ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK PERURÓL

 

Dél-Amerika mindig is vonzotta az utazókat, felfedezőket. Ezen belül is Peru nyújtja az egyik legtöbb érdekességet mind természeti, mind kulturális téren. Peru, a világ 20., Dél-Amerika 3. valamint az Andok legnagyobb területű országa. Területe 1 285 216 km2 tehát kb. 13 Magyarországnyi, lakossága a 2015-ös becslések szerint 31 377 000 fő. Jelenleg a Latin-Amerikai térség egyik legjobban fejlődő gazdasága. Északon Ecuador és Kolumbia, keleten Brazília és Bolívia, délen Chile és nyugaton mintegy 2000 km hosszan a Csendes-óceán határolja.

 

Már több ezer éve is éltek itt különféle népcsoportok, kultúrák, ezeket pre-inka kultúráknak nevezzük (pl.: Chavín, Mocha, Wari, paracas) de kétségtelenül a leghíresebb a kérész életű Inka Birodalom volt, amely összesen csak kb. 82 évig 1450-1532-ig tartott. Fővárosa Cusco (de írják Cuzconak is illetve eredeti quechua neve: Qosqo ) a világ köldöke volt. Sikerességüket jól szervezettségüknek, és harcbeli ügyességüknek köszönhették, de a spanyol hódítók ezt is hamar keresztbe törték. Pizzaro 1532-es Peruba lépése és 1543-as perui Alkirályság megalakulása között csak 11 év telt el. Limát pedig 1535. január 18-án alapította. Dél-Amerika államai, köztük Peru függetlenségéért a baszk ősökkel rendelkező venezuelai Simon Bolivar és tábornoka Antonio José de Sucre küzdött, majd csak 1826-ban sikerült is a függetlenségét kivívnia, ám Spanyolország ezt csak 1879-ben ismerte el. Jelenleg mintegy 28 millió ember él Peruban egy harmaduk Limában próbál szerencsét, többnyire ők alkotják a kopár hegyekre felhúzódó bádogvárosok lakosságát, ahol még a tiszta ivóvíz beszerzése is gondot okoz. Hivatalos nyelv a spanyol, bár az eldugott alig megközelíthető településeken sokan még spanyolul sem beszélnek csak az indián quechua és aymara nyelven tudunk velük társalogni.

 

Nagy a kontraszt az országban a természetet tekintve. Dzsungel, havas hegyek, sivatag, és pálmafás tengerpart egyaránt megtalálható területén, de ezek a nagy különbségek igazak a lakóira is. Gazdagság és szegénység hatalmas különbségekkel, de egymás mellett él, és ez az egyik nagy jellemzője egész Latin-Amerikának.

 

Peru gazdasága az utóbbi években hihetetlen fejlődésnek indult, ez köszönhető az erősebb kezű és kevésbé korrupt kormánynak és a hatalmas méretű külföldi beruházásoknak. Perunak gyakorlatilag mindene megvan, hatalmas arany, réz és fölkdgázbányái, nagyon jó minőségű agrártermékei (cukornád, burgonya, rizs), ruhaipara és az ország egyik húzóerejét képező turizmus. Japán után a második legnagyobb halásznemzet volt és bár a környezeti változások és a környezetszennyezés miatt megcsappant a a halászok bevétele még mindig jelentős erőt képvisel. Limában gombamód szaporodnak az új építésű apartmanházak, a fizetések és azok vásárlóereje vetekszik az itthonival... már persze, ha sikerül hivatalosan munkát találnod. Az árak is már elhagyták a magyar árakat, de ha keresünk még mindig nagyon sok mindent, főleg zöldségeket és (számunkra) egzotikus gyümölcsöket találunk elfogadható áron a helyi piacokon.

 

 

Egészség:

Peruba történő belépéshez nem kell kötelező oltást beadatni. Javasolt a Hepatitis A-B, illetve a Tetanusz ismétlő oltás, illetve Amazonashoz utazóknak nem árt malária elleni gyógyszert vagy oltást beszerezni.

 

Bővebb információt itt kaphattok:

Nemzetközi Oltóközpont: 1097 Budapest Gyáli út 3/a, bejárat a Vágóhíd utca felől. Rendelés: H-CS 09:00-14:00 óra. Telefon: 476-1364

Nemzetközi Oltóállomás: BP, XIII. ker. Váci út 174; rendelési idő: H-P 10:00-20:00, SZO: 10:00-16:00. Tel.: 78-78-770

Budai Oltóközpont: 1117 Budapest, Fehérvári út 82. Tel.: 794-3980, 06-20-288-7284

 

Gyógyszerek közül leginkább hasfogóra (pl. széntabletta) lesz szükségünk. Ha utazás közben épp nem lesz lehetőség kézmosásra akkor nem árt ha hoztok nedvesített törlőkendőt, vagy fertőtlenítő azonnal elpárolgó zselét.

Vízum:

Nem kell vízum, de az útlevél nem árt ha belépéstől számított legalább 6 hónapig érvényes.

Öltözködés:

Mivel a hűvösebb hegyektől és Colca-kanyontól a forró sivatagokig mindent bejárunk, javasolt a strapabíró réteges öltözködés, póló, polár pulcsi, laza "lélegző" esődzseki a záporok ellen, bokát védő nem túl nagy és nehéz túracipő sétákhoz, a melegbe pedig kényelmes szandál vagy papucs, rövid nadrág, kényelmes oldalzsebes nadrág, póló, napellenzős sapka/kalap, napszemüveg a magas sugárzás miatt, és magas faktorszámú napkrém.

Egyéb felszerelés:

Fejlámpa nem árt, vagy elemlámpa, jól jöhet kisebb távcső. Pót akkumulátor fényképezőgépbe/kamerába nem árt, ha nem lesz töltési lehetőség. Szúnyogriasztó! Repülőutak során szinte mindenhol befóliáztathatjuk a csomagot, így akár egy kényelmes hátizsákkal is utazhatunk, nem feltétlenül kell az óriási hajókoffer. Mivel nagyobb távon nem kell a csomagotokat magatokkal cipelni, bőrönddel is lehet jönni, de ezek lépcsőn fel, le cipeléséről, és az autókba ki,be,fel,le pakolásáról mindenki maga kell, hogy gondoskodjon. Legjobb a gurulós hátizsák, és javasolt mellé egy kis hátizsák is, a napi túrákoz amibe a legfontosabb dolgokat rakod és amit az öledben is vígan elcipelsz. Repülőre nemzetközi járatokon folyadékot, zselét max. 100ml-ig, de összesen is max. 1000 ml-ig lehet kis átlátszó fóliázott tasakban az utazótérbe vinni, a többit a csomaggal együtt fel kell adni. Ezt sokszor a dél-amerikai belső járatokon azonban nem figyelik.

Áram, Telefon, Internet:

Az otthoni szolgáltatótól indulás előtt kell kérni roamingot, de szállásaink nagy részén wireless internetet (WiFi) biztosítanak. Argentínában az áram 220 V és a feszültség 60 Hz. Csatlakozókról bővebb információt ezen a linken találtok: http://www.iec.ch/worldplugs/map.htm

Időjárás:

Peru 3 fő időjárási zónára oszlik, a tengerparti, hegyvidéki és az őserdei. Az alapprogram az első kettőt érinti. A tengerparti egyébként sivatagos területeken a nyár felhőtlen 27-33 fok és novembertől márciusig tart, ezután télen egybefüggő köd terül a városra néha eső szitál és 14 fokra is lemehet a hőmérséklet. Az Andokban az esős évszak novembertől februárig tart, hatalmas záporok akár több napos eső, este lehűl a levegő napközben ha süt a nap, éget. Száraz évszakban értelem szerűen sokkal kevesebbet esik, ideális kirándulóidő.

Szállások:

Mint minden úton itt is az a koncepció, hogy a szállások se kényelmetlen hostelszobák, tucatszállások vagy függőágyak, se pedig a világon mindenhol egyforma nagy luxus szállodaláncok tucatszobái legyenek. A cél közelhozni a természetet és a helyieket, úgy, hogy közbe ne kelljen szenvedni. Erre nehéz megtalálni az egészséges középutat, de sikerült. Kis boutique hotelek, néhol medencével és grillezési lehetőséggel, panziók, és bungalók adják a szállásainkat. További képek a Galéria menüpont alatt találhatóak.

Emberek, biztonság:

A peruiak rendkívül közvetlenek és barátságosak, de a láthatóan fehér külföldit néha ezzel a kedvességgel keverik meg, tehát csak óvatosan a túl barátságos levakarhatatlan emberekkel mert azok szinte biztos akarnak valamit. Mivel az emberek többsége a legtöbb luxuscikket életében úgysem érheti el, ezért nem ezek megszerzésére fordítja idejét sem pedig azon bánatában iszik, mert ezt nem tudja megvenni, hanem inkább az adott keretei között igyekszik vidáman és boldogan élni. Nagyon fontos a család és mivel a legtöbben nem engedhetik meg, hogy minden gyereknek külön lakást vegyenek (bár a jómódúak között ott sem jellemző a sok gyerek) a legtöbb család generációkon át együtt él. Legmenőbb zenék perui nagyvárosokban a salsa, a cumbia es a reggaeton, kis falvakban a helyi folklór. Menjünk, vegyüljünk el az emberek között, itt nem kerül semmibe salsát tanulni és senki nem fog kinevetni az első bizonytalan lépések láttán, sőőőt a dél-amerikai lányok egyenesen örülnek neki ha egy botlábú fehér emberből sikerül a ritmusérzék távoli jeleit kihozni. A gazdaság az egyik legjobban fejlődik a térségben, ennek ellenére még milliók élnek a létminimum alatt és ez főleg a nagyvárosokban a bűnözés melegágya. Amerre utunk során haladunk biztonságban leszünk, és Limában is az éjjel nappal őrzött és kamerákkal megfigyelt parkos kerületekben szállunk meg, ennek ellenére ha valaki egyedül marad legyen körültekintő. Az minden latin-amerikai országban alapszabály, hogy nyilvános helyen ne villantsuk fel a nagy pénzünket és ne hagyjuk őrizetlenül sehol az értékeinket. Ezeket este ha elmegyünk, főleg, ha egyedül, hagyjuk a szálloda recepcióján vagy a szoba széfjében. Ha pedig már megesett hogy kiszemeltek és ki akarnak rabolni, semmiképp ne próbáljuk ki gyerekkori harcművészet óráink anyagát, mert gondolkodás nélkül lelőnek, de ha átadjuk amit kérnek (ezért ne legyen nálunk sokminden) békénhagynak. Egyébként pedig legjobb ha beszerzünk egy hasitasit, azaz a nadrágon beül hordható vízhatlan őv szerű pénztárcát, és az mindig nálunk van. Pénztárcánkban pedig csak egy kisebb összeget tartunk, amit ha kirabolnak minden gond nélkül odaadunk.

Étel, ital:

Peru nagyon büszke változatos gasztonómiájára amit az utóbbi években elég erősen promótál is, több Michlein csillagos étteremmel rendelkezik mint Magyarország, chefjei pedig a világ több nagyvárosában saját étteremmel rendelkeznek. Allítólag a grill csirkét is itt találták fel az 50-es években. Mindezekről otthon nem sokat hallani... . Ma már mindez része a perui öntudatnak és azt gondolják, hogy az ételeik világhírűek. Sajnos otthon még nem sok perui étterem van, de az tény hogy ételeik nagyon változatosak és fínomak. Ahogy az ország is több szempontból 3 részre oszlik (tengepart, hegyvidék, dzsungel) úgy az ételeik is ezt tükrözik. Tengerparton előszeretettel fogyasztják a cheviche-t ami lime-mal marinált nyers halétel, a tacu tacu-t, ami kisütött bab és rizs keveréke amire panirozott húst raknak hagymás szósszal Akik nem bírják a halat ehetnek a hegyekben népszerű alpakka húst vagy tengerimalacot. Ugyancsak innen származik a Pachamanca ami föld alatt forró köveken sütött vegyes húsok mindenféle fűszernövénnyel. A brassóihoz hasonló "lomo saltado"-t vagy "pollo saltado"-t ezt mindenhol fillérekért megtalálni. A dzsungelben nagyon sok a gyümölcs és a meleg miatt a könnyebb ételeket kedvelik sok halat (pl. paiche) és banánt esznek, amit kisutnek, masszát kevernek belőle stb. Peru nemzeti itala a pisco (a chileiek szerint az övék) ami a törkölypálinkánkhoz hasonlít! Vizet jó ha mindenhol viszünk magunkkal, mert többnyire nem alkalmas a csapvíz emberi fogyasztásra.

Árakról:

2020 decemberi árfolyamok alapján (naprakészebb infók: http://www.xe.com)

 

1 USD = 3,59 perui nuevo sol (PEN), 1 sol = kb. 83,5 Ft

 

Egyszerű turista menü            8-15 sol

Egy tál étel szép étteremben 25-45 sol

1 koka tea                              2-3 sol

Kis üveg sör étteremben          5-8 sol

1 üveg Pisco                        15-90 sol (minőségtől függően)

0,5 l üdítő                              2-3 sol

5 db (1 mano) banán                 3 sol

2 l víz                                    2-3 sol

 

Lima a legdrágább de itt is található a legnagyobb variáció mindenből, bár az utóbbi években minden nagyobb városba építettek plázákat és a tesco-hoz hasonló szupermarketeket.

 

Hitelkártyával minden szupermarketekben tudunk fizetni, máshol csak 5-10% felszámolásával szokták elfogadni bár ez a szokás kezd teljesen eltűnni és egyre inkább elterjed a kártyás fizetés országszerte. Bankjegykiadó automaták minden nagy városban vannak USD-t és helyi pénzt egyaránt ki tudunk venni belőle.