ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK ARGENTÍNÁRÓL

 

 

Dél-Amerika délkeleti részén helyezkedik el. Keletről az Atlanti-óceán, nyugatról Chile, északról Bolívia és Paraguay, északkeleten pedig Brazília és Uruguay határolja. Lakossága: 43,886,748 fő (2016 becslés) Rasszok: 97% fehér 3% mesztic, így a legtöbb dél-amerikai, ha Európához hasonló helyet akar látni, a sokkal közelebb levő Argentína meglátogatásáról álmodik, azon belül is főleg Buenos Airesre kíváncsi, amit a szegények Európájának, vagy Dél-Amerika Párizsának is neveznek.


Az emberi jelenlét legkorábbi nyoma Argentínában i. e. 11 000-ből származik, Patagóniában található, Santa Cruz városban. 1480-ban az Inka Birodalom Pachacutec inka vezetésével megtámadta és meghódította a mai Argentína északnyugati részét.

 

Az európai felfedezők 1516-ban érkeztek meg. Spanyolország állandó gyarmatot 1580-ban létesített a mai Buenos Aires helyén. Ez akkor a Peru Alkirályság része lett. A Ríó de la Plata Alkirályságot 1776-ban szervezték meg. Ezen időszak kezdetén nagy számú spanyol vándorolt be, és az utódaik, akiket kreoloknak (criollos) neveznek, manapság Buenos Airesben és más városokban laknak, illetve a pampákon élnek mint gauchók. Az afrikai rabszolgák utódai is jelentős számban vannak jelen a mai népességben.

 

A Spanyolországtól való formális függetlenséget 1816. július 9-én kiáltották ki Tucumánban.1880 és 1916 között az argentin gazdaság virágzott, a világ tíz leggazdagabb országa közé tartozott Argentína. A lakosság hétszeresére nőtt.

 

Az 1950-es évektől az 1970-es évekig puha katonai és gyenge polgári adminisztrációk váltották egymást. Később fegyveres erők juntája vette át a hatalmat és az általa Nemzeti Újjászervezési Folyamatnak nevezett politikát folytatta 1983-ig. A katonai kormány elnyomta az ellenzéket és a baloldali csoportokat illegális eszközöket használva, disszidensek ezrei "tűntek el", közben az argentin titkosszolgálat együttműködött a chileivel, a CIA-val és más dél-amerikai titkosszolgálatokkal. A piszkos háború katonai vezetői közül sokakat az Egyesült Államok által finanszírozott School of the Americas-ban képeztek ki, köztük Leopoldo Galtieri és Roberto Viola argentin diktátorokat. A katonai diktatúra (1976-1983) az ország külföldi eladósodásával járt.

 

1983-ban állították helyre a demokráciát.1990-ben hiperinfláció kezdődött. Carlos Menem elnök bevezette a peso és dollár fix átváltási rátáját 1991-ben a hiperinfláció megállítására. A peso mesterségesen magas ára a dollárhoz képest oda vezetett, hogy a piacot elözönlötte a dollár.

 

1998-ban súlyos gazdasági visszaesés kezdődött. A Menem és de la Rúa kormány nem törődött a hazai termékek vesenyképességével, a nagyarányú import tönkretette a hazai ipart és munkanélküliséget, krónikus költségvetési és kereskedelmi deficitet okozott. A munkanélküliség elérte a gazdaságilag aktív lakosság 25%-át.

 

2001 novemberében újabb pénzügyi krízis következett. A kormányzó koalíció intézkedések sorát hozta, beleértve a bankbetétek befagyasztását. E z megállította a tőke menekülését az országból és a hitelválság további mélyülését. 2001. december 20-án Argentína évtizedek óta a legsúlyosabb intézményi és gazdasági válságába esett. 2002. január 2-án a törvényhozás Eduardo Duhaltét nevezte ki Argentína ideiglenes elnökének. A peso 11 éve a dollárhoz fixen kötött árfolyamát feloldották, ami a peso nagyarányú leértékelésére és újabb inflációs csúcsra vezetett. Piaci alapú, mozgó átváltási árfolyamok mellett az ország újraiparosításba kezdett, importkorlátozással, exportszubvenciókkal, összehangolt kereskedelmi és pénzügyi lépésekkel. 2002 végén a gazdaság kezdett talpra állni.

 

2003-ban Néstor Kirchner lett a megválasztott elnök. Kirchner elnöksége alatt Argentína adósságcserét hajtott végre, amelynek eredményeként 66%-kal csökkent a törlesztő részlete, újratárgyalta szerződéseit a Nemzetközi Valutaalappal és másokkal, valamint ismét államosított néhány korábban privatizált céget. Pillanatnyilag Argentína a gyors gazdasági növekedés és politikai stabilitás időszakát éli.

 

2007-ben Néstor Kirchner nem indult újraválasztásáért. Feleségét, Buenos Aires szenátorát, Cristina Fernández de Kirchnert választották elnökké, aki Argentína első elnöknője. Előtte egyszer választottak női elnököt Dél-Amerikában, méghozzá Chileben. Cristina Fernández de Kirchnert a  szavazatok 45%-ával nyert, ami a legmagasabb arány azóta, hogy az országban 1983-ban helyreállították a demokráciát. Ugyancsak 2007-ben a balközép Fabiana Rios-t megválasztották Tűzföld kormányzójává, ő az első női kormányzó Argentína történetében. Nestor Kirchner 2010-ben meghalt. Argentinában dollár stopot vezettek be, nem lehetett külföldi valutát venni csak ha azt komolyan igazolja egy vállalkozás, így virágzott a dollár fekete piaca. Kirschnerné a korábbi "szocialista" elnöknő híres volt arról, hogy miközben az ország gazdasága a szakadék fele szalad, ő drágábbnál drágább ruhákban és ékszerekben jeleik meg és az ország legdrágább hoteleiben van jelentős tulajdonrésze...

 

Christina Kirchner-t 2015. december 10-én váltotta az elnöki székben Mauricio Macri, aki megszűntette ugyan a dollárstoppot tehát mindneki újra szabadon hozzájuthatott az árfolyamot is regularizálta. A gazdaság is úgy ahogy kezdett rendbejönni, de amikor a választások előtt utalt arra, hogy az IMF felé törlesztendő tartozások újabb megszorításokhoz fognak vezetni (tehát őszinte volt) népszerűsége meredeken zuhanni kezdett, így a 2019-es választásokat a populista Alberto Fernandez nyerte meg, és 2019 december 10-e óta ő Argentína új elnöke.

 

PATAGÓNIA

Argentína és Chile a Rio Negrótól délre eső kb. 500 000 négyzetkilométeres területeit nevezik Patagóniának. Patagóniát északról nagyjából a Rio Negro határolja nevét pedig a "patagon" (láb) szóból kapta, mivel az ide érkező első felfedezők, hatalmas lábnyomokat találtak, amiket az itt élt őslakosok hatalmas szőrmecsizmáikkal hagytak maguk után. Argentína és Chile közösen osztozik a Tűzföldön (Tierra del Fuego) is, ami a két ország legdélebbi részén található sziget, a világ jelenlegi legdélebbi városával Ushuaiaval. A Tűzföld nevet az ide érkező első tengerészek adták, mikor hatalmas lángokat láttak a távolban. Ezeket azonban az itt élő indiánok gyújtották a hideg ellen. Északról a Magellánok, délről a Beagle-öböl, két oldaláról pedig az Atlanti-és a Csendes-óceán határolja.

 

Patagónia jégmezeje a sarkkörökön túli területek kivételével a Föld legnagyobb összefüggő jég borította területe, a maga 14500 négyzetkilométerével, 350 kilométer hosszan terül el, és átlagos szélessége 40-70 km között változik. Erről a  jégmezőről 47 gleccser ereszkedik alá, ezek közül 37 tart a Csendes-óceán felé, 10 pedig az Atlanti-óceán irányába. A gleccserekről kapta nevét a Los Glaciares Nemzeti Park a híres 3380 méter magas Fitz Roy és a 3128 méter magas Cerro Torre. Ezeken a területeken nem ritkák  a több mint 100 kilométer per órás széllökések sem. Túránk nagyon nagy távolságokat tesz meg viszonylag rövid idő alatt, ezért mindenképpen szükséges több belső repülőjárat beiktatása. Cserébe viszont leírhatatlan szépségű gleccsereket, égszínkék színű tavakat, különös formájú hegycsúcsokat, pampákat, folyókat és állatvilágban gazdag tengerpartokat látunk. Ráadásul Ushuaia az Antarktiszra induló túrák kiindulópontja is.

 

Nem is lehetne jobb kombinációt találni, mint Tűzföld túránkat meghosszabbítani Brazília déli részével. Brazília leginkább az Amazonasról és a riói karneválról ismert, és méltatlanul elfeledkezünk arról a rengeteg más látnivalóról, amivel ez az Európánál is nagyobb ország rendelkezik.

 

Egészség:

Az Argnentínába történő belépéshez nincs szükség kötelező oltásra. Javasolt a Hepatitis A-B, illetve a Tetanusz ismétlő oltás. Akinek pedig már van sárgaláz oltása azt 10 évről élethosszig tartónak deklarálták.Oltásokról bővebb információt itt kaphattok:


Nemzetközi Oltóközpont (magán) 1134 Budapest, Váci út 70.

Rendelés: H-P 08:00-19:00 óra.

Telefon: +36-1-955-5750, Web oldal: https://oltokozpont.hu/


Nemzetközi Utazás-Egészségügyi és Oltóközpont (állami) Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a, bejárat a Vágóhíd utca felől.

Rendelési idő: hétfõ - kedd - szerda - csütörtök: 17.00 -19.30. Pénteken: 14.00-15.30-ig

Tel.: +36-1-476-1364, web oldal: https://www.nnk.gov.hu/


Budai Oltóközpont (magán) 1117 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Tel.:+36-20/288-72-48 Központi telefonszám: +36-1-794-3980 Web oldal: https://budaioltokozpont.hu/

 

Gyógyszerek közül leginkább hasfogóra (pl. széntabletta) lesz szükségünk. Ha utazás közben épp nem lesz lehetőség kézmosásra akkor nem árt ha hoztok nedvesített törlőkendőt, vagy fertőtlenítő azonnal elpárolgó zselét.

Vízum:

Nem kell vízum, de az útlevél nem árt ha belépéstől számított legalább 6 hónapig érvényes.

Öltözködés:

Mivel a hűvösebb déli térségektől a kellemes klímájú fővárosig sok helyen megfordulunk, javasolt a strapabíró réteges öltözködés, póló, polár pulcsi, laza "lélegző" esődzseki az esetleges hó vagy eső ellen, bokát védő nem túl nagy és nehéz túracipő, a melegbe pedig kényelmes szandál vagy papucs, rövid nadrág, kényelmes oldalzsebes nadrág, póló,napellenzős sapka/kalap, napszemüveg a magas sugárzás miatt, és magas faktorszámú napkrém. Patagóniában, Tűzföldön néhol nagyon erős széllökések lehetnek, olykor havazik, de a hőmérséklet nem megy extrém mélységekbe. Iguassunál fülledt trópusi melegre lehet számítani meleg vizű záporokkal.

Egyéb felszerelés:

Fejlámpa nem árt, vagy elemlámpa, jól jöhet kisebb távcső. Pót akkumulátor fényképezőgépbe/kamerába nem árt, ha nem lesz töltési lehetőség. Repülőutak során szinte mindenhol befóliáztathatjuk a csomagot, így akár egy kényelmes hátizsákkal is utazhatunk, nem feltétlenül kell az óriási hajókoffer. Mivel nagyobb távon nem kell a csomagotokat magatokkal cipelni, bőrönddel is lehet jönni, de ezek lépcsőn fel, le cipeléséről, és az autókba ki,be,fel,le pakolásáról mindenki maga kell, hogy gondoskodjon. Legjobb a gurulós hátizsák, és javasolt mellé egy kis hátizsák is, a napi túrákoz amibe a legfontosabb dolgokat rakod és amit az öledben is vígan elcipelsz. Repülőre nemzetközi járatokon folyadékot, zselét max. 100ml-ig, de összesen is max. 1000 ml-ig lehet kis átlátszó fóliázott tasakban az utazótérbe vinni, a többit a csomaggal együtt fel kell adni. Ezt sokszor a dél-amerikai belső járatokon azonban nem figyelik.

Áram, Telefon, Internet:

Az otthoni szolgáltatótól indulás előtt kell kérni roamingot, de szállásaink nagy részén wireless internetet (WiFi) biztosítanak. Argentínában az áram 220 V és a feszültség 50 Hz. Csatlakozókról bővebb információt ezen a linken találtok: https://www.iec.ch/world-plugs

Időjárás:

Argentína a világ egyik leghosszabb országa, hatalmas észak-déli kiterjedése és magasságkülönbségei miatt nagyon változatos az éghajlata. A csapadékot hozó nyugati szeleket az Andok fogja meg, ezért Argentína nagy részén kevés a csapadék. A hegységek elzárt medencéiben félsivatagosak a körülmények. Az északi terület szubtrópusi éghajlatú, csapadékos. A hőmérséklet magas, a levegő párás, a tél enyhe. Az ország középső régiója, így a pampák is, a mérsékelt égövhöz tartozik. A forró nyarakat csak zivatarok törik meg. A telek hidegek. A decembertől februárig tartó időszakban nem ritka a 40 Celsius fokos hőmérséklet és a 100%-os páratartalom sem. Az ország déli része csapadékos és hűvös vagy hideg, télen erős a havazás.

Tél (június-augusztus): szél és hó Patagoniában és a Pampákon, északon meleg áramlatok.

Tavasz (szeptember-novbember): rövid, de ilyenkor virágzik a legtöbb virág, gyakoriak a heves viharok, közepes hőmérséklet, este hűvös

Nyár (december-március): a hőmérséklet szórása nagy, délen átlagosan 9 °C (48.2 °F) északon átlagosan 27 °C (80.6 °F). Gyakori hidegfrontok.

Ősz (április-május): általában enyhe szeles és a déli részeken tovább tart, április közepén a nálunk megszokott őszi kép fogad sok helyen, hamarabb sötétedik.

Szállások:

Mint minden úton itt is az a koncepció, hogy a szállások se kényelmetlen hostelszobák, tucatszállások vagy függőágyak, se pedig a világon mindenhol egyforma nagy luxus szállodaláncok tucatszobái legyenek. A cél közelhozni a természetet és a helyieket, úgy, hogy közbe ne kelljen szenvedni. Erre nehéz megtalálni az egészséges középutat, de sikerült. Patagonia egyik varázsa a lélegzetelállító tájakon a jó borokon és steakeken kívül az, hogy előszeretettel építenek összkomfortos "cabaña"-kat azaz bungalókat. Ezek mind jól felszerelt és fűtött, legtöbbször wireless internettel és TV-vel ellátott kis házak terasszal ahol grillezni is lehet. Egy-egy ilyen faházban általában több hálóhelység van és a házak méretétől függően 4-6 ember alszik bennük. A házakban 2-3 fürdőszoba van és közös a nappali és felszerelt konyha. Nagyon hangulatosak, gondosan kiválogatottak, reggelit magunk készíthetünk, sokszor még tejet, croissant és vajat is biztosítanak. Buenos Airesben központi fekvésű szállodánk van, Iguassunál pedig egy medencés szálloda. További fotók szállásokról a Galéria menüpont alatt találhatóak.

Emberek, biztonság:

Argentínában sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha otthon lennénk, az emberek nagy része a szappanoperákból ismert hozzánk hasonló fehér, vagy kreol bőrű. Kulturáltak, többnyire azt is tudják hol van Magyarország ;) nagy arányú európai felmenőik miatt a legbüszkébb latinok, ami néha átmegy beképzeltségbe és arroganciával is párosul. Ennek ellenére a többésg barátságos, érdeklődő és jól el lehet velük beszélgetni. Fanatikus futballrajongók, igazi latinok. Az minden latin-amerikai országban alapszabály, hogy nyilvános helyen ne villantsuk fel a nagy pénzünket és ne hagyjuk őrizetlenül sehol az értékeinket. Ezeket este, ha elmegyünk, főleg, ha egyedül, hagyjuk a szálloda recepcióján vagy a szoba széfjében. Egyébként pedig legjobb ha beszerzünk egy hasitasit, azaz a nadrágon beül hordható vízhatlan őv szerű pénztárcát, és az mindig nálunk van. Pénztárcánkban pedig csak egy kisebb összeget tartunk, amit ha kirabolnak minden gond nélkül odaadunk.

Étel, ital:

Argentína híres a steakjeiről és a jó borairól, amik a mínőségükhöz képest nem kerülnek sokba. A parázs fölé döntött fémrácsra feszített lassan sütött marhának páratlan az íze. Az argentinok a marhák több részét megeszik, mint mi általában, ezért erre figyeljünk. Az út során több helyen igényelhető büfévacsora ami alegjobb választás, de a drágább húsokért itt külön kell fizetni. A legtöbb helyen a csapból folyó víz fogyasztható.

Árakról:

2023 májusi árfolyamok alapján (naprakészebb infók: https://www.xe.com/currencyconverter/)

 

1 USD = 230 peso (ARS) hivatalosan, 470 peso (ARS) fekete piaci,  1 peso = kb. 1,5 Ft / 0,72 Ft

 

Az évi közel 80 % infláció miatt az alábbi árak csak tájékoztató jellegűek:

Menü étteremben 1500 peso

1,5 l víz 200 peso

1 üveg bor 500-600 peso (alsó polc) 600-1200 peso (középső polc) 1200- peso (felső polc)

1 üveg üdítő 250 peso

1 üveg sör   410 peso (étteremben) 260 peso (boltban)

1 metrojegy 60 peso

 

Az ország déli része drágább, mivel minden északról jön, de hogy támogassák a Tűzföldi részre települést, ott kedvező adókkal olcsóbbá tettek sokmindent például a benzint. Töltsd fel a pénztárcád, mert Latin-Amerika egy-két kivétellel már rég nem a harmadik világ, és az árak és az életszínvonal szépen lassan elhagyják a Magyarországit.

 

Hitelkártyával szinte mindenhol tudunk fizetni (max rászámolnak 5-10%-ot az árra) viszont akkor a hivatalos dollár árfolyamon számolják el a hazai bankkal a felvett pesot, így viszonlag sokat bukik az ember. Az eldugottabb déli részeken lehet a kártyás fietéssel probléma, pénzjegykiadó automaták viszont mindenhol vannak. USA dollárt nem tudunk felvenni, csak helyi pénzt, azt is a hivatalos árfolyamon, ezért a legjobb amerikai dollárral érkezni és kint beváltani.