COSTA RICA-PANAMA KÖRUTAZÁS NICARAGUAI HOSSZABBÍTÁSSAL

16 VAGY 21 NAPBAN

 

 

Ha szereted a természetet, az egzotikus állatokat, az érintetlen tengerpartokat, esőerdőket és a fortyogó vulkánokat? Akkor ez a Te utad! Merülj bele Costa Rica semmihez sem hasonlítható természeti gazdagságába, egy kis kitérővel Panama karib szigeteki részére. Ha pedig időd engedi, hosszabbíthatsz a kevésbé ismert de annál érdekesebb Nicaraguában.

NEMZETKÖZI REPÜLŐJEGY+ILLETÉKEK:

225-275 000 Ft

 

BELSŐ REPÜLŐJEGYEK+ILLETÉKEK:

Nem szükséges

 

ÚT ÁRA 2020-BAN (16 nap, min. 14 FŐ ESETÉN, kisebb csoportnál emelkedik):

1 500 USD (kb. 435 000 Ft), mely tartalmazza a szállásokat többnyire 4 csillagos medencés néhol 3 csillagos hotelekben, luxusvillában, őserdei panzióban, ami az adott helyre legjobban illik, reggelivel, privát transzfereket és kirándulásokat légkondicionált buszokkal, hajós utakat, a programokhoz szÜkséges összes belépőt, a magyar nyelvű csoportkísérőt, és a szükséges helyi idegenvezetőket. Borravalók (nem kötelező): 10-20 USD/fő/út

 

JAVASOLT UTAZÁSI IDŐPONTOK:

november-április

 

ÉTKEZÉSEK:

az út ára nem mindenhol tartalmazza a reggeliket, ezek ára kb. 3-5 USD per alkalom, további étkezésekre mindig biztosítunk lehetőséget, melyek ára igény szerint kb. 10-15 USD/nap

 

FAKULTATíV PROGRAM LEHETŐSÉGEK:

Különböző canopy csomagok választhatóak Arenalesben és Monteverdében 55-99 USD/fő között, éjszakai állatles kb. 15 USD/fő

 

KIEGÉSZíTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy kb. ugyanennyiért a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad előtt, vagy után eltölthetsz pár napot), Nicaragua folytatás (5 nap), hosszabbítás Costa Rica tengerpartjain, út előtt vagy után Panama City

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár és a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repülőjáratok telítettsége befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS +

1. NAP: ÉRKEZÉS SAN JOSÉBA

2. NAP: BUSZOS MAJD HAJÓS UTAZÁS TORTUGUEROHOZ, ÉRINTVE A BARULIO CARILLO NEMZETI PARKOT

3. NAP: TORTUGUERO ÉS A TEKNŐSÖK

4. NAP: UTAZÁS ERDEI CSATORNÁKON ÁT LIMONBA, MAJD BUSZ ÉS KOMP BOCAS DEL TORO SZIGETÉRE (PANAMA)

5. NAP: HAJÓS KIRÁNDULÁS BOCAS DEL TORO SZIGETEI KÖZÖTT, SNORKEL, NAPOZÁS

6. NAP: UTAZÁS A TENGERPARTRÓL BOQUETE KÁVÉFÖLDEKKEL TŰZDELT HEGYI FALUJÁBA

7. NAP: KIRÁNDULÁS A KÖZELI VÍZESÉSHEZ FÜRDÉSI LEHETŐSÉG (KÉSŐBB OPCIONÁLIS CANOPY VAGY VULKÁNTÚRA)

8. NAP: BOQUETÉBŐL SIERPEBEN ÁT MANGROVE ERDŐKÖN KERESZTÜL A DRAKE ÖBÖLBE UTAZUNK

9. NAP: KIRÁNDULÁS A CORCOVADO NEMZETI PARKBA

10. NAP: HAJÓ MAJD BUSZ QUEPOSBA A MANUEL ANTONIO NEMZETI PARK SZOMSZÉDSÁGÁBA

11. NAP: EGÉSZ NAPOS KIRÁNDULÁS A MANUEL ANTONIO NEMZETI PARKBA

12. NAP: BUSZ SAN JOSÉBA MAJD KIRÁNDULÁS A POÁS VULKÁN TETEJÉHEZ

13. NAP: UTAZÁS LA FORTUNÁBA AZ ARENAL VULKÁN LÁBÁHOZ, KIRÁNDULÁS ÉS FÜRDÉS LA FORTUNA VÍZESÉSNÉL

14. NAP: ARENAL NEMZETI PARK MEGLÁTOGATÁSA (ESTE OPCIONÁLIS THERMÁLFÜRDŐ LÁTOGATÁS)

15. NAP: ÁTKELÉS AZ ARENAL TAVON MONTEVERDÉBE (DÉLUTÁN OPCIONÁLIS KIRÁNDULÁS A LOMBKORONA MAGASSÁGÁBAN FUTÓ RÁMPÁKHOZ, FELVONÓHOZ ÉS CANOPY PARKHOZ)

16. NAP: VISSZASUTAZÁS SAN JOSÉBA MAJD HAZA, ILLETVE AKIK HOSSZABBÍTANAK TOVÁBBUTAZÁS NICARAGUÁBA

 

NICARAGUA KIEGÉSZÍTÉS:

+1. NAP: MONTEVERDE, MAJD HATÁRÁTLÉPÉS, RIVAS ÉS HAJÓ OMETEPE VULKÁNI SZIGETÉRE

+2. NAP: KIRÁNDULÁS A SZIGETEN

+3. NAP: OMETEPÉBŐL GRANADA KOLONIÁLIS VÁROSÁBA UTAZUNK

+4. NAP: KIRÁNDULÁS A MASAYA VULKÁNHOZ ÉS KÉZMŰVES PIACRA ÉS A CATRINA KILÁTÓHOZ

+5. NAP: HAZAUTAZÁS MANAGUÁBÓL

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ÉRKEZÉS SAN JOSÉBA

San José-ba valamelyik nemzetközi légitársasággal érkezünk, általában az esti órákban. San José az ország földrajzi középpontjában, magas hegyektől övezett medencében, a Torres és Maria Aguilar folyó mentén fekszik, trópusi övezetben, éghajlata azonban kifejezetten kellemes, tavaszias, amit 1170 méteres tengerszint feletti magasságának köszönhet. 1563-ban Juian Vásquez de Coronado alapította Cartagót, amely 1823-ig a guatemalai főkapitányság (audencia) Costa Rica tartományának székhelye volt. 1737-ben a fővárostól északnyugatra spanyol telepesek Szent József (spanyolul San José) tiszteletére templomot emeltek. 1755-re a templom körül kialakult település már többszörösére bővült. A város kedvező földrajzi helyzete következtében hamarosan túlszárnyalta a régebbi alapítású Cartagót. Szállás San José.

 

 

2. NAP: TORTUGUEROHOZ ÉS BARULIO CARILLO NEMZETI PARKOT

Reggel buszra ülünk és északkeletre vesszük az irányt, ahol az út elfogy, csónakra szállunk és Tortuguero faluba érkezünk. Már jóval azelőtt, hogy a spanyolok a 16. század közepén meghódították Costa Ricát, a helybeliek erősen függtek a Puerto Limótól pont északra lévő Tortuguero néven ismert elszigetelt karibi tengerparttól: húsukért, tojásaikért és páncéljukért itt vadászták a tengeri teknősöket. 1950-re az ősi hüllőket a kipusztulás szélére sodorták, ahogy megsokszorozódott az emberi népesség. A mészárlás megállítására a tengerpart 35 km-es szakaszát 1970-ben védetté nyilvánították. Szállásunk a parthoz közeli egyik vendégházban lesz.

 

 

3. NAP: TORTUGUERO ÉS A TEKNŐSÖK

Egész napunk lesz felfedezni a környéket gyalog, kajakon. A nemzeti park nem csak tengerparti részt foglal magába, hanem mangróvét, mocsarat és alföldi ártéri erdőket is. A park változatos élőhelyeinek köszönhetően nem csak a tengeri teknősök körében népszerű a területen, hanem különböző fajta majmoknak, tengeri tehenek, krokodilok és az ország madárfajainak felének is otthont ad. A legtöbb teknős július végétől októberig fészkel. Szállás Tortugueróban.

 

 

4. NAP: UTAZÁS LIMONBA, MAJD BOCAS DEL TORO SZIGETÉRE (PANAMA)

Délelőtt elhagyjuk Tortuguerót és a tengerrel párhuzamos csatornákon és Limon felé vesszük az irányt. Ahol újra beton utat találunk egy buszra szállunk és meg sem állunk a panamai határig. A kötelező belépési formaságok után továbbutazunk a közelben található kikötőhöz, ahonnan egy komp visz minket Bocas del Toro hamisítatlan karibi szigetére. Szállásunk Bocas del Toron lesz.

 

 

5. NAP: HAJÓS KIRÁNDULÁS BOCAS DEL TORO SZIGETEI KÖZÖTT, SNORKEL, NAPOZÁS

Egész napos kirándulásra indulunk egy helyi hajóssal, aki először közelben szabadon élő delfineket mutat meg, majd egy kényelmes tengerparti napozós, snorkelezős, úszkálós program következik, hogy mindenki megalapozza a színét a program további részéhez ;) Estére visszatérünk Bocasba, vacsorázni, esetleg valami spéciafro karibi táncot elsajátítani, vagy egy ilyen jól lehűtött karibi rumot kortyolgatni. Szállás Bocas del Toro.

 

 

6. NAP: BOQUETE KÁVÉFÖLDEKKEL TŰZDELT HEGYI FALUJA

Felkerekedünk elhagyjuk a trópusi Paradicsomot, és a kikötőhöz megyünk, ahonnan áthajózunk Almiranteba. Itt már vár egy privát busz, és az 1911-ben alapított Boquete nevű hegyi kisvárosba visz minket, mely az 3 474 m magas Baru vulkán szomszédságában található. Ez az utazás összesen kb. 4 órát vesz igénybe, így késő délután érkezünk Boquete faluba. Elfoglaljuk hegyekkel és erdőkkel körülvett szállásunkat és még lesz időnk bejárni a falut sötétedés előtt. Szállás Boqueteben.

 

 

7. NAP: KIRÁNDULÁS A KÖZELI VÍZESÉSHEZ (OPCIONÁLIS CANOPY VAGY VULKÁNTÚRA)

Boquete hires kávétermő vidék, valamint innen indulnak a túrák Baru vulkán megmászására is. Mi egy közeli vízeséshez teszünk kirándulást, illtve akik délután szeretnének jó pár fakultatív program közül választhatnak, úgymint kávéföldek meglátogatása vagy a Közép-Amerikában nagyon elterjedt Canopyzásra, amikor is egy biztonságos heverderben ülve a fák között a magasban kifeszített kötélpályákon csúszunk végig. Itt 13 kötélpálya található, melyek összesen 3.5 kilóméter hosszúak és néhol 60 méter magasban haladnak el az erdő felett. Szállás ismét Boqueteben.

 

 

8. NAP: DRAKE ÖBÖL

Boqueteből egy busz visz a Costa Ricai határig, ahol belépünk az országba átszállunk egy másik buszra és Sierpe városáig utazunk. Itt hajóra szállunk, majd a Sierpe folyón navigálva mangróve erdők között a Drake Baybe jutunk. A hiedelem szerint Sir Francis Drake (akiről nevét is kapta a hely) angol kalóz járt erre és több kincsét is itt rejtette el. Az öböl egzotikusságát az adja, hogy a tömegturizmustól teljesen elvágva, a nedves évszakban csak repülővel vagy hajóval közelíthető meg. A száraz évszakban járható utat is csak nemrég építették ki. Itt találhatóak az ország legelrejtettebb eco-lodgejai is, többek között az, ahova mi is megyünk. Az öbölből tehát egy taxi viszi fel a cuccainkat a szállásra, mi pedig gyalog követjük őt. Este vacsorázhatunk az öbölven esetleg grillezhetünk a parton. Szállás Drake Bay.

 

 

9. NAP: CORCOVADO NEMZETI PARK

Az Osa félsziget legnagyobb látványossága a Corcovado Nemzeti Park, mely a sziget 1/3-át foglalja el. Ez az ország legnagyobb és legérintetlenebb parkjainak egyike, ahol számtalan kihalás előtt áló állatfaj található meg, és amelynek védelmére a kormáy komoly programot dolgozott ki. Ennek bejárására indulunk ma. A szállástól lemegyünk ismét a kikötőig, majd hajóval San Perilloig utazunk, ahol a Corcovado Nemzeti Park földúton meg nem közelíthető bejárata van. Itt egy helyi vezetővel kirándulunk és megtekintjük a park élővilágát. Ezután vagy a kikötőben vagy a szálláson vacsorázunk. Szállás Drake Bay.

 

 

10. NAP: QUEPOSBA A MANUEL ANTONIO NEMZETI PARK SZOMSZÉDSÁGÁBAN

Összeszedjük magunkat, visszahajózunk Sierpebe (ha az autoutak járhatatlanok). Sierpeből már rendes úton Quepos városába érkezünk a Manuel Antonio Nemzeti Park szomszédságába. Elfoglaljuk a szállásunkat.

 

 

11. NAP: MANUEL ANTONIO NEMZETI PARK

Helyi busszal vagy gyalog az 5 km-re található Manuel Antonio Nemzeti Parkot látogatjuk meg. Ez az ország legkisebb (16,24 km2) de a Poás vulkán után a leglátogatottabb Nemzeti Parkja. 108 emlős és 184 madárfajnak ad otthont. A Forbes magazine 2011-ben a világ 12 legszebb parkja közé választotta. 4 fő partszakasza van és a park, ezek felfedezésére indulunk. Jó idő esetén számtalan majmot és egyéb állatot fogunk látni. Szállás Quepos.

 

 

12. NAP: SAN JOSÉ, POÁS VULKÁN

Queposból délelőtt San Joséba utazunk kb. 3 óra alatt, majd a Poás volkán felé vesszük az irányt, ami egy aktív vulkán, 1828 óta 39-szer tört ki, 2009-ben pedig egy 6.1-es földrengés epicentruma volt a közelében. A csúcshoz közel két vízzel telt krátert is láthatunk. Az északi 2 300 méter magasan fekszik, krátertava majd 1.7 km széles és mintegy 300 méter mély. A várostól északra a Középső-Kordillera vulkánjai, a 2704 méter magasságú Poás, a 2906 m magas Barba és a 3432 méter magasságú Irazú ma is aktívak. Ezután visszatérünk a fővárosba. Szállásunk San Josében lesz.

 

AKINEK NINCS TÖBB SZABADSÁGA, EZEN ANAPON SAN JOSÉBÓL HAZAUTAZHAT!

 

 

13. NAP: LA FORTUNA VÍZESÉS

San Joséból ismét tovább állunk és kb. 3 óra alatt az Arenal aktív vulkán lábához La Fortuna faluba érkezünk. A szállás elfoglalása után sétára indulunk az alvó Chato vulkán lábánál lévő La Fortuna vízeséshez. Ez a várostól majd 6 kilométerre található és a Tenorio folyó táplálja. Aki nem bírja a néhol meredeken felfele vezető utat a taxit is választhatja, mert a vízesést ami alatt meg is lehet fürdeni, kár lenne kihagyni. Szállás La Fortuna (teljes neve: La Fortuna de San Carlos)

 

 

14. NAP: ARENAL NEMZETI PARK

Egész napunk lesz La Fortunaban, a közelben található Arenal Nemzeti Parkot járjuk be egy helyi vezető segítségével, aki mesél a helyi flóráról és fanuáról, újabb lehetőség szabadon élő védett állatok megfigyelésére, valamint útba ejtünk egy kilátópontot ahol a legutóbbi kitörés lávája illetve a vulkán csúcsa és az Arenál-tó látszik. Délután akinek még kedve van, lóháton is bejárhatja a tópartot, illetve esti túrákat is szerveznek a környék éjszakai élővilágának felfedezésére. Ennél nyugisabb program a tucatnyi termálfördő egyikének meglátogatása. Mivel általában valamelyik luxusszállóhoz tartoznak, nem olcsók, de cserébe nagyon szépek… ez az út első szakaszának megkoronázása.

 

 

15. NAP: MONTEVERDE

Reggel, hogy az 1440 méteres tengerszint feletti magasságba épült Monteverdébe jussunk, a legrövidebb utat választjuk. Ahelyett, hogy betonúton körbeautóznánk a tavat és Tilaran falu felől érkeznénk Santa Elenaba (Monteverde) lekocsikázunk a tóig, ott hajóra szállunk, átszeljük a tavat, majd ismét kocsiba szállunk, ami Santa Elenáig, a szállásunkig visz. Ez egy kb. 3 órás program. A hely hihetetlen gazdag élővilágát (100 emlősfaj, 400 madárfaj, több ezer rovar és 2500 növényfaj, melyből 420 orchideaféle) a tenger felől, eső és nedves felhő formájában érkező csapadék táplálja. Utolsó délutánunkon a csomagolás előtt 2 szabad program közül lehet választani, a Monteverde Esőerdő (Reserva Bosque Nuboso Monteverde) vagy a Santa Elena Esőerdő (helyi iskola tartja karban a belépő az ő javukra szolgál) egyikének meglátogatása. Mindkettőben hosszabb-rövidebb kirándulóösvények épültek. Szállás Monteverde.

 

 

16. NAP: HAZAUTAZÁS VAGY HOSSZABBÍTÁS NICARAGUÁBAN

Könnyes szemmel elbúcsúzunk a csapat azon részétől akik hazautaznak, ők a San José Nemzetközi Reptere felé veszik az irányt (kb. 3 óra) mi pedig a Nicaraguai határ felé folytatjuk az utat.

A NICARAGUA KIEGÉSZÍTÉS PROGRAMJA:

16. NAP (+1. NAP): OMETEPE-SZIGET

Egy busz visz a határig, ahol a szükséges papírmunka elvégzése után egy másik buszra kell átszállnunk. A nicaraguai oldalon San Jorge kikötőjéig visznek minket, ahonnan egy hajóval vagy komppal kb. 1 óra alatt Ometepe szigetének Moyogalpa falujába érkezünk. A kikötőtől egy taxi visz majd a szállásig (kb. 1 óra), ahonnan ezen a napon már csak a naplemente élvezetére és egy kiadós vacsorára lesz időnk. Szállásunk Ometepe szigetén vagy Moyogalpa vagy Merida faluhoz közel lesz.

 

 

17. NAP (+2. NAP): OMETEPE-SZIGET

Az Ometepe sziget a Nicaragua tavon (másnéven Cocibolca-tó) található és két vulkán (Maderas 1394 m és Concepcion 1610 m) összenövéséből keletkezett. Neve nahuatl indián nyelven “két hegy”-et jelent. Ez a világ legnagyobb tavon levő szigete, 276 négyzetkilóméteres területű, hossza 31 km, szélessége pedig 5 és 10 km között váltakozik, továbbá ez az egyetlen édesvízi tó, amelyben cápák élnek. Az szigeten talált első sziklarajzokat Kr. e 300-ra datálják, de egyes tudósok szerint már Kr.e. 2000-500 tájékán is éltek itt emberek. Első bizonyított lakói a mexikói nahua indiánok voltak. Később a hódítók, főleg kalózok fosztogatták a szigetet. Két fő faluja Altagracia (kb. 4080 lakos) és Moyogalpa (kb. 2900 lakos). Egész napunk lesz a szigeten. Szabad program, melynek keretében az alábbi látnivalók kereshetők fel gyalog vagy lóháton. Az aktív Concepcion vulkán megmászása a nehezebb, 7-10 órát igényel, de a tetejéről 360 fokos panoráma nyílik a Csendes és az Atlanti óceán felé is. A Maderas vulkán megmászása kb. 8 órát igényel (4,5 km egy irányban), sáros sziklás úton. Ezen vulkán tetején egy csendes krátertó található, melyben fürdeni is lehet. Ennél sokkal egyszerűbb, de gyönyörű program a hotel környéki erdők és tópartok bejárása, illetve az erdő közepén található Ojo del Agua nevezetű hatalmas természetes medence meglátogatása, melynek mélysége 2 méter, a legnagyobb medence hossza pedig eléri a 40 métert. Itt van WC, öltözők, asztalok és székek, tehát minden adott a relaxálásra. Este szállásunk Ometepen lesz.

 

 

18. NAP (+3. NAP): GRANADA

Taxival a kikötőbe indulnk ahonnan visszahajózunk a szárazföldre. Itt egy kis busz vár és Granada 1524-ben alapított, a hatalmas Nicaragua-tó partján fekvő koloniális városába visz. Ez kb. 110 ezer lakosával Nicaragua negyedik legnépesebb városa. Történelmileg sok a hasolóság közte és a guatemalai Antigua gautemala között. A város viharos története alatt sok kalóz fosztogatta, a szomszédos Leonnal pedig komoly harcok folytak Nicaragua fővárosi címének megszerzéséért (amely végül Managua lett). A város a Nicaragua-tó partjára épült (amely tavon az Ometepe sziget is van), ez a világ 20. legnagyobb tava. Főbb látnivalóit egy laza sétával bejárjuk, a 6 nagyobb templom, a tó, és az 1748-ban épült La Polvora erőd. Szállás Granadában.

 

 

19. NAP (+4. NAP): MASAYA VULKÁN, CATARINA KILÁTÓ

Busz jön értünk és kirándulásra visz a fővárostól 20 kilóméterre található Masaya vulkánhoz. Ez a világ azon kevés vulkánja közé tartozik, amelynek egészen a kráteréig autóút vezet. Legutóbbi kisebb kitörése 2003-ban volt. Következő állomásunk Masaya város hatalmas kézműves piaca lesz, majd ezt követi Catariana kilátó. Innen kiváló kilátás nyílik Granada városára, az Apoyo krátertóra és a Mombacho vulkánra, valamint kiváló kis éttermek is vannak a faluban. Ez az utolsó napunk Nicaraguában és egyben a túra utolsó napja is. Itt minden jót be tudunk vásárolni, és nem hagyhatjuk ki a világ egyik legjobb rumjaként ismert Flor de Caña helyi itókát sem.

 

 

20-21. NAP (+5-6. NAP): ELUTAZÁS MANAGUÁBÓL

Transzfer a szállásról a managuai repülőtérre, ahol megkezdődik a hosszú út hazafelé… hacsak valaki nem akar felcsapni nicaraguai földbirtokosnak...