ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK GUATEMALÁRÓL

 

Guatemala egy Magyarországnál nem sokkal nagyobb közép-amerikai ország, amelynek indián eredetű neve nem egyértelműen tisztázott. Egyesek szerint "farakások helye" mások szerint "tűzokádó hegy" a jelentése.

 

Guatemala lakossága 16,34 millió fő (2015). A népesség 59,4%-a mesztic és európai, 40,5%-a indián (K'iche 9.1%, Kaqchikel 8.4%, Mam 7.9%, Q'eqchi 6.3%, other Mayan 8.6%, indigenous non-Mayan 0.2%), 0,1%-a egyéb (pl. fekete). az írástudatlanság 29,4%-os.

 

Területe 108 889 km2, Magyarországnál tehát kb. 16%-kal nagyobb.

 

Felszínének jelentős részét a Kordillerák magas, vulkánokkal tűzdelt hegyláncai uralják, amelyhez délen - szavannával fedett, keskeny – parti síkság, északon – trópusi őserdő borította táblás vidék kapcsolódik.

 

Guatemalában az emberi jelenlét legrégibb bizonyítékai i. e. 10 000-re mennek vissza. Az ország a hajdani Maja Birodalom központja volt. A maja klasszikus kor 250-től 950-ig tartott és virágzott a maja civilizáció (előtte preklasszikus kor i. e. 1000 – i. sz. 250 , utána posztklasszikus kor 950 – 1550). Ennek számtalan emléke van Guatemala szerte, legnagyobb koncentrációban Petén megyében, ahol Tikal  hatalmas piramisai is találhatóak. A maják legtöbb városukat elhagyták vagy az aszály okozta éhínségben elpusztultak. Vitatott, hogy pontosan mi okozta a klasszikus maják pusztulását, de a legelterjedtebb az aszály elmélete, amire bizonyítékot szolgáltattak a tavak medrének vizsgálata, pollenvizsgálatok és egyéb kézzelfogható bizonyítékok.

 

A spanyolok, miután megérkeztek az Újvilágba, számos expedíciót indítottak Guatemalába 1518-tól kezdve. A velük való érintkezés járványt váltott a bennszülött lakosság körében, ami megtizedelte őket. 1523-ban Mexikó felől törtek be ismét. Guatemala 1524-től mintegy 300 éven át a közép-amerikai spanyol gyarmatok egyfajta közigazgatási központja volt, első spanyol települését, amely a Guatemala nevet viselte Pedro de Alvarado alapította 1527-ben az Agua és Fuego-vulkán között, a Guacalate folyó völgyében. 1541-ben a várost földrengés és iszapár pusztította el. Az új főváros ettől a helytől néhány km-el északabbra 1543 és 1773 között épült föl. 1773-ban azonban egy hatalmas erősségű földrengéssorozat csaknem a földel tette egyenlővé. A romba dőlt város Antiqua Guatemala falai közé többé sohasem tért vissza az élet. Történelmi emlékhely, idegenforgalmi nevezetesség lett belőle. A mai Guatemala város építését 1776-ban III. Károly spanyol király kezdeményezte. Az új város az előző fővárostól és a veszélyes Agua-vulkántól 50 km-re keletre épült fel.

 

Az ország függetlenségét 1821. szeptember 15-én kiáltották ki. Utána szövetségre lépett a többi közép-amerikai országgal, és 1823-ban megalapították a Közép-amerikai Egyesült Tartományokat. Ennek szétesése után lett független köztársaság 1839-ben. Az országot hosszú időn keresztül katonák kormányozták, gyakoriak voltak a katonai puccsok. Első civil kormánya, 36 évi polgárháborút és néhány katonai kormányt követően, 1986-ban alakult meg. A szemben álló felek csak 1996-ban kötöttek békét és a polgárháborúnak 150 000 halálos áldozata volt.

 

 

Egészség:

Guatemalába utazáshoz nem kell kötelező oltás. Javasolt a Hepatitis A-B, illetve a Tetanusz ismétlő oltás.

 

Bővebb információt itt kaphattok:

Nemzetközi Oltóközpont: 1097 Budapest Gyáli út 3/a, bejárat a Vágóhíd utca felől. Rendelés: H-CS 09:00-14:00 óra. Telefon: 476-1364

Nemzetközi Oltóállomás: BP, XIII. ker. Váci út 174; rendelési idő: H-P 10:00-20:00, SZO: 10:00-16:00. Tel.: 78-78-770

Budai Oltóközpont: 1117 Budapest, Fehérvári út 82. Tel.: 794-3980, 06-20-288-7284

 

Gyógyszerek közül leginkább hasfogóra (pl. széntabletta) lesz szükségünk. Ha utazás közben épp nem lesz lehetőség kézmosásra akkor nem árt ha hoztok nedvesített törlőkendőt, vagy fertőtlenítő azonnal elpárolgó zselét.

Vízum:

Nem kell vízum, de az útlevél nem árt ha belépéstől számított legalább 6 hónapig érvényes. Aki át szeretne látogatni Belize-be annak vagy Livingstonban vagy Belizbe lépéskor vízumot kell igényelnie.

Öltözködés:

Mivel a hűvösebb Antiguától a forró és párás karibi partokig mindent bejárunk, javasolt a strapabíró réteges öltözködés, póló, laza "lélegző" esődzseki a záporok ellen, vékony pulcsi, bokát védő nem túl nagy és nehéz túracipő, a melegbe pedig kényelmes szandál vagy papucs, rövid nadrág, kényelmes oldalzsebes nadrág, póló, napellenzős sapka/kalap, napszemüveg a magas sugárzás miatt, és magas faktorszámú napkrém.

Egyéb felszerelés:

Fejlámpa nem árt, vagy elemlámpa, jól jöhet kisebb távcső. Pót akkumulátor fényképezőgépbe/kamerába nem árt, ha nem lesz töltési lehetőség. Szúnyogriasztó! Repülőutak során szinte mindenhol befóliáztathatjuk a csomagot, így akár egy kényelmes hátizsákkal is utazhatunk, nem feltétlenül kell az óriási hajókoffer. Mivel nagyobb távon nem kell a csomagotokat magatokkal cipelni, bőrönddel is lehet jönni, de ezek lépcsőn fel, le cipeléséről, és az autókba ki,be,fel,le pakolásáról mindenki maga kell, hogy gondoskodjon. Legjobb a gurulós hátizsák, és javasolt mellé egy kis hátizsák is, a napi túrákoz amibe a legfontosabb dolgokat rakod és amit az öledben is vígan elcipelsz. Repülőre nemzetközi járatokon folyadékot, zselét max. 100ml-ig, de összesen is max. 1000 ml-ig lehet kis átlátszó fóliázott tasakban az utazótérbe vinni, a többit a csomaggal együtt fel kell adni. Ezt sokszor a dél-amerikai belső járatokon azonban nem figyelik.

Áram, Telefon, Internet:

Az otthoni szolgáltatótól indulás előtt kell kérni roamingot, de szállásaink nagy részén wireless internetet (WiFi) biztosítanak. Guatemalában az áram 120 V és a feszültség 60 Hz. Csatlakozókról bővebb információt ezen a linken találtok: http://www.iec.ch/worldplugs/map.htm

Időjárás:

Bár a forró égövben helyezkedik el, klímáját a nagy magasság és a hegykoszorú kellemessé, szubtrópusivá enyhíti a sűrűn lakott területeken. Az évi 18 Celsius-fokos középhőmérséklet mellett a legmelegebb hónap a május, amikor a sík alacsony fekvésű területeken akár 35-40 Celsius-fokra is felmelegszik a levegő. A leghűvösebb a január, átlag 16,3 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A kellemesen meleg nappalok és az enyhülést nyújtó éjszakák közötti különbség az évszaktól függően 10–13 Celsius-fok. A nyári esős és a téli száraz évszak az esőzések intenzitása alapján különül el egymástól, mivel a csapadék 90 százaléka májustól októberig tartó nyári időszakban hull le. A karibi térségben júniustól október végéig hurrikánszezon van, amikor nagyobb az esélye ezen viharok kialakulásának, persze ez közel sem jelenti azt hogy biztosan belefutunk egybe.

Szállások:

Mint minden úton itt is az a koncepció, hogy a szállások se kényelmetlen hostelszobák, tucatszállások vagy függőágyak, se pedig a világon mindenhol egyforma nagy luxus szállodaláncok tucatszobái legyenek. A cél közelhozni a természetet és a helyieket, úgy, hogy közbe ne kelljen szenvedni. Erre nehéz megtalálni az egészséges középutat, de sikerült. Kis boutique hotelek, panziók, összkomfortos bungalók adják a szállásainkat. Galéria menüpont alatt találhatóak képek.

Emberek, biztonság:

Guatemala nem a biztonságáról híres, de nagyon kevés olyan esetről hallani amikor csoportban utazó túristákat támadnak meg. Inkább az egyedül állókat vagy párban utazókat találják meg, de ez is főleg a nagyvárosokban, elsősorban Guatemalavárosban veszélyes és ott is sötétedés után bizonyos kerületekben. A vidéki emberek, az indiánok nagyon kedvesek és segítőkészek, nehéz őket haragra gerjeszteni, de ha sikerült akkor a legjobb dolog a futás, ezért tiszteld a szokásaikat és a vallási helyeiket és sose próbálj lekezelő lenni. Az minden latin-amerikai országban alapszabály, hogy nyilvános helyen ne villantsuk fel a nagy pénzünket és ne hagyjuk őrizetlenül sehol az értékeinket. Ezeket este ha elmegyünk, főleg, ha egyedül, hagyjuk a szálloda recepcióján vagy a szoba széfjében. Ha pedig már megesett hogy kiszemeltek és ki akarnak rabolni, semmiképp ne próbáljuk ki gyerekkori harcművészet óráink anyagát, inkább adjunk oda egy kevés pénzt, általában ettől rögtön otthagynak. Egyébként pedig legjobb ha beszerzünk egy hasitasit, azaz a nadrágon beül hordható vízhatlan őv szerű pénztárcát, és az mindig nálunk van. Pénztárcánkban pedig csak egy kisebb összeget tartunk, amit ha kirabolnak minden gond nélkül odaadunk.

Étel, ital:

A guatemalai konyha elsősorban maja eredetű így alapja a kukorica a chilipaprika és a bab. Egyik legjellegzetesebb ételük a Peruban is ismert (de picit máshogy készülő) tamal(es), ami kukorica és burgonyamassza keveréke melybe különböző húsokat kevernek és az egészet banánlevélbe csomagolják. Ismert a tapado ami főzőbanán szeletekkel tálalt halleves. Van saját sörük, a boruk felejthető, viszont a guatemalai rum (Zacapa) a világ élvonalában van.

Árakról:

2020 decemberi árfolyamok alapján (naprakészebb infók: http://www.xe.com)

 

1 USD = 7,81 guatemalai quetzal (GTQ),  1 Quetzal = kb. 38,4 Ft

 

Utcai gyorskaja     10-15 GTQ

Menü étteremben  30-50 GTQ

0.5 l Coca Cola            6 GTQ

0.5 l víz                       4 GTQ

1 kis üveg sör       10-15 GTQ

1 nagy üveg rum   50-80 GTQ

1 liter tej                  10 GTQ

1 db banán                 1 GTQ

 

Hitelkártyával szinte sehol sem tudunk fizetni, pénzjegykiadó automaták viszont mindenhol vannak. USA dollárt és helyi pénzt is fel tudunk venni, a napi beváltható USD limitált.