GUATEMALA KÖRÚT HONDURSASSAL, EL SALVADORRAL 14 NAP/13 ÉJ

 

 

A két hetes körút bejárja a legfontosabb maja romvárosokat, koloniális városokat és természeti szépségeket a térségben és ha valakinek mindez nem volt elég, az út végén El Salvador kevésbé ismert, de gyönyörű óceánpartján hosszabbíthat!

NEMZETKÖZI REPJEGY ILLETÉKEKKEL:

kb. 195-245 000 Ft

 

ÚT ÁRA 2020-BAN (min. 12 fő esetén):

990 USD (kb. 289 000 Ft), mely tartalmazza az összes szállás árát jó minőségű 3-4* hotelekben és összkomfortos bungalókban, a transzfereket, utazásokat és az összes programban leírt kirándulást kényelmes privát buszokkal, az összes szükséges belépőt, a magyar nyelvű csoportkísérő és a szükséges helyi idegenvezetők díját. Ajánlott borravalók: 10-15 USD/fő/út

 

JAVASOLT UTAZÁSI IDŐPONTOK

október-április

 

ÉTKEZÉSEK:

az út ára nem tartalmazza a reggeliket, ez kb 3-5 USD/reggeli/fő további étkezést is mindig biztosítunk, melyek ára kb. 12-15 USD/nap

 

FAKULTATíV PROGRAM LEHETŐSÉGEK:

Pacaya vulkánmászás (20 USD), Siete Altares (3 USD)

 

UTAZÁS KIEGÉSZÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad megszakíthatod), Mexikó körút, karibi térség (Kuba), tengerparti pihenés El Salvadorban

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár és a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repülőjáratok telítettsége befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS +

1. NAP: ÉRKEZÉS GUATEMALÁBA

2. NAP: ANTIGUA GUATEMALA

3. NAP: ANTIGUA, ATITLÁN-TÓ

4. NAP: ATITLÁN-TÓ

5. NAP: CHICHICASTENANGO PIAC, COBÁN

6. NAP: SEMUC CHAMPEY VÍZESÉSRENDSZER

7. NAP: COBÁN-FLORES

8. NAP: TIKAL ROMVÁROSA

9. NAP: FLORES-RIO DULCE

10. NAP: LIVINGSTON KARIBI VÁROSA ÉS PLAYA BLANCA TENGERPART

11. NAP: QUIRIGUA OSZLOPAI, COPÁN ROMVÁROSA

12. NAP: GÜIJA-TÓ, COATEPEQUE-TÓ (EL SALVADOR)

13. NAP: SANTA ANA VULKÁN, SAN SALVADOR

14-15. NAP: HAZAUTAZÁS EL SALVADORBÓL

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ÉRKEZÉS GUATEMALAVÁROSBA

A nemzetközi repülő Guatemala fővárosában landol. Guatemala City  a 13 milliós ország fővárosa, de nem rejt nagyon sok látnivalót általában mindenki rögtön az egy órára levő Antigua Guatemala 1543-ban alapított, az Agua vulkán (3765 m) lábánál fekvő, koloniális épületekkel tűzdelt városába igyekszik. Mi is így teszünk, az óvárosba érkezünk, és itt töltjük a nap hátralevő részét (ez persze függ attól, mikorra érkezik meg a nemzetközi járat).

 

 

2. NAP: ANTIGUA GUATEMALA

Rövid sétával közösen bejárjuk a város főbb pontjait, majd egész napunk lesz felfedezni ezt a helyes koloniális várost. Ha vállalkozóbb kedvűek vagyunk tehetünk egy majd egész napos kirándulást a közeli Pacaya vulkánhoz, ahol egy kisebb séta után egész közel kerülünk az oldalán lefolyó lávához (amennyiben épp kitörés előtt van ;) ).

 

3. NAP: ATITLÁN-TÓ

Antiguából egy privát busz visz az Atitlán tó egy kis városában épült tóparti szállásunkra, ami a tóra és a San Pedro vulkánra néz, egy kis öbölben. A tó sokak szerint a világ legszebb tava, igaz is lehet, hiszen a beomlott vulkán helyén képződött, néhol 320 méter mély (és így Közép-Amerika legmélyebb tava) tó hatalmas nyugalmat áraszt. Három vulkán található a közelben, a San Pedro és Tolimán vulkánok, már kihunytak, az Atitlán vulkán pedig 1853-ban tört ki utoljára. A környéken élő mayák eredeti népviseletüket hordják, így nem kell messzire mennünk tanulmányozni azt. Guatemala híres madara, amiről a pénzük is nevét kapta, a Quetzal nagyobb csoportokban él a tó körüli erdőkben. Garantált lesz a kikapcsolódás a tóra néző nyugágyak egyikéből, vagy a közeli faluközpontban garantált turistamentes vacsorát ehetünk

 

 

4. NAP: KIRÁNDULÁS AZ ATITLÁN-TÓ KÖRÜL

Ez a nap a relaxációé, de a pihenni nem tudó embereknek opcionális kirándulás szerveződik hajózással és sétával egybekötve a környékbeli falvakba (San Pedro la Laguna, San Pablo la Laguna) illetve egy vacsorával bezárva San Marcos  La Lagunába (ide leginkább csak a hippik és a meditálni vágyók jönnek, a helynek ugyanis spirituális erőt tulajdonítanak, így nem csoda hogy spirituális, meditációs, reyki és holisztikus terápia központ lett, és még piramis alakú szállásokat is építettek).

 

 

5. NAP: PANAJACHEL, CHICHICASTENANGO PIAC, COBÁN

Kora reggel vízitaxival indulunk Panajachebe ami a képen is látható Atitlán-tó (Lago de Atitlan) partján fekszik, és a sok USA turista miatt már el is nevezték Gringotenangonak (gringo = green go, mexikóiak mondták a  megszálló USA katonáknak akik zöld uniformisban voltak). Tovább is állunkahol már vár a buszunk és a 2000 méteren fekvő Chichicastenango (Guatemala Citytől 140 km) falu és  piaca, amit semmilyen Guatemalaba látogató turistának nem szabad kihagynia. Egyesek szerint ez egész Latin-Amerika legszínesebb piaca. A templomtér köré telepített piacon a helyi szőttesektől és fafaragásoktól a legkülönbözőbb paprikafajtáig, az ősi indián gyógyszerektől a kerámiáig minden megtalálható. Számomra Guatemala és az ilyen piacai a legnagyobb hasonlóságot Peru és Bolívia hasonló helyeivel mutatták, annak ellenére hogy ezeket az országokat egész Közép-Amerika választja el egymástól. Ne csodálkozzunk azon, ha a nyakában kígyót tartó, és az indiánok nyelvén prédikáló csodadoktorok előtt ámuló helyiek tömegét kell kerülgetnünk, ez is a piac része. Másik látnivaló a piac tőszomszédságában álló 400 éves Santo Tomas templom, ahol a sámánok a mai napig tartanak rituálékat. E templom 18 lépcsője egyébként a régi maya naptár egy-egy havának felel meg. Ezután Cobánba érkezünk estére ahol a szállásunk is lesz.

 

 

6. NAP: SEMUC CHAMPEY

A reggeli órákban indulunk busszal és kamionnal a Cobánból Lanquinba, majd az onnan nem messze található Semuc Champeyhez, Alta Verapaz tartományba. Ez egy 300 méteres mészkőhíd, mely alatt a Cahabòn folyó folyik. Ezen természetes híd tetején számtalan türkiz medence található, hasonlóan a mexikói Agua Azulhoz. Kellemes ejtőzés, napozás lesz a programunk ezen a gyönyörű helyen. Estére visszatérünk Cobánba.

 

 

7. NAP: FLORES

Reggel indulunk a Petén Itza-tó partján fekvő Santa Elenán keresztül Flores kicsiny szigetéig, ahol tóra néző szállásunk is lesz, illetve kisebb létszámú csapat esetén a szemközti domboldalban épített kis faházakban szállunk meg. Flores nagyon hangulatos hely, sok-sok souvenir árussal és hangulatos éttermekkel, bárokkal.

 

 

8. NAP: TIKAL A LEGYNAGYOBB MAJA ROMVÁROS

A Tikal nemzeti Park az El Peten trópusi dzsungelében található, 576 négyzetkilométeren terül el, és ebből a maya romváros kb. 4000 épülete 16 négyzetkilométert tesz ki. Az UNESCO 1979-ben a Világörökség részének nyilvánította a területet. A Tikal romok bejárata Florestól mintegy 70 perc minibusszal, Nyugodtan számoljunk 4-6 órát a romok bejárására, amiken kívül ha figyelünk számtalan állatot is felfedezhetünk, majmokat, quetzalt, gyíkokat, és még akár kígyót vagy tucant is.

 

 

9. NAP: RIO DULCE

Reggel indulunk Floresből a kb. 5 órás privát buszos utazásra, aminek a végén Rio Dulceba érkezünk, mely az El Golfete kiszélesedő ágán található, ahol "Castillo San Felipe" spanyol erőd is épült. Ennek feltárását 1955-ben egy magyar, dr. Szécsi János vezette. Nem messze innen lesz a szállásunk

 

 

10. NAP: LIVINGSTON KARIBI VÁROSA, PLAYA BLANCA FEHÉR HOMOKOS TENGERPARTJA

Reggel az El Golfete tóba futó folyón át, az Amatique-öbölbe hajózunk. Útközben tavirózsákat, hatalmas part menti sziklákat és kezdetleges módszerekkel halászó embereket láthatunk. Átsétálunk Livingstonon. Ez a város rendkívül sokszínű, többnyire feketék lakják, valamint guatemalai indiánok, illetve Indiából érkezett telepesek leszármazottjai. A feketék nem is spanyolul hanem gariffuna nyelven beszélnek, sokan raszta hajat hordanak, és hát nem stresszelik agyon magukat. A város másik oldalán vár a hajó és a Siete Altares nevű vízeséshez indulunk, amit egy rövid hajóút és dzsungelséta után érünk el. Ezután egy kihalt tengerpartot látogatunk meg, a Playa Blancat, ahol nyugodtan ejtőzhetünk a nap hátralevő részében, majd visszahajózunk és Rio Dulceben töltjük az éjszakát.

 

 

11. NAP: QUIRIGUA, COPÁNI ROMOK (HONDURAS)

Reggel indulunk Rio Dulceből Quiriguába, ahol a valaha talált legnagyobb maya oszlopok állnak, közülük a legmagasabb, a föld alatti részével együtt 10,6 m magas, közel 65 tonnát nyom és K'ak' Tiliw Chan Yopaat királyt ábrázolja. Quirigua a szomszédos Copán adófizetője volt, de történelme során többször összetűzésbe is kerültek. Honduras felé folytatjuk utunk, amit egykor Banán Köztársaságnak is neveztek, mivel az országot gyakorlatilag a banántermelő cégek irányították, akik 1913-ra már a nemzeti bevétel 66%-át adták. Itt esett meg 1969-ben a mindössze 4 napig tartó futball háború is, El Salvadorral, ami egy világbajnoki selejtező meccs után tört ki. Ezek után belső politikai ellentétek, korrupció, és a majdnem mindent elsöprő Mitch hurrikán tette tönkre az országot. Pár éve puccs is volt az országban, szóval az emberek nem unatkoznak... De mi a copani látogatásunk során mindettől távol leszünk, egy nyugodt határ menti eszméletlenül hangulatos kisvárosban. Copán romjait 1576-ban fedezték fel de csak közel 400 év múlva kezdődtek meg a modern kori régészeti feltárások a területen, azóta a világörökség része lett. Hondurasból Copan Ruinas nagyon hangulatos kisvárosát látjuk a copáni romokon kívül. Mivel a romok nem túl nagy területet ölelnek fel, 2-2,5 óra elég a meglátogatásukra, ráadásul a faluból gyalog is megközelíthetőek. Szállásunk a városban lesz.

 

 

12. NAP: GÜIJA-TÓ, COATEPEQUE-TÓ (EL SALVADOR)

Délelőtt visszaindulunk a pár kilóméterre található guatemalai határhoz ahonnan délre vesszük az irányt. Másfél óra alatt érkezünk a guatemalai-salvadori határhoz Anguiatu városába. A határátlépés után nemsokkal megállunk egy rövid kitérőre a gyönyörű Güija-tónál ami Guatemala és El Salvador határán fekszik, 430 méteres tengerszint feletti magasságban, területe 45 km2. Innen megyünk is tovább az uticélunkhoz a Santa Ana városa mellett található 6 km átmérőjű és 120 méter mély Coatepeque-tóhoz ahol már a naplemente ér minket utol. Szállásunk San Salvadorban lesz.

 

 

13. NAP: SANTA ANA VULKÁN, SAN SALVADOR

Kényelmes ébredés után a Santa Ana másnéven Ilamatepec vulkánhoz indulunk ami a maga 2384 méterével El Salvador harmadik legmagasabb pontja és egyik legaktívabb vulkánja. Délelőtt 11-kor vezetett túra keretében indulunk meghódítani a csúcsot, ahova 2-2,5 óra múlva érkezünk. Megéri a séta, mert a tetejéről nemcsak a türkíz vulkántó látható, hanem az Izalco és Cerro Verde vulkánok az alattunk elterülő Coatepeque-tó, illetve a távolban a Csendes Óceán. A visszamászás után a tóparton estebédelünk, majd elindulunk az ország fővárosába San Salvadorba. Szállás San Salvador.

 

 

14-15. NAP: HAZAUTAZÁS VAGY TENGERPARTI KIEGÉSZÍTÉS