DÉL-AMERIKA LEGJAVA óriás körút 23 nap/22 éj

 

 

Ez a legkomplexebb utunk, mely érinti Dél-Amerika legszebb és legonfontosabb látnivalóit. Azoknak ajánljuk, akik egyszer készülnek Dél-Amerikába és egy út alatt akarják bejárni a lehető legtöbbet, illetve azoknak akiknek ez az első utuk a kontinens déli részére, és ötletet szeretnének meríteni, hogy hova menjenek vissza legközelebb, hosszabb időre.

NEMZETKÖZI REPÜLŐJEGY ILLETÉKEKKEL:

300 000-450 000 Ft

 

BELSŐ REPÜLŐJEGYEK ILLETÉKEKKEL:

kb. 1 100 USD (kb. 375 000 Ft) 6 repülőjegy

 

ÚT ÁRA 2023-BAN, 18 fő felett (ez alatt valamivel drágább, a min. létszám 12 fő):

2400 USD (kb. 815 000 Ft-tól), mely tartalmazza a szállásokat jó minőségú tiszta 3 és 4 csillagos szállodákban, vendégházakban, privát buszos transzfereket minőségi túristabuszokon, hajón, vonaton, a programban leírt kirándulásokat kényelmes privát buszokkal, a programokhoz szükséges összes belépőt, valamint a magyar nyelvű csoportkísérő és a szükséges helyi idegenvezetők díjait. Ajánlott borravalók: 20-25 USD/fő/út


AMAZONASI DZSUNGELTÚRA: 4 NAP / 3 ÉJ: 400 USD (kb. 135 000 Ft)

TRÓPUSI SZIGET KIEGÉSZÍTÉS: 3 NAP / 2 ÉJ: 250 USD (kb. 85 000 Ft)

 

JAVASOLT UTAZÁSI IDŐPONTOK:

március, április, október

 

ÉTKEZÉSEK:

az út ára tartalmazza a reggeliket, további étkezésekre mindig biztosítunk lehetőséget, melyek ára kb. 15-20 USD/nap

 

FAKULTATÍV PROGRAM LEHETŐSÉGEK:

Nazca repülés Ica-ból (210 USD +30 sol reptéri illeték +47 sol boleto turístico), Sivatagi homokfutózás (15 USD), Waynapicchu kiegészítő jegy (15 USD), Valparaiso és Viña del Mar egész napos kirándulás (65 USD), Colonia de Sacramento hajójegyek (85 USD), sétarepülés Iguassu vízesés felett (10 perc 125 USD), Madár és Orchidea Park (15 USD), sétarepülés Rio felett (7 perc 110 USD), Argentín tangóest (25 USD-től), Focimeccs Rióban (40 USD-tól)

 

KIEGÉSZíTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy kb. ugyanennyiért a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad előtt, vagy után eltölthetsz pár napot), Amazonas dzsungelprogram (3-4 nap), Észak Peru (egyéni utazók menüpontnál), Galapagos, Hosszabítás Rióban

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár és a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repülőjáratok telítettsége befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS +

1. NAP: ÉRKEZÉS LIMÁBA

2. NAP: LIMAI VÁROSNÉZÉS

3. NAP: PARACAS NEMZETI PARK

4. NAP: ICA BORVIDÉK, HUACAHINA OÁZIS

5. NAP: ICA-LIMA BUSZ, REPÜLÉS LIMA-CUSCO

6. NAP: CUSCO

7. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

8. NAP: MACHU PICCHU

9. NAP: CUSCO-PUNO, ANDAHUAYLILLAS, RAQCHI, SILLUSTANI

10. NAP: UROS NÁDSZIGETEK, COPACABANA (BOLÍVIA)

11. NAP: NAP SZIGET, LA PAZ

12. NAP: LA PAZ-SANTIAGO DE CHILE REPÜLÉS

13. NAP: SANTIAGO VÁROSNÉZÉS

14. NAP: SANTIAGO-PUNTA ARENAS REPÜLÉS, PUERTO NATALES

15. NAP: TORRES DEL PAINE

16. NAP: PUERTONATALES-EL CALAFATE (ARGENTINA)

17. NAP: PERITO MORENO GLECCSER, CALAFATE-BUENOS AIRES REPÜLÉS

18. NAP: BUENOS AIRES VÁROSNÉZÉS

19. NAP: COLONIA DEL SACRAMENTO (URUGUAY)

20. NAP: BUENOS AIRES-IGUASSU REPÜLÉS, VÍZESÉS ARGENTIN OLDALA

21. NAP: CIUDAD DEL ESTE (PARAGUAY), VÍZESÉS BRAZIL OLDALA

22. NAP: IGUASSU-RIO REPÜLÉS, RIOI VÁROSNÉZÉS ELSŐ FELE

23. NAP: RIOIVÁROSNÉZÉSE MÁSODIKFELE, ELUTAZÁS RIÓBÓL

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ÉRKEZÉS LIMÁBA

Limába valamelyik nemzetközi légitársasággal érkezünk, általában az esti órákban. A 9 milliós főváros nagy része bádogházakból áll, ezért is különösen érdekes látni a kontrasztot a repülőtérről Miraflores negyed felé haladva. Dél-Amerika egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságának fővárosában vagyunk, ami ennek köszönhetően napról napra változik és javul. Miraflores egy nyugodt sziget a káoszban, rendezett parkok, tisztaság, nívós szállodák, kitűnő éttermek és a hazai színvonalat is lepipáló szupermarketek váltják egymást. Itt található a legtöbb szálloda, valamint az magas falú partszakaszra épült egyedi és lélegzetelállító kilátással bíró Larcomar teraszos bevásárlóközpont is. Ez a tengerparti "pláza" kicsit jobb adottságokkal rendelkezik, mint a mi Westendünk, egy sör, kávé vagy kellemes vacsora társaságában nézhetjük a végtelenbe nyúló óceán feletti vörösesen izzó naplementét. Szállás Limában.

 

 

2. NAP: LIMAI VÁROSNÉZÉS

Reggel egész napos buszos városnézésre indulunk. Lima nem csak a veszélyes bádogvárosokból áll, hanem sokak meglepetésére számtalan európai szemmel is élhető szép része van. Elindulunk Miraflores negyedből, ahol a sziklás magasparton modern apartman épületek néznek szembe az óceánnal, pár gyönyörű parknál meg is állunk.San Isidro negyedet is átszeljük, ahol gyönyörűen felújított koloniális stílusú régi házak és modern lakónegyedek állnak, a több mint száz éves olajfák parkja mellett, itt van Lima egyetlen belvárosi golf pályája is és az inka idők előtti Huaca Pucllana piramis maradványai. A belvárosba érkezünk, a busz ahol Lima egyik legszebb terét a Plaza San Martin-t járjuk be majd aJiron de la Union a mi Váci utcánkhoz kicsit hasonló funkciójú sétáló utcán át jutunk a főtérre. Útközben betérünk a La Merced templomba, amelynek hatalmas fából faragott oltárai a katedráliséival vetekednek, majd megérkezünk a főtérre, megnézzük az 1538-ban épült Katedrálisban Francisco Pizzaro hamvait. A téren van még a Kormányzói Palota, ami 1920-ban, illetve a Városháza ami 1945-ben épült. Végigjárjuk a San Francisco kolostor és templom katakombáit melyekbe 25 000 limait temettek 1808 előtt de fontos vallási témájú festmények és egy több ezer kötetes könyvtárat is találhatunk itt. Átmegyünk a két városrészt elválasztó folyó feletti hídon, hogy lássuk azt is mivé lesz ez a szép építészet, ha senki nem vigyáz rá, és meg sem állunk Callao városrészig, ahol egy régi erőd és egy a káoszban szigetként megmaradt kicsi de gyönyörű túristák által szinte nem látogatott negyedegy is található. Itt az óceánparton ebédelünk, majd végigszeljük az öblöt a parti autópályán és a város fölé emelkedő keresztig meg sem állunk. Innen nagyon szép naplemente fotókat lehet készíteni, majd az utolsó látnivaló Barranco bohém negyede következik a helyi sóhajok hídjával és hangulatos bárjaival éttermeivel. Visszaérkezünk a hotelbe. Akinek még kedve és ereje maradt a nap végén ellátogathat a 2007-ben épített szökőkút parkba, ahol 13 különböző alakú és formájú vizi csoda található, az egyik vízfüggönyre még egy Peruról készült promóciós videót is kivetítenek. A park még a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült. Szállás Lima.

 

 

3. NAP: PARACAS NEMZETI PARK

Kényelmes ébredés és reggeli után hagyjuk el a várost és Piscón (Peru nemzeti itala kapta innen a nevét) keresztül Paracas halászfaluba érkezünk (3,5 óra) majd a csomagoklepakolása után ellátogatunk a Paracas Nemzeti Parkba. Az 1975-ben alapított 340 000 hektáros terület ugyancsak sok állatfajnak ad otthont. A látogatás során lélegzetelállító partszakaszt nézhetünk meg a toronymagasságú sziklákról, illetve egy fekete és vörös homokos tengerpartot. Megállunk a Katedrális nevű természeti képződménynél, melyet a 2007. augusztus 16-i igen magas, 7.9-es erejű földrengés megtépázott, majd lagúnillas kis öblébe érkezünk, amit a foldrengés után meginduló tsunami döntött romba, de mára már helyreállították. Estére újra Paracasban leszünk, és itt is szállunk meg.

 

 

4. NAP: BALLESTAS SZIGETEK, HUACACHINA OÁZIS

Reggel 8 órakor kihajózunk a Ballestas-szigetekre gyors motorcsónakokkal (2,5 óra). A szigetek látványos formájukon kívül azért is érdekesek, mert közel 150 madárfaj él rajtuk, több száz fóka  társaságában. Útközben a Nazca vonalakhoz hasonló mintegy 50 méter magas homokba formált gyertyatartó alakú jel mellett is elhaladunk. Pingvineket, oroszlánfókákat, delfineket és szerencsés esetben bálnákat is láthatunk az út során. Kb. 11-kor továbbindulunk Ica városa felé (1 óra), ennek környéke a helyi bor és pálinkakészítés központja, meg is állunk az egyik ilyen "bodegánál", azaz az egyik helyi bor és pálinkakészítő üzemnél, ahol részletesen elmesélik hogy készül a helyi ital és kóstolót is adnak belőle. Ugyancsak a város mellett terül el a sivatagban a Huacachina-oázis, ami azon túl, hogy egy több száz méter magas homokdűnékkel körülvett oázis éttermekkel, lehetőséget kínál arra is, hogy homokfutókkal száguldozzunk a dűnék között, és a toronyház magasságú homokhegyekről homokdeszkázzunk a mélybe. Ennek partjánál lesz a szállásunk.

 

 

5. NAP: UTAZÁS ICA-LIMA, REPÜLÉS CUSCOBA

Reggeli után buszunk Limába visz (4,5 óra) ahonnan a délutáni órákban Cuscoba repülünk, az inkák szerinti világ köldökébe, mely egyébként a maga 403 000 lakosával Peru 7. legnagyobb városa. 3400 méteres tengerszint feletti magasságon épült, ezért ezen a napon fontos az akklimatizálódás. Ezt leginkább a helyben vásárolható kokalevélből készített teával érdemes kezdeni, amit egyébként a legtöbb szálláson kapunk is. Az esténk szabad a város éjszakai nyüzsgésének bejárására. Szállás Cusco.

 

 

6. NAP: CUSCO

Reggel közösen bejárjuk az óvárost, a főteret, a helyi piacot, a Qorikanchát az inka és koloniális építészet egybeszövődését. A reggel kapott túrista gyűjtőjeggyel pedig a nap hátralévő szabad részében meglátogathatunk pár helyi múzeumot, és egy folklór előadást. Észre sem fogjuk venni és már beesteledett. Szállás Cuscoban.

 

 

7. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

Kirándulás az Inkák Szent Völgyébe. Ezen a napon nagyon gazdag a program, először a városból kifele menet megnézzük Sacsayhuaman és Tambomachay romjait, illetve megállunk a Fehér Krisztus szobornál, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Gyors fényképezés után Pisac felé indulunk, de megállunk egy igényes, de igen drága shop köré felhúzott kis skanzenben, ahol vásárlás nélkül is megismerkedhetünk az ott szabadon élő lámákkal, vikúnyákkal, alpakkákkal, valamint a helyiek is megmutatják, hogyan színezik a szálakat és hogy szőnek évszázadok óta. Pisacban a hegy tetejére épült teraszok és romok megtekintése és a séta vissza a faluba ami egy kb. 2 órás kirándulást igényel, de aki nem bírja a busszal is visszamehet a főtérre. A hegy tövében lesz időnk sétálni és vásárolni a híres pisaci piacon. Tovább megyünk az Urubamba folyó és hatalmas teraszos hegycsúcsok kíséretében Ollantaytambo inka romjaira épített városába. Innen vonattal1.5 óra alatt érjük el Machu Picchu Pueblot, a híres inka romváros lábánál fekvő kis falut, ami a perui dzsungel határánál található 120 kilométerre Cuscotól.

 

 

8. NAP: MACHU PICCHU

A program fénypontjának is nevezhetjük, Machu Picchu romváros megtekintését. Busz visz fel a faluból a bejáratig, amit igénybe is veszünk felfelé, hogy elég erőnk legyen a romok és látnivalók bejárására. Bátrabbak extgra jegyért a Machu Picchu Orrának is nevezett Waynapicchut is megmászhatják, valamint a Napkaput, Holdkaput, és az Inka Hidat is bejárhatják. A romváros 1911-es újrafelfedezése óta (a hódító spanyolok ugyanis nem is tudtak létezéséről) turisták milliói látogatják, és 1983-tól a Világörökség része. Sokan misztikus erőt tulajdonítanak a helynek, így a meditáló turista nem ritka látvány. Semmilyen kép vagy videó nem tudja visszaadni azt az élményt, amit ott érezhet a látogató! Mivel bevezették a fél napos jegyeket, sajnos délben mindenképp el kell hagynunk a terültet, de bejárására ennyi idő is elég. Délutáni vonattal érkezünk vissza a Szent Völgybe, onnan pedig Cuscoba, ahol szállásunk is lesz.

 

 

9. NAP: CUSCO-PUNO BUSZ, ANDAHUAYLILLAS, RAQCHI, SILLUSTANI

A mai napon egy hosszú 6-7 órás utat teszünk meg Cuscoból a Titicaca-tó partjára, Punóba. A Titicaca-tó a világ legmagasabban fekvő (3827m) hajózható tava. Útközben lesz 2 opcionális megállónk ha időnk engedi és a csoport is akarja megállunk a Cuscotól 42 km-re épült Andahuaylillas gazdagon díszített kápolnájánál, amit kidolgozottsága miatt a Sixtusi kápolnához is szoktak hasonlítani, valamint a Cuscotól 110 km-re található Raqchi hatalmas védelmi falainál és Wiracocha templománál. Punoba érkezés előtt pedig bejárjuk Sillustani az Umayo tó szomszédságában épült pre-inka temetkezési helyét. Szállásunk Puno belvárosában lesz.

 

 

10. NAP: ÚSZÓ NÁDSZIGETEK, COPACABANA-BOLÍVIA

Reggel 9-12 között kihajózunk az Uros nádszigetekhez. Ezeken a mesterséges szigeteken a mai napig élnek indiánok, akik többnyire halászatból és a turizmusból tartják fenn magukat. A szigetek nevét adó uros indián törzs utolsó tagja is meghalt már, helyükre környékbeli aymarák költöztek, de közülük is a fiatalok egyre többen hagyják ott ezt az életformát, így félő hogy pár év múlva ezt a programot ki is hagyhatjuk... Punóból a Titicaca-tó partján közel 3 órás út alatt jutunk el Bolíviába, Copacabanaig (bár a rioi stranddal egyezik a neve, ez nem az!) a határtól 10 kilométerre fekvő kisvárosba. Este a Kálvária dombról nézhetjük a Titicaca-tó mögött lenyugvó napot, vagy az egyik panorámás tetőre épített étteremben fondüzhetünk. Szállás Copacabana, Bolívia.

 

 

11. NAP: NAP SZIGET

Reggel kihajózunk a gyönyörű fekvésű Nap szigethez (1,5 óra), ahol egy kisebb mászás után, a sziget tetejéről lenyűgöző látvány tárul elénk. A sziget kis településein, mintha megállt volna az idő, a helyi indiánok, saját népviseletükben ránk s  hederítve élik mindennapi életüket, hajtják a szamarakat, hozzák viszik a fejükön az portékáikat. A számos kis étterem egyikében ebédelünk, majd visszaérkezünk a kikötőbe, ahonnan egy opcionális inka erőd útba ejtése után Copacabanaba érkezünk vissza. Innen a csomagok felpakolása után egy privát busz visz minket Copacabanaból hegyi utakon át La Pazba (3 óra), a világ egyik legmagasabban fekvő városába (4200 m). Gyönyörű hegyvidéki tájakon át vezet az út, miközben különböző szögekből látjuk majd a tavat, és több indián települést érintünk. A tavon átkeléshez kompot is igénybe kell vennünk. Kocsink egy ingatag faszerkezeten úszik tőlünk külön, és ha minden jól megy a túloldalon találkozunk vele;). A völgyben elterülő La Paz hátterében több hatalmas vulkán áll és fekvése miatt a világ egyik legszebb városa lehetne, de a fekvésén kívül kevés látnivalója van. A völgy kerületén 4200 magasban épült El Alto repülőtér a világ legmagasabban fekvő repülőtere. Szállásunk La Paz belvárosában lesz.

 

 

12. NAP: SANTIAGO DE CHILE

Reggel a szomszédos Chile fővárosába repülünk Santiago de Chilébe. Lakosainak száma a 2012. évi népszámlálás szerint 6 millió fő, ami az ország lakosságának csaknem 40%-a. Bár az ország fővárosa Santiago, a Chilei Nemzeti Kongresszus a közeli Valparaisóban ülésezik (Santiagótól kb. 100 km-re északnyugatra, a Csendes-óceán partján). Santiago az ország középső részén fekvő völgyben fekszik. A várost a Mapocho folyó szeli át, melybe tisztítatlanul ömlik a háztartási és ipari szennyvíz valamint a közeli rézbányák hulladéka. Éghajlata enyhe mediterrán, a nyarak viszonylag szárazak, a telek csapadédosabbak. A legmagasabb hőmérséklet nyáron eléri a 35 °C-ot, míg télen nulla és 15 °C között váltakozik. Délutánunk a belváros bejárásával fogjuk tölteni. A városnézés során meglátogatjuk Az üzleti negyedet és a belvárosi sétálóutcákat, a korábbi pénzverdéből elnöki rezidenciává vált Moneda Palotát, a Főteret a Katedrálist, a központi piacot, a Mapocho folyót kísérő parkokat. Ezután akinek van kedve egy siklóval (amire néha sokat kell várni sajnos) felmehet a San Cristobal hegyre amiről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra, vagy gyalog a Santa Lucia dombra, de a legszebb kilátást Latinamerika legmagasabb tornyából a Costanera Centerből kaphatjuk! Szállás Santiago de Chile.

 

 

13. NAP: SANTIAGO DE CHILE

Egész napunk lesz a városban, de egy opcionális kirándulás keretében meglátogathatjuk Valpariso és Vina del Mar városát, ami az UNESCO világörökség része, útbaejtve az egyik helyi borászatot a sok közül. Szállás Santiago de Chilében.

 

 

14. NAP: PUERTO NATALES

Ezen a napon a hosszú ország közepétől a déli része felé repülünk Punta Arenas városába ami már a déli régio: Patagonia része. Innen busszal egy darabig a Magellán szoros mellett haladva (2,5 óra) Puerto Natales-be érkezünk. Patagónia földrajzi régió Dél-Amerika legdélebbi részében, amelyen Argentína és Chile osztozik. Körülbelül akkora, mint Németország háromszorosa, de ezen a hatalmas területen csak mintegy kétmillió ember él. Nyugati és déli részét az Andok hegyei borítják, keleti részén fennsíkok és alföldek osztoznak. Neve a patagón szóból származik, amelyet Magellán használt mert a hóban hatalmas lábnyomokat (láb spanyolul: "pata") találtak, amelyek a hiedelemmel ellentétben nem nagylábúak voltak, csak a fázós őslakosok nagy csizmái hagyta nyomok. Patagóniában találhatóak a déli félteke legnagyobb jégmezői az Antarktiszon kívül. Szállás Puerto Natalesben.

 

 

15. NAP: TORRES DEL PAINE NEMZETI PARK

Reggel egy privát busszal a 112 km-re fekvő Torres del Paine Nemzeti Parkba megyünk, ami 181 000 hektáron terül el, és az Unesco által is védett, a világ legszebb nemzeti parkjainak egyike. A Paine szó jelentése „kék“, ami nem véletlen, hiszen a gleccserek, a türkiz tavak és a 2600 m fölé emelkedő csúcsok napközben kékes árnyalatban látszanak, naplemente idején azonban a Torres del Paine csúcsai vörösre színűre változnak és néha úgy néz ki, mintha égne. Az égés egy másik formája történt pár éve mikor egy cseh majd később egy izraeli turista gondatlanságból okozott tűzével a fél parkot leégette, megfizethetetlen károkat okozva ezzel. A cseh illető kisebb pénzbüntetéssel megúszta, amit a sztorijaiból és erről kiadott könyvének bevételéből könnyen fedezett. Ma már egy ilyen károkozásért komoly börtönbüntetés jár. A terület a hegymászók, trekkingelők paradicsoma, számtalan túraútvonal létezik, de mindegyik több napot igényel, ezért mi az autóúton megyünk végig ami érinti a legtöbb látnivalót: a lenyűgöző látványt nyújtó Paine csúcsokat, a sztyeppéket, ahol peruhoz hasonlóan alpakkák élnek, a Grey-gleccsert, amiről hatalmas darabok szakadnak le és úsznak felénk a partra, a Grey, Nordenskjöld, Sarmiento, Toro és Pehoé tavakat, a Laguna Margaritat és a Laguna Amargat, illetve a Salto Grande vízesést. Innen visszaérkezünk Puerto Natalesbe, ahol még egy éjszakát töltünk el.

 

16. NAP: PUERTO NATALES-ELCALAFATE (ARGENTINA)

Reggel menetrendszerinti busszal indulunk át Argentínába, ami egy kb. 4 órás út (plusz a határátlépés). Szállásunk elfoglalása után még lesz időnk bejárni ezt a kis tóparti települést. Szállásunk El Calafateban lesz.

 

 

17. NAP: PERITO MORENO GLECCSER, BUENOS AIRES

Délelőtt privát vusz visz a Perrito Moreno gleccserhez (kb. 1 óra). Semmibe vesző hosszú betonút visz a Park bejáratáig, ahonnan még kb. 30 kilométeres kanyargós hegyi út visz a látványossághoz. Itt a kiépített pallókról majd később hajóról még közelebbről is megnézzük a gleccsert. A Perito Moreno gleccser Santa Cruz tartományban, El Calafatetől 78 kilométerre, a "Los Glaciares National Park" területén található. A  250 km²-es jégformáció, 30 kilométer hosszú, 5 kilométer széles, legmagasabb pontja pedig 60 méter, teljes átlagos jégmagassága (a víz alatti jéghegy résszel) együtt 170 méter, de legmélyebbi részén 700(!) méter mély. Nevét Francisco Moreno felfedezőről kapta, aki a 19. században tanulmányozta a területet. A világ kevés haladó gleccserei közé tartozik, napi két métert csúszik előre, jóllehet majdnem ilyen ütemben veszít is tömegéből. Az előrehaladás során a jégtömeg az L-alakú Argentin-tó partjának ütközik, aminek következtében két részre osztja a vizet. Ez azt eredményezi, hogy a tó egyik oldalán az eltávozni nem tudó víz több méterrel megemeli a tó vízszintjét, és a hatalmas súly mind a jégfalra nehezedik. Ennek következtében a 60 méter magas jégfal időnként hatalmas robajjal beszakad, és a tó szintje kiegyenlítődik. Korábban több évente volt szakadás, most már a klimaváltozás miatt évente. Az egyik szakadásról ezen a linken található egy video. Innen egyenesen a repülőtérre megyünk, és egy esti géppel Buenos Aires-be, Argentína 1536-ban alapított fővárosába repülünk, ami a Rio del Plata folyó partján fekszik, és gyakran a Dél Párizsának vagy a tangó fővárosának nevezik. Ez a 2,7 milliós főváros Dél-Amerika egyik legeurópaibb városa, elsősorban építészete, széles sugárútjai, hatalmas parkjai miatt, de az itt lakók többsége is inkább európai kinézetű és gondolkodású. A városban 5 metróvonal (subte) működik, mintegy 40 kilométeres vonallal. 2 reptere van a városnak a Mar del Platahoz közelebbi a belső járatokat fogadja, a másik 33,5 kilométerre található (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini de Ezeiza) reptér pedig a nemzetközi járatok indulásának és érkezésének színhelye. A belvárosi szállodánktól karnyújtásnyira van szinte minden látnivaló. Szállás Buenos Airesben.

 

 

18. NAP: BUENOS AIRES

A belvárosi szállodánktól karnyújtásnyira van szinte minden látnivaló, ezért délelőtt gyalogos városnézésre indulunk, melynek keretében felkeressük Buenos Aires számtalan látnivalója közül az alábbiakat: az 1898 és 1906 között épült Kongresszus épülete (Palacio del Congresso), mely a maga 12 000 négyzetméteres területével a világ egyik legnagyobb hasonló jellegű épülete, robosztus 80 méter magas kupolája pedig közel 3 000 tonna súlyú, a Július 9 sugárút (Avenida 9 de Julio), amit közel száz méteres szélessége miatt a világ egyik legszélesebb útjának neveznek, rajta a város alapitásának 400. évfordulójára emelt 70 méter magas Obeliszk, a Colon színház, amelyet a világ egyik legjobb akusztikájú színházaként tartanak számon, és amit nemrég teljesen felújítottak, Cafe Tortoni, ami Buenos Aires legrégebbi és legautentikusabb kávézója, a Plaza de Mayora számtalan fontos épülettel: az első szabad argentin kormány tiszeteletére épített Pirámide de Mayo, a koloniális kori városháza (Cabildo), a mai városháza, a katedrális (melyben felszabadító San Martin generális maradványai nyugszanak), a kormány háza (Casa Rosada). A Plaza de Mayo érdekessége, hogy 1977 áprilisa óta itt vonulnak fel minden csütörtök délután a  katonai diktatúra idején eltűnt férfiak édesanyjai, rokonai, őket hívják a Madres de Plaza de Mayo-nak. Következő állomásunk Puerto Madero, a régi dokk igényesen felújított része, kávézókkal, irodaépületekkel. Utolsó állomásunk az olasz bevándorlók által létrehozott legszínesebb kerület a  La Boca, ahol a maradék elemekből épült megmaradt ajándék festékekkel színesre festett bádogépületek között sétálunk. Akinek még marad energiája elnézhet az elegáns éttermekkel, kávézókkal és antik boltokkal tarkított Recoleta (itt található a Cementerio del Norte temető is) negyedbe, vagy a legrégebbi kerületbe San Telmoba, ahol antik shopok, bolhapiacok és régi bérházak találhatóak, és ez a tangó központja is. Este elmehetünk egy vacsorával egybekötött igazi argentin tangó showra is. Szállás Buenos Airesben.

 

 

19. NAP: COLONIA DE SACRAMENTO (URUGUAY)

Buenos Airesben simán el lehet tölteni még pár napot és ez a napunk szabad lesz, de aki szeretné, egy fakultatív programkeretében Urugay hangulatos koloniális városába Colonia de Sacramentoba hajózhat. Ez Colonia megye székhelye, lakosságszáma 21 714 fő.Az ország legidősebb városa, amelynek erődjét a portugálok építették 1680-ban, de nemsokkal ezután a spanyolok kezére került, s még sokáig a két hatalom viszályainak középpontjában állt. Később a portugálok vonták ellenőrzésük alá, majd 1816 után Brazíliához tartozott, mint a Rio de Janeiro-i kormányzóság része. Az uruguayi függetlenségi harcok végén a Rio de Janeiro-i szerződésben (1828. augusztus 27.) Argentína és Brazília elismerte Banda Oriental függetlenségét, és megalakult az új állam Uruguayi Keleti Köztársaság néven. Colonia del Sacramento az ország harmadik legnagyobb turistacélpontja a főváros, Montevideo, és Punta del Este után. Legfőbb látnivalója a San Gabriel-félsziget csúcsán fekvő óváros. Erődje, a Fortazela de San Gabriel az idők folyamán elpusztult, de sikerült helyreállítani a védőfal egy részét és a főkaput. Az óvárosban vannak házak, amelyek kb. 300 évesek. Itt található Uruguay egyik legrégibb temploma, az Iglesia Matríz del Santísimo Sacramento. A bő fél napos kirándulás után még lesz egy szabad délutánja/estéje mindenkinek Buenos Airesben. Szállás Buenos Aires.

 

 

20. NAP: IGUASSU VÍZESÉS ARGENTIN OLDALA

Ezen a napon kora reggel egy minibusz kivisz minket a reptérre, és felrepülünk északra, az Iguassu vízeséshez. Az Iguassu Nemzeti Park 185 000 hektár területen fekszik, és ez ad otthont a világ legnagyobb kiterjedésű vízesésének, az Iguassu vízesésnek, ami 275 különböző, helyenként 90 m magas vízesésből tevődik össze. A legfantasztikusabb az Ördög Torka ahol a lezúduló hatalmas mennyiségű víz és a felszálló vízpára a környéket teljesen beteríti. Ráadásul ez a vízesés 3 ország (Argentína Brazília Paraguay) határán épült. A reptérről rögtön a vízesés Argentin oldalához megyünk. Az ütősebb élményt ez az oldal nyújtja, nem lesz nehéz eltölteni egy napot itt: a számtalan kilátó, kisebb trekking és ösvény bejárható és belefér egy opcionális hajókázás közvetlena a vízesés alá. A nap végeztével átlépünk Brazíliába és a szállásunk már Foz do Iguacu belvárosában lesz.

 

 

21. NAP: CIUDAD DEL ESTE (PARAGUAY), IGUASSU VÍZESÉS BRAZIL OLDALA

Reggel akiknek kedve van velünk tart és egy helyi busszal opcionális kirándulást teszünk a szomszédos Paraguayba. Ciudad del Este városa csak mintegy 20 perc Foz do Iguacu-tól. A kedvezőbb adózás miatt ide egy hatalmas vásárváros épült, ahova brazilok ezrei mennek át naponta vásárolni, emellett virágzik a csempészet is. Igazi kavalkád ez. Ebéd után az Iguassu vízesés Brazil oldalát látogatjuk meg, mivel ez az Argentin oldalnál kevesebb bejárható ösvénnyel rendelkezik így 2,5-3 óra alatt bejárható. Akinek van kedve az tehet egy 10 perces sétarepülést a vízesés felett, vagy ha ideje engedi meglátogathatja a Parque das Aves Foz Tropicana madárparkot, ahol közel 2 kilométeres út vezet végig, miközben 140 madárfaj mintegy 1100 példányát figyelhetjük meg, de hatalmas pillangók, és egy két hüllő is helyet kapott a parkban. Szállás Foz do Iguacu városában.

 

 

22. NAP: RIO DE JANEIRO VÁROSNÉZÉS I.

Reggel/délelőtt átrepülünk az Iguassu vízeséstől Rio de Janeiroba, majd egy 4 órás városnézésre indulunk. Privát légkondicionált buszunk a belváros felé veszi az irány, útba ejtjük és fotózkodunk a 700 méter hosszú Sambodromonál, ami kifejezetten a karnevál idején felvonuló szambaiskolák parádéjára épített szambastadion. Innen a belváros (Centro) következik, megállunk a koloniális időkben Császári Palotaként szolgáló épületnél, és a vele szemben található korábbi katedrálisnál (Igreja de Nossa Senhora do Monte Carmo da Antiga Sé) ami 1976-ig töltötte be ezt a szerepét. Innen a Alagoas térre érünk, ahol újabb ikonikus épületeket találunk: a Rioi Városi Színházat, a Nemzeti Könyvtárat, és a Rioi Kamara épültét. Innen utunk a világ minden tájáról (így Magyarországról is) származó kerámiacsempékkel kirakott Santa Teresába vezető Selaron lépcsősor megtekintése után bemegyünk a Metropolitan Catedralba, amely egy 106 méter átmérőjű és 96 méter magas hengert alakú üveg/beton konstrukciójú templom és egyben 1976 óta a város új katedrálisa. Ezután áthaladunk Flamengo és Botafogo tengerpartjain és sötétedés körül érkezünk a Praia Vermelhahoz (Vörös Part). Itt található ugyanis a következő látnivaló, a Cukorsüveg-hegy. Ez Rio Urca nevű negyedében van, ami mindössze 16 utcából és 6 térből áll, mégis Rio talán legsármosabb része, a Guanabara-öböl partján fekszik. Itt épült számtalan art deco ház a 20 század elejéről, és a régi kaszinó is. A Cukorsüveg tulajdonképpen két hegyből áll amire a világ legbiztonságosabbnak tartott felvonó viszi fel az embereket. Az első állomás a Morro da Urca 224 méter magas, ezután felvonót cserélve lehet eljutni a második , magasabb hegyre, ami 395 méter magas. Innen másik lélegzetelállító látvány nyílik Rióra, és míg a Krisztus szobortól napközben látjuk felülről a várost, innen még naplementében tekinthetjük meg. Este érkezünk szállásunkra a Copacabana negyedbe. Ha hétvége van, a közelben egy szambabuliba is ellátogathatunk, vagy a favellák lakói által képviselt egyik szambaiskola próbájára, ami mindig egy össznépi buli, helyi arcokkal, de biztonságban. Szállás Rio de Janeiro.

 

 

23. NAP: RIO DE JANEIRO VÁROSNÉZÉS II., HAZAUTAZÁS

Ezen a napon, mivel a nemzetközi járatok általában este indulnak délelőtt még kiélvezzük Copacabanat és a tengerpartot, majd hazaindulás előtt megejtjük a városnézés második felét, aminek során először végigmegyünk Copacabana, Ipanema és Leblon strandjain, ez utóbbi kilátójánál megállva. Innen Rio bohém negyedének tartott Santa Teresába jutunk, ahol a híres antik villamos is közlekedett. A kis macskaköves utcákon navigálva, elhagyjuk a negyedet és folytatjuk az utat a Krisztus szobor felé, amelyet a 710 méteres Corcovado hegyre építettek,  30 méter magas és a lábánál egy kápolna található. Innen minden irányból csodálatos látvány nyílik Rio de Janeirora, és a Maracana Stadionra, amit a foci VB-re teljesen felújítottak. Következő állomás maga a Maracana stadion lesz, aminél szintén megállunk pár fotó erejéig. Késő délután indulunk a repülőtérre, hogy hazautazzunk. Aki hosszabbít, az vagy Rioban marad, vagy Ilha Grande trópusi szigetére indul másnap.

 

 

+1 (23.) NAP: ILHA GRANDE TRÓPUSI SZIGETE

A délelőtti órákban ébredés és kiadós reggeli után egy légkondícionált busz visz  Angra dos Reisbe ahonnan hajóval jutunk át Ilha Grandera. A mesébe illő trópusi sziget erdővel borított domboldalán, a csendes emelkedőkre felkúszó utcákban számtalan kis ház épült, az ezer színű növénytakaró közé ...ez de szépen hangzott;). Homokos tengerpart pálmafákkal, a hegyoldalban erdő és patak, közöttük pedig kis házak gyönyörű kilátással a szigetre és az öbölre. Érdemes időt szakítani és bejárni ezt a területet. Szállásunk közel a tengerparthoz lesz.

 

 

+2 (24.) NAP: HAJÓS KIRÁNDULÁS ILHA GRANDÉNÉL

Hajóval járjuk be a sziget egy részének eldugott strandjait, vízeséseit, snorkelezhetünk, napozhatunk és úszkálhatunk. A víziszonyosoknak opció, hogy felfedezzék a számtalan trekking ösvényt vagy felmászhatnak a Papagáj-csúcsra (Pico do Papagaio, 990 m magas). Egyébként búvároknak a sziget ideális terep, mert a teljesen átlátszó kristálytiszta víz a sok érdekes élőlény mellett a világ egyik leggazdagabb roncsmerülő helyszíne is.

 

 

+3-4 (25-26.) NAP: HAZAUTAZÁS

A hajónkkal elhagyjuk a szigetet és ismét a szárazföldre érkezünk. Innen pedig busz visz minket Rio de Janeiroba egyenesen a repülőtérre.