GUATEMALA-MEXIKÓ NAGY KÖRÚT 15 NAP/14 ÉJ

 

 

Ez alatt a 2 hetes körút alatt letűnt azték és maja civilizációk emlékeit járhatják be azok, akiknek a 21 napos program túl hosszú. Igyekeztem megtartani a legszebb és legfontosabb látnivalóókat, hogy egy kényelmes de változatos út jöjjön ki komolyabb kompromisszumok nélkül. Nem csak dzsungelbe rejtett romvárosokat és koloniális városokat, hanem karibi partokat és füstölgő vulkánokat is meglátogatunk.

NEMZETKÖZI REPJEGY ILLETÉKEKKEL (2022):

kb. 225 000 Ft (Bécsből) 305 000 Ft (Budapestről)

 

BELSŐ REPÜLŐJEGYEK ILLETÉKEKKEL(2022):

kb. 390 USD (kb. 149 000 Ft) 3 repülőjegy

 

ÚT ÁRA min. 12 FŐ ESETÉN (2022):

1590 USD (kb. 610 000 Ft), mely tartalmazza az összes szállás árát jó minőségű 3-4* hotelekben és összkomfortos bungalókban, a transzfereket, utazásokat és az összes programban leírt kirándulást kényelmes privát buszokkal, az összes szükséges belépőt, a magyar nyelvű csoportkísérő és a szükséges helyi idegenvezetők díját. Borravalók (nem kötelező): 20-25 USD/fő/út

 

ÉTKEZÉSEK:

az út ára a legtöbb helyen nem tartalmazza a reggeliket, amire számoljatok napi 3-5 USD-t, további étkezést (ebéd és vacsora) is mindig biztosítunk, melyek ára alkalmanként helytől függően 8-15 USD között szokott mozogni

 

FAKULTATíV PROGRAM LEHETŐSÉGEK:

Pacaya vulkánmászás Guatemalában (20 USD), Siete Altares vízesés (5 USD), Cozumel sziget kirándulás (hajó kb. 24 USD), Xcaret aquapark (99 USD), Xel-Ha aquapark (89 USD), delfinekkel úszás (125 USD), Cenote kirándulás és fürdés (40 USD), snorkelezés (25 USD), búvárkodás (60 USD)


UTAZÁS KIEGÉSZÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy kb. ugyanennyiért a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad előtt, vagy után eltölthetsz pár napot), karibi térség (Kuba)


* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár és a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repülőjáratok telítettsége befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS +

1. NAP: ÉRKEZÉS GUATEMALAVÁROSBA, ANTIGUA GUATEMALA

2. NAP: ANTIGUAGUATEMALA-ATITLÁN-TÓ

3. NAP: KIRÁNDULÁS AZ ATITLÁN TÓ KÖRÜL

4. NAP: CHICHICASTENANGO PIAC, ANTIGUA GUATEMALA

5. NAP: ANTIGUA GUATEMALA-COPÁN (HONDURAS)

6. NAP: COPAN ROMJAI, QUIRIGUASZTÉLÉI, RIO DULCE

7. NAP: HAJÓKIRÁNDULÁS RIO DULCETŐL LIVINGSTONIG MEGÁLLÓKKAL

8. NAP: RIO DULCE-LAGO PETEN ITZA

9. NAP: TIKAL ROMVÁROSA

10. NAP: REPÜLÉS MEXIKÓVÁROSBA

11. NAP: TEOTIHUACAN

12. NAP: UXMAL, MAYAPAN, MERIDA

13. NAP: CICHEN ITZA, COBA, TULUM

14. NAP: TULUM ROMJAI, PLAYA DEL CARMEN

15. NAP: HAZAUTAZÁS CANCUNBÓL

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ANTIGUA GUATEMALA

A nemzetközi járat Guatemala fővárosába érkezik Guatemalavárosba. Innen mielőbb tovább is állunk és a szállásunk Antigua Guatemala az egyik legjobb állapotban lévő koloniális városban lesz. Amennyiben nem este érkezik a gép akkor ezen a napon lesz lehetőségünk látnivalói közül felkeresni a főteret az 1739-ből való kútjával, az 1760-ban épített Katedrálist, a Koloniális Múzeumot, San Francisco és La Merced templomokat, valamint San Augustin, Santa Clara és Las Capuchinas romjait, illetve a számtalan felújított koloniális épületetet, kávézókat,  kis kézműves boltokat, bútorboltokat,  az igen vicces kiszuperált iskolabuszokat felvonultató buszpályaudvart és a mellette lévő  piacot. Aktívabbaknak a fortyogó Pacaya vulkán megmászása javasolt, mert a 2-3 órás mászás után szinte méterekről nézhetjük a folyó lávát, amennyiben épp kitörés alatt van. Szállás Antugua Guatemala belvárosában lesz.

 

 

2. NAP: ATITLÁN-TÓ

A délelőtti órákban még lesz időnk Antiguat megnézni, majd busszal indulunk szállásunkra az Atitlán-tó partjára, ami a tóra és a San Pedro vulkánra néz, egy kis öbölben. A tó sokak szerint a világ legszebb tava, igaz is lehet, hiszen a beomlott vulkán helyén képződött, néhol 320 méter mély (és így Közép-Amerika legmélyebb tava) tó hatalmas nyugalmat áraszt. Három vulkán található a közelben, a San Pedro és Tolimán vulkánok, már kihunytak, az Atitlán vulkán pedig 1853-ban tört ki utoljára. A környéken élő mayák eredeti népviseletüket hordják, így nem kell messzire mennünk tanulmányozni azt. Guatemala híres madara, amiről a pénzük is nevét kapta, a Quetzal nagyobb csoportokban él a tó körüli erdőkben. Garantált lesz a kikapcsolódás a tóra néző nyugágyak egyikéből, vagy a közeli faluközpontban garantált turistamentes vacsorát ehetünk. Szállás az Atitlán-tó partján.

 

 

3. NAP: ATITLÁN-TÓ

Kényelmes ébredés után hajózással és sétával egybekötött programunk lesz aminek során ellátogatunk a környékbeli falvakba (San Pedro la Laguna, San Pablo la Laguna) illetve San Marcos La Lagunába (ide leginkább csak a hippik és a meditálni vágyók jönnek, a helynek ugyanis spirituális erőt tulajdonítanak, így nem csoda hogy spirituális, meditációs, reyki és holisztikus terápia központ lett, és még piramis alakú szállásokat is építettek) ahol lesz lehetőségünk egy estebédre az őrült franciánál ;). Szállás az Atitlán-tó partján.

 

 

4. NAP: CHICHICASTENANGO, ANGITUA GUATEMALA

Reggel egy privát hajóval szeljük ár a tavat, Panajachelbe érkezünk, ahonnan még egy óra sincs a 2000 méteren fekvő Chichicastenango (Guatemala Citytől 140 km) falu és a csütörtökön és vasárnap nyitva tartó piaca (többi napokon limitáltan működik), amit egy rendkívül lrdekes kavalkád.  A templomtér köré telepített piacon a helyi szőttesektől és fafaragásoktól a legkülönbözőbb paprikafajtáig, az ősi indián gyógyszerektől a kerámiáig minden megtalálható. Számomra Guatemala és az ilyen piacai a legnagyobb hasonlóságot Peru és Bolívia hasonló helyeivel mutatták, annak ellenére hogy ezeket az országokat egész Közép-Amerika választja el egymástól. Ne csodálkozzunk azon, ha a nyakában kígyót tartó, és az indiánok nyelvén prédikáló csodadoktorok előtt ámuló helyiek tömegét kell kerülgetnünk, ez is a piac része. Másik látnivaló a piac tőszomszédságában álló 400 éves Santo Tomas templom, ahol a sámánok a mai napig tartanak rituálékat. E templom 18 lépcsője egyébként a régi maya naptár egy-egy havának felel meg, illetve a közeli színes házakkal tűzdelt helyi temető. Estére érkezünk az 1543-ban alapított, az Agua vulkán (3765 m) lábánál fekvő, koloniális épületekkel tűzdelt Antigua Guatemalába.

 

 

5. NAP: COPÁN ROMVÁROSA, HONDURAS

Délelőtt indulunk Antigua Guatemalából át Hondurasba, amit egykor Banán Köztársaságnak is neveztek, mivel az országot gyakorlatilag a banántermelő cégek irányították, akik 1913-ra már a nemzeti bevétel 66%-át adták. Itt esett meg 1969-ben a mindössze 4 napig tartó futball háború is, El Salvadorral, ami egy világbajnoki selejtező meccs után tört ki. Ezek után belső politikai ellentétek, korrupció, és a majdnem mindent elsöprő Mitch hurrikán tette tönkre az országot. Pár éve puccs is volt az országban, szóval az emberek nem unatkoznak... De mi a copani látogatásunk során mindettől távol leszünk, egy nyugodt határ menti eszméletlenül hangulatos kisvárosban. Szállásunk a Copan Ruinas kisvárosban lesz.

 

 

6. NAP: QUIRIGUA, RIO DULCE

Kora reggel indulunk Copán romjait meglátogatni. 1576-ban fedezték fel de csak közel 400 év múlva kezdődtek meg a modern kori régészeti feltárások a területen, azóta a világörökség része lett. A romok nem túl nagy területet ölelnek fel, kb. két óra elég a meglátogatásukra, de itt van még egy opcionális lehetőség Rosalila piramis múzeumának a bejárására, ami szintén a romváros területén található. Innen indulunk vissza Guatemalába a karibi partok felé. Útba ejtjük Quiriguá híres sztéléit. Ezek a valaha talált legnagyobb maya oszlopok, melyek közül a legmagasabb, a föld alatti részével együtt 10,6 m magas, közel 65 tonnát nyom és K'ak' Tiliw Chan Yopaat királyt ábrázolja. Quirigua a szomszédos Copán adófizetője volt, de történelme során többször összetűzésbe is kerültek. Ezek után folytatjuk utunkat Rio Dulce városa felé, ami az El Golfete kiszélesedő ágán található, ahol "Castillo San Felipe" spanyol erőd is épült. Ennek feltárását 1955-ben egy magyar, dr. Szécsi János vezette. Szállásunk nem messze innen lesz.

 

 

7. NAP: LIVINGSTON, SIETE ALTARES, PLAYA BLANCA

Reggel nem túl sietve egy privát hajóval az El Golfete tóba futó folyón át, az Amatique-öbölbe hajózunk. Útközben tavirózsákat, hatalmas part menti sziklákat és kezdetleges módszerekkel halászó embereket láthatunk. Átsétálunk Livingstonon. Ez a város rendkívül sokszínű, többnyire feketék lakják, valamint guatemalai indiánok, illetve Indiából érkezett telepesek leszármazottjai. A feketék nem is spanyolul hanem gariffuna nyelven beszélnek, sokan raszta hajat hordanak, és hát nem stresszelik agyon magukat. A város másik oldalán vár a hajó és a Siete Altares nevű vízeséshez indulunk, amit egy rövid hajóút és fakultatív dzsungelséta után tudunk elérni. Ezután egy fehlr homokos tengerpartot látogatunk meg, a Playa Blancat, ahol nyugodtan ejtőzhetünk a nap hátralevő részében, majd visszahajózunk és Rio Dulceben töltjük az éjszakát.

 

 

8. NAP: RIO DULCE-PETEN ITZA

Kényelmes reggelizés, és az őserdei medencézés után kisbuszunkkal északra indulunk egészen a Petén Itza-tó partján fekvő hotelünkig. Az út kb. 4 óra, és itt töltjük a Tikál bejárása előtti estét. 

 

 

9. NAP: TIKAL ŐSERDEI ROMVÁROSA, FLORES SZIGETE

Tikal Nemzeti Park az El Peten trópusi dzsungelében található, 576 négyzetkilométeren terül el, és ebből a maya romváros kb. 4000 épülete 16 négyzetkilométert tesz ki. Az UNESCO 1979-ben a Világörökség részének nyilvánította a területet. A Tikal romok bejárata Florestól mintegy 70 perc minibusszal. Nyugodtan számoljunk 4-6 órát a romok bejárására, amiken kívül ha figyelünk számtalan állatot is felfedezhetünk, majmokat, quetzalt, gyíkokat, és még akár kígyót vagy tucant is. Santa Elenán keresztül Flores kicsiny szigetéig utazunk, ahol a szállásunk is a tóparton lesz. Flores nagyon hangulatos hely, sok-sok souvenir árussal és hangulatos éttermekkel, bárokkal, amelyeket este mindenképp érdemes felkeresni. Ha december 7-én épp s kisvárosban vagyunk, akkor szemtanúja lehetünk az ördög égetésének. Ez egy kisebb ünnep, amikor petárdákkal teledugott ördögöket gyújtanak meg az utcákon, majd hatalmas étel kirakodó vásár van késő estig, ahol mindenféle helyi fínomságot kóstolhatunk meg, amit az ott lakók a házaik elé kitett asztalokról zene kíséretében árulnak. Szállásunk Flores szigetén lesz.

 

 

10. NAP: REPÜLÉS MEXIKÓVÁROSBA

Kora reggel indulunk vissza Guatemala fővárosába, hogy aztán egy csatlakozással Mexikó fővárosába repüljünk. Mexikó City (magyarul Mexikóváros) a világ egyik legnagyobb városa, a maga 19 millió lakosával. Majdnem kétszer annyian élnek itt, mint Magyarországon. 1519-ben érkezett a vidékre Hernán Cortés konkvisztádor több száz katonával. A bosszúra vágyó leigázott népek segítségével megtörték az aztékok szervezett ellenállását, majd lemészároltak közel 300 000 embert. Az azték fővárost lerombolták, és romjain elkezdték felépíteni a mai Mexikóvárost, ami 1535-ben Új-Spanyolország fővárosa lett. Szállásunk a belvárosban lesz, nem messze a Zócalotól azaz a főtértől.

 

 

11. NAP: TEOTIHUACAN PIRAMISAI

Teotihuacan romváros Mexikóban, a Mexikói-völgy északkeleti részében fekszik. Virágzása tetőpontján, az első ezredév első felében Teotihuacan volt a Kolumbuszt megelőző idők legnagyobb városa Közép-Amerikában. Az archeológiai terület (melyet ma San Juán Teotihuacán–nak hívnak és Mexikóváros törvényhatósága alatt áll), körülbelül 40 km-re van északkeleti irányban Mexikóvárostól. 150 és 450 között a város területe több mint 30 km² volt, a lakosság száma 150,000 és 250,000 között mozgott. A városállam befolyása Guatemaláig terjedt. Legfontosabb építményei a Nap Piramis ami 63,5 méter magas, és a Hold Piramis ami ugyan csak 45 méter magas, de egy dombra épült, így egymagasságban vannak.

Délutánunk szabad, akinek van kedve fakultatív program keretében meglátogathatja az egész Latin-Amerika szerte híres Guadalupei Bazilikát. A feljegyzések szerint egy indiánnak, Juan Diegónak jelent meg 1531 telén a Tepeyac dombon, az azték kukorica istennő Tonantzin lerombolt templomának helyén Szűzanya. Az aranyködbe burkolózó nő arra szólította föl a férfit, hogy a helyen templomot emeljenek neki. A püspök nem hitt neki, és egy jelet kért. Diego ismét találkozott a Szűzanyával, aki felküldte a hegytetőre, ahol csodálatos módon az évszak ellenére nyíló rózsát talált. Ekkor már hitt neki a püspök és itt épült meg a Miasszonyunk-székesegyház. A találkozás emlékére minden évben december 12-én tartják a Guadalupei Miasszonyunk ünnepét.

Másik lehetőség a nagyon gazdag anyaggal rendelkező Mexikói Antropológiai múzeum, meglátogatása, aminek nem csak az anyaga rendkívüli, hanem maga az épülete is különleges, ráadásul a Chapultepec parkban található, ahol később nyugodtan sétaálhatunk is. Naplementére a Torre Latinoamericana felhőkarcoló tetején levő bár/ltterem javasolt, ahonnan a tejes város látszik. Persze este közösen be szoktuk járni a La Reforma sugárúton keresztül a Bellas Artes érintésével a Zocalót (Főteret) amely a világ legnagyobb közteer. Szállásunk Mexikóváros központjában lesz.

 

12. NAP: UXMAL PIRAMISAI, MAYAPÁN, MÉRIDA

Reggel repülünk Merida városába, ahonnan egyből Uxmal romjaihoz igyekszünk, amelynek neve "Oosh-mahl",  "Háromszor Épített"-et jelent, és az úgynevezett PUUC útvonal része. A sok környékbeli piramis egyik legnagyobbika és legérdekesebbje. A Nagy Piramisról lenyűgöző látvány nyílik a körülöttünk elterülő dzsungelre. Számtalan épülete közül említésre méltó a labdajáték-tér, a 35 méter magas Jós piramisa, a gazdag kőfaragásokkal díszített Szerzetesek-tere, és a közel 100 méter hosszú Kormányzói Palota. Ezután Mayapán romjait látogatjuk meg. A város körülbelül Kr. u. 1050-től 1400-ig volt lakott. A 13. század elején Mayapán legyőzte a közeli és konkurens Chichén Itzá városállamot. Innen egyenesen Mérida koloniális városába vesszük az irányt, ahol Észak-Amerika (merthogy Mexikó ahhoz tartozónak tartja magát) és talán Latin-Amerika legrégebbi katolikus temploma található.Szállás Meridában.

 

 

13. NAP: CHICHEN ITZA, COBA

A Mérida és Cancun közötti út mellett található Chichén Itzá. A több mint 10 négyzetkilométeres területen elterülő gyönyörűen helyreállított maya romváros, amely jelenleg a világ új 7 csodájának egyike. Leglátványosabb épülete a Kukulkan piramis, aminek a tetejéhez mind a 4 oldalán egyenként 91 lépcső vezet. A legérdekesebb dolog mégis az, hogy tavaszi, illetve őszi napfordulónál (március 21 és szeptember 21) az északi oldalon a lépcsőt érő napsugár árnyéka a nap mozgásával egy, a piramis teteje felé kúszó kígyót rajzol ki. De ha nem pont ezen a két napon érkezünk, akkor sincs miért búsulni, hiszen a hely minden időszakban varázslatos, és a legfontosabb maya romok közé tartozik. Folytatjuk utunkat Cobá romvárosához. Cobá nagy jelentőségű maja régészeti lelőhely. A klasszikus korban, 200 és 800 között az egész maja világ egyik legnagyobb városa volt, mígnem nagy riválisa, Chichén Itzá át nem vette a vezető szerepet a térségben és az irányítást Cobá felett. 1000 után a település hanyatlani kezdett, bár 1200 és 1500 között még valamennyit visszanyert jelentőségéből, ezután teljesen elhagyták. Mi is elhagyjuk, és 45 perc alatt  Tulum tengerparti kisvárosában utazunk, ahol a szállásunk is lesz.

 

 

14. NAP: TULUM ROMJAI, PLAYA DEL CARMEN

Délelőtt meglátogatjuk Tulum romjait. Talán a legszebb fekvésű maya rom, mivel a többivel ellentétben ez közvetlenül a tengerpartra épült. A 15 méteres sziklákról a tenger felé emelkedő romok egy kilométerre vannak a főúttól. A spanyolok először 1518-ban látták meg, és jelenleg nem csak világhírű maya rom, gyönyörű kilátással, de egyben nagyszerű strand is, ahol a látogatók bátran megmártózhatnak a Karib-tengerben. Délután pedig átbuszozunk az 1 órára található -Cancunnál sokkal hangulatosabb- sikkes Playa del Carmen városába, ahol egy 4 csillagos medencés hacienda jellegű szállodában töltjük el az utolsó esténket, egy sarokra a tengerparttól. Számtalan bolt, étterem és kiváló kávézó található ebben a kisvárosban.


 

15. NAP: TULUM ROMJAI, PLAYA DEL CARMEN

Ez a csoport utolsó közös napja Mexikóban. A nemzetközi járatok általában este indulnak így lesz még egy napunk a tengerparton ejtőzni, de aki akar hosszabbíthat itt, vagy Cancunban de akár valamelyik kevésbé ismert gyöngyszemet is meglátogathatja, mint pl. Holbox-ot.