet, hiszen a beomlott vulkán helyén képződött, néhol 320 méter mély (és így Közép-Amerika legmélyebb tava) tó hatalmas nyugalmat áraszt. Három vulkán található a közelben, a San Pedro és Tolimán vulkánok, már kihunytak, az Atitlán vulkán pedig 1853-ban tört ki utoljára. A környéken élő mayák eredeti népviseletüket hordják, így nem kell messzire mennünk tanulmányozni azt. Guatemala híres madara, amiről a pénzük is nevét kapta, a Quetzal nagyobb csoportokban él a tó körüli erdőkben. Garantált lesz a kikapcsolódás a tóra néző nyugágyak egyikéből, vagy a közeli faluközpontban garantált turistamentes vacsorát ehetünk

 

 

4. NAP: KIRÁNDULÁS AZ ATITLÁN-TÓ KÖRÜL

Ez a nap a relaxációé, de a pihenni nem tudó embereknek opcionális kirándulás szerveződik hajózással és sétával egybekötve a környékbeli falvakba (San Pedro la Laguna, San Pablo la Laguna) illetve egy vacsorával bezárva San Marcos  La Lagunába (ide leginkább csak a hippik és a meditálni vágyók jönnek, a helynek ugyanis spirituális erőt tulajdonítanak, így nem csoda hogy spirituális, meditációs, reyki és holisztikus terápia központ lett, és még piramis alakú szállásokat is építettek).

 

 

5. NAP: PANAJACHEL, CHICHICASTENANGO PIAC, COBÁN

Kora reggel vízitaxival indulunk Panajachebe ami a képen is látható Atitlán-tó (Lago de Atitlan) partján fekszik, és a sok USA turista miatt már el is nevezték Gringotenangonak (gringo = green go, mexikóiak mondták a  megszálló USA katonáknak akik zöld uniformisban voltak). Tovább is állunkahol már vár a buszunk és a 2000 méteren fekvő Chichicastenango (Guatemala Citytől 140 km) falu és  piaca, amit semmilyen Guatemalaba látogató turistának nem szabad kihagynia. Egyesek szerint ez egész Latin-Amerika legszínesebb piaca. A templomtér köré telepített piacon a helyi szőttesektől és fafaragásoktól a legkülönbözőbb paprikafajtáig, az ősi indián gyógyszerektől a kerámiáig minden megtalálható. Számomra Guatemala és az ilyen piacai a legnagyobb hasonlóságot Peru és Bolívia hasonló helyeivel mutatták, annak ellenére hogy ezeket az országokat egész Közép-Amerika választja el egymástól. Ne csodálkozzunk azon, ha a nyakában kígyót tartó, és az indiánok nyelvén prédikáló csodadoktorok előtt ámuló helyiek tömegét kell kerülgetnünk, ez is a piac része. Másik látnivaló a piac tőszomszédságában álló 400 éves Santo Tomas templom, ahol a sámánok a mai napig tartanak rituálékat. E templom 18 lépcsője egyébként a régi maya naptár egy-egy havának felel meg. Ezután Cobánba érkezünk estére ahol a szállásunk is lesz.

 

 

6. NAP: SEMUC CHAMPEY

A reggeli órákban indulunk busszal és kamionnal a Cobánból Lanquinba, majd az onnan nem messze található Semuc Champeyhez, Alta Verapaz tartományba. Ez egy 300 méteres mészkőhíd, mely alatt a Cahabòn folyó folyik. Ezen természetes híd tetején számtalan türkiz medence található, hasonlóan a mexikói Agua Azulhoz. Kellemes ejtőzés, napozás lesz a programunk ezen a gyönyörű helyen. Estére visszatérünk Cobánba.

 

 

7. NAP: FLORES

Reggel indulunk a Petén Itza-tó partján fekvő Santa Elenán keresztül Flores kicsiny szigetéig, ahol tóra néző szállásunk is lesz, illetve kisebb létszámú csapat esetén a szemközti domboldalban épített kis faházakban szállunk meg. Flores nagyon hangulatos hely, sok-sok souvenir árussal és hangulatos éttermekkel, bárokkal.

 

 

8. NAP: TIKAL A LEGYNAGYOBB MAJA ROMVÁROS

A Tikal nemzeti Park az El Peten trópusi dzsungelében található, 576 négyzetkilométeren terül el, és ebből a maya romváros kb. 4000 épülete 16 négyzetkilométert tesz ki. Az UNESCO 1979-ben a Világörökség részének nyilvánította a területet. A Tikal romok bejárata Florestól mintegy 70 perc minibusszal, Nyugodtan számoljunk 4-6 órát a romok bejárására, amiken kívül ha figyelünk számtalan állatot is felfedezhetünk, majmokat, quetzalt, gyíkokat, és még akár kígyót vagy tucant is.

 

 

9. NAP: RIO DULCE

Reggel indulunk Floresből a kb. 5 órás privát buszos utazásra, aminek a végén Rio Dulceba érkezünk, mely az El Golfete kiszélesedő ágán található, ahol "Castillo San Felipe" spanyol erőd is épült. Ennek feltárását 1955-ben egy magyar, dr. Szécsi János vezette. Nem messze innen lesz a szállásunk

 

 

10. NAP: LIVINGSTON KARIBI VÁROSA, PLAYA BLANCA FEHÉR HOMOKOS TENGERPARTJA

Reggel az El Golfete tóba futó folyón át, az Amatique-öbölbe hajózunk. Útközben tavirózsákat, hatalmas part menti sziklákat és kezdetleges módszerekkel halászó embereket láthatunk. Átsétálunk Livingstonon. Ez a város rendkívül sokszínű, többnyire feketék lakják, valamint guatemalai indiánok, illetve Indiából érkezett telepesek leszármazottjai. A feketék nem is spanyolul hanem gariffuna nyelven beszélnek, sokan raszta hajat hordanak, és hát nem stresszelik agyon magukat. A város másik oldalán vár a hajó és a Siete Altares nevű vízeséshez indulunk, amit egy rövid hajóút és dzsungelséta után érünk el. Ezután egy kihalt tengerpartot látogatunk meg, a Playa Blancat, ahol nyugodtan ejtőzhetünk a nap hátralevő részében, majd visszahajózunk és Rio Dulceben töltjük az éjszakát.

 

 

11. NAP: QUIRIGUA, COPÁNI ROMOK (HONDURAS)

Reggel indulunk Rio Dulceből Quiriguába, ahol a valaha talált legnagyobb maya oszlopok állnak, közülük a legmagasabb, a föld alatti részével együtt 10,6 m magas, közel 65 tonnát nyom és K'ak' Tiliw Chan Yopaat királyt ábrázolja. Quirigua a szomszédos Copán adófizetője volt, de történelme során többször összetűzésbe is kerültek. Honduras felé folytatjuk utunk, amit egykor Banán Köztársaságnak is neveztek, mivel az országot gyakorlatilag a banántermelő cégek irányították, akik 1913-ra már a nemzeti bevétel 66%-át adták. Itt esett meg 1969-ben a mindössze 4 napig tartó futball háború is, El Salvadorral, ami egy világbajnoki selejtező meccs után tört ki. Ezek után belső politikai ellentétek, korrupció, és a majdnem mindent elsöprő Mitch hurrikán tette tönkre az országot. Pár éve puccs is volt az országban, szóval az emberek nem unatkoznak... De mi a copani látogatásunk során mindettől távol leszünk, egy nyugodt határ menti eszméletlenül hangulatos kisvárosban. Copán romjait 1576-ban fedezték fel de csak közel 400 év múlva kezdődtek meg a modern kori régészeti feltárások a területen, azóta a világörökség része lett. Hondurasból Copan Ruinas nagyon hangulatos kisvárosát látjuk a copáni romokon kívül. Mivel a romok nem túl nagy területet ölelnek fel, 2-2,5 óra elég a meglátogatásukra, ráadásul a faluból gyalog is megközelíthetőek. Szállásunk a városban lesz.

 

 

12. NAP: GÜIJA-TÓ, COATEPEQUE-TÓ (EL SALVADOR)

Délelőtt visszaindulunk a pár kilóméterre található guatemalai határhoz ahonnan délre vesszük az irányt. Másfél óra alatt érkezünk a guatemalai-salvadori határhoz Anguiatu városába. A határátlépés után nemsokkal megállunk egy rövid kitérőre a gyönyörű Güija-tónál ami Guatemala és El Salvador határán fekszik, 430 méteres tengerszint feletti magasságban, területe 45 km2. Innen megyünk is tovább az uticélunkhoz a Santa Ana városa mellett található 6 km átmérőjű és 120 méter mély Coatepeque-tóhoz ahol már a naplemente ér minket utol. Szállásunk San Salvadorban lesz.

 

 

13. NAP: SANTA ANA VULKÁN, SAN SALVADOR

Kényelmes ébredés után a Santa Ana másnéven Ilamatepec vulkánhoz indulunk ami a maga 2384 méterével El Salvador harmadik legmagasabb pontja és egyik legaktívabb vulkánja. Délelőtt 11-kor vezetett túra keretében indulunk meghódítani a csúcsot, ahova 2-2,5 óra múlva érkezünk. Megéri a séta, mert a tetejéről nemcsak a türkíz vulkántó látható, hanem az Izalco és Cerro Verde vulkánok az alattunk elterülő Coatepeque-tó, illetve a távolban a Csendes Óceán. A visszamászás után a tóparton estebédelünk, majd elindulunk az ország fővárosába San Salvadorba. Szállás San Salvador.

 

 

14-15. NAP: HAZAUTAZÁS VAGY TENGERPARTI KIEGÉSZÍTÉS

Amennyiben reggel indul a gépünk, akkor reggeli után irány a főváros reptere, ha viszont este, akkor érdemes egy opcionális kirándulást tenni a fővárostól 20 percre található El Boquerón Nemzeti Parkba, ahol a Quezaltepeque vulkán 1500 méter átmérőjű már kiszáradt kráterét lehet megtekinteni. Ezután transzfer a repülőtérre illetve aki a tengerparti kiegészítés mellett dönt, irány a Csendes-óceán!