ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK BOLÍVIÁRÓL

 

Bolívia északon és keleten Brazíliával, délen Paraguay-jal és Argentínával, nyugaton Chilével és Peruval határos. Közel 10 millió lakosa van kb. mint nálunk, viszont 10-szer akkora a területe... szóval nincs tülekedés;) 1879-ig volt tengeri kijárata a Csendes-óceánra Chile és Peru között, de ezt a területet a chilei kormány erőszakkal elvette, az ott található nitrát lelőhely miatt.

 

Bolívia a legek országa:

- a világ legmagasabban fekvő fővárosa: La Paz (bár az igazi fővárosa Sucre)

- a világ legmagasabban fekvő repülőtere: El ALto (LPB)

- a világ legmagasabban fekvő hajózható tava: Titicaca-tó

- a Föld legkiterjedtebb sósivataga: Salar de Uyuni

- Dél-Amerikában itt a legnagyobb az indián őslakosság aránya

- Dél-Amerika legszegényebb országa

- Függetlensége óta a legtöbb államvezetője volt közel 80

 

A mai Peruból érkező indiánok kezdték benépesíteni területét mintegy időszámításunk előtt 1500 évvel, majd rajtuk is végigmentek a gyarmatosítók. A ma Bolíviának ismert terület Felső-Peru néven 1543-tól a limai alkirály joghatósága alatt állt. 1545-ben felfedezték a Potosi ezüstbányáit. A függetlenséget 1825. augusztus 6-án a chuquisacai kongresszuson kiáltották ki. Ez az esemény Simón Bolívar nevéhez kötődik, mivel tiszteltére nevezték el az országot Bolíviának, melynek Bolivar lett a protektora, Sucre pedig az első elnöke. Peruval hol konföderációra léptek, hol harcoltak egymással. 1883-ra Bolivía elvesztette tengeri kijáratát is, politikája instabillá vált és az ezüst is fogyóban volt. 2006-ban beiktatták az első indián származású elnököt Evo Moralest, de a politika továbbra is bizonytalan maradt, mert a keleti többnyire fehérek lakta gazdag régiók ki akarnak válni az országból egyoldalúan gazdasági autonómiát hirdettek, miszerint csak az adók egyharmadát fizetik be az államnak. 2019 végén mikor a törvényeket úgy akarta manipulálni, hogy negyedszerre is induléhasson az elnöki pozícióért, hatalmas tüntetések kezdődtek, több áldozattal. A referendumon szerinte nyert, de egyre többen csalásra gyanakodtak, ez indította be a tüntetéseket. Végül elmenekült az országból, az ideiglenes elnökséget pedig az alkotány szerint azt megillető Adriana Salvatierra Arriaza vette át a 2020-as választásokig.

 

 

Egészség:

A Bolíviába történő belépéshez nincs szükség kötelező oltásra. Javasolt a Hepatitis A-B, illetve a Tetanusz ismétlő oltás. Akinek pedig már van sárgaláz oltása azt 10 évről élethosszig tartónak deklarálták.Oltásokról bővebb információt itt kaphattok:


Nemzetközi Oltóközpont (magán) 1134 Budapest, Váci út 70.

Rendelés: H-P 08:00-19:00 óra.

Telefon: +36-1-955-5750, Web oldal: https://oltokozpont.hu/


Nemzetközi Utazás-Egészségügyi és Oltóközpont (állami) Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a, bejárat a Vágóhíd utca felől.

Rendelési idő: hétfõ - kedd - szerda - csütörtök: 17.00 -19.30. Pénteken: 14.00-15.30-ig

Tel.: +36-1-476-1364, web oldal: https://www.nnk.gov.hu/


Budai Oltóközpont (magán) 1117 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Tel.:+36-20/288-72-48 Központi telefonszám: +36-1-794-3980 Web oldal: https://budaioltokozpont.hu/

 

Gyógyszerek közül leginkább hasfogóra (pl. széntabletta) lesz szükségünk. Ha utazás közben épp nem lesz lehetőség kézmosásra akkor nem árt ha hoztok nedvesített törlőkendőt, vagy fertőtlenítő azonnal elpárolgó zselét.

Vízum:

Nem kell vízum, de az útlevél nem árt ha belépéstől számított legalább 6 hónapig érvényes.

Öltözködés:

Mivel utunk során Bolívia magasabban fekvő száraz és hideg területeit érintjük javasolt a strapabíró réteges öltözködés, póló, polár pulcsi, laza "lélegző" esődzseki, bokát védő nem túl nagy és nehéz túracipő, kényelmes oldalzsebes nadrág, napellenzős sapka/kalap, napszemüveg a magas sugárzás miatt, és magas faktorszámú napkrém.

Egyéb felszerelés:

Az Altiplano magasan fekvő száraz síkság ahol nappal égető napsütés naplemente után pedig hideg vár. Fejlámpa nem árt, vagy elemlámpa, jól jöhet kisebb távcső. Pót akkumulátor fényképezőgépbe/kamerába nem árt, ha nem lesz töltési lehetőség. Száraz levegő ellen krém és szemcsepp. Repülőutak során szinte mindenhol befóliáztathatjuk a csomagot, így akár egy kényelmes hátizsákkal is utazhatunk, nem feltétlenül kell az óriási hajókoffer. Mivel nagyobb távon nem kell a csomagotokat magatokkal cipelni, bőrönddel is lehet jönni, de ezek lépcsőn fel, le cipeléséről, és az autókba ki,be,fel,le pakolásáról mindenki maga kell, hogy gondoskodjon. Legjobb a gurulós hátizsák, és javasolt mellé egy kis hátizsák is, a napi túrákoz amibe a legfontosabb dolgokat rakod és amit az öledben is vígan elcipelsz. Repülőre nemzetközi járatokon folyadékot, zselét max. 100ml-ig, de összesen is max. 1000 ml-ig lehet kis átlátszó fóliázott tasakban az utazótérbe vinni, a többit a csomaggal együtt fel kell adni. Ezt sokszor a dél-amerikai belső járatokon azonban nem figyelik.

Áram, Telefon, Internet:

Az otthoni szolgáltatótól indulás előtt kell kérni roamingot, de szállásaink nagy részén wireless internetet (WiFi) biztosítanak. Bolíviában az áram 220/230 V és a feszültség 50 Hz, La Pazban 115 V. Csatlakozókról bővebb információt ezen a linken találtok: https://www.iec.ch/world-plugs

Időjárás:

Éghajlati területei: egyenlítői, szavanna és hegyvidéki. A trópusi síkságok, a Llanók (északon az Amazonas őserdeivel, délen a Chaco szavannáival) évi középhőmérséklete 25 °C, az évi csapadék mennyisége északon 1400–2000 mm, délen 500–1000 mm. Az Andokban a tengerszint feletti magasság növekedésével csökkenő évi középhőmérsékletnek megfelelően alakultak ki az egyes éghajlati területek. Az 1000 m-ig terjedő tierra calientére (forró éghajlatú terület) az egyenletesen magas hőmérséklet és a bőséges csapadék jellemző. Az 1000 és 2000–2200 m közötti tierra templada (mérsékelt hőmérsékletű terület) évi 17-20 °C-os közép-hőmérsékletű és kevésbé csapadékos. A 3000–3700 m-ig emelkedő tierra fria (hűvös terület) jellemzője a 10-14 °C évi középhőmérséklet, a nagy napi hőmérsékleti ingás és a kevés csapadék. A tierra gelada (hideg terület) 4800 m-ig tartó övezetének 10 °C alatti évi középhőmérsékletéhez mindennapos éjszakai fagyok és kevés csapadék társul. Az Altiplano amerre mi is utazunk, északi részére 550–600 mm, a déli vidékére 250 mm hull. A hóhatár 5400–5500 m.

Szállások:

Mint minden úton itt is az a koncepció, hogy a szállások se kényelmetlen hostelszobák, tucatszállások vagy függőágyak, se pedig a világon mindenhol egyforma nagy luxus szállodaláncok tucatszobái legyenek. A cél közelhozni a természetet és a helyieket, úgy, hogy közbe ne kelljen szenvedni. Erre nehéz megtalálni az egészséges középutat, de sikerült. Izléses szálloda, panzió vár az utad során. További fotók szállásokról a Galéria menüpont alatt találhatóak.

Emberek, biztonság:

Mivel az emberek többsége a legtöbb luxuscikket életében úgysem érheti el, ezért nem ezek megszerzésére fordítja idejét sem pedig azon bánatában iszik, mert ezt nem tudja megvenni, hanem inkább az adott keretei között igyekszik vidáman és boldogan élni. Nagyon fontos a család és mivel a legtöbben nem engedhetik meg, hogy minden gyereknek külön lakást vegyenek a legtöbb család generációkon át együtt él. Legmenőbb zenék a nagyvárosokban a salsa, a cumbia es a reggaeton, kis falvakban a helyi folklór. Bolíviában a legnagyobb arányú az indián lakosság és elég szegények is, tehát hamar ki fodunk tűnni a tömegből. Ezért általában a két lábon járó pénztárcát jelentjük nekik, ezért a gyanúsan kedves emberekkel óvatosan barátkozzunk. Ettől függetlenül, főleg ahol kevés túrista jár, az emberek barátságosak és közvetlenek, de az altiplano főleg aymara lakossága, elég egyszerű életvitelű, szegény és koszos, valamint nem is túl barátságos. Valószínűleg a két lábon járó pénztárca mellett az elnyomó kizsákmányoló nyugatiakat is látják bennünk, nem alaptalanul. Az minden latin-amerikai országban alapszabály, hogy nyilvános helyen ne villantsuk fel a nagy pénzünket és ne hagyjuk őrizetlenül sehol az értékeinket. Ezeket este, ha elmegyünk, főleg, ha egyedül, hagyjuk a szálloda recepcióján vagy a szoba széfjében. Ha pedig már megesett hogy kiszemeltek és ki akarnak rabolni, semmiképp ne próbáljuk ki gyerekkori harcművészet óráink anyagát, inkább adjunk oda egy kevés pénzt, általában ettől rögtön otthagynak. Egyébként pedig legjobb ha beszerzünk egy hasitasit, azaz a nadrágon beül hordható vízhatlan őv szerű pénztárcát, és az mindig nálunk van. Pénztárcánkban pedig csak egy kisebb összeget tartunk, amit ha kirabolnak minden gond nélkül odaadunk.

Étel, ital:

Bolívia konyhája főként a spanyol és az aymara indián konyha elegye, nem túl ismert. A hegyekben itt is előszeretettel fogyasztják a tengerimalacot, a Titicaca-tó partján pedig friss pisztrángot lehet kapni. Sokszor látott étel még a pique macho ami kockára vágott sült marha és virsli, sült krumplival, csípős paprikával és hagymával. Vizet jó ha mindenhol viszünk magunkkal, mert többnyire nem alkalmas a csapvíz emberi fogyasztásra.

Árakról:

2023 májusi árfolyamok alapján (naprakészebb infók: https://www.xe.com/currencyconverter/)

 

1 USD = 6,9 boliviano (BOB), 1 boliviano = kb. 49,6 Ft

 

Éttermi menü                   20-25 BOB

Egy tál étel jó étteremben 60-70 BOB

0.5 l üdítő                           4-5 BOB

1.5 l víz                              6-7 BOB

1 üveg bor                           40 BOB

1 kis üveg sör                       12 BOB

1 kg narancs                       8-9 BOB

 

Hitelkártyával szinte sehol nem tudunk fizetni (ha igen akkor rászámolnak 5-10%-ot az árra). USA dollárt fel tudnk viszont venni a bankautomatákból, amit aztán a helyi pénzváltókban tudunk bolivianora váltani.