KELET-MEXIKÓI KÖRUTAZÁS A FŐVÁROSTÓL CANCUNIG 12 NAP/11 ÉJ

 

 

Akinek hosszú a 3 hetes Guatemala-Mexikó körutazás, ketté bonthatja egy 12 napos Guatemala és egy 12 napos Mexikó útra. Ez a 12 napos út Mexikó keleti oldalának legszebb tájait és legfontosabb maja romjait járja be, és tetszés szerint hosszabbítható a mindig előtte induló Guatemala úttal vagy a végén tengerparti pihenéssel.

NEMZETKÖZI REPJEGY ILLETÉKEKKEL:

kb. 195-230 000 Ft

 

BELSŐ REPÜLŐJEGYEK ILLETÉKEKKEL:

kb. 125 USD (kb. 36 000 Ft) 1 repülöjegy

 

ÚT ÁRA 2020-BAN (min. 12 FŐ ESETÉN):

1 050 USD (kb. 305 000 Ft), mely tartalmazza az összes szállás árát jó minőségű 3-4* hotelekben és összkomfortos bungalókban, a transzfereket, utazásokat és az összes programban leírt kirándulást kényelmes privát buszokkal, az összes szükséges belépőt, a magyar nyelvű csoportkísérő és a szükséges helyi idegenvezetők díját. Ajánlott borravalók: 10-15 USD/fő/út

 

ÉTKEZÉSEK:

az út ára nem tartalmazza a reggeliket, ez kb 3-5 USD/reggeli/fő további étkezést is mindig biztosítunk, melyek ára kb. 12-15 USD/nap

 

FAKULTATíV PROGRAM LEHETŐSÉGEK:

Cozumel sziget kirándulás (hajó kb. 24 USD), Xcaret aquapark (79 USD), Xel-Ha aquapark (79 USD), delfinekkel úszás (115 USD), Cenote kirándulás és fürdés (40 USD), snorkelezés (25 USD), búvárkodás (60 USD)

 

UTAZÁS KIEGÉSZÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy kb. ugyanennyiért a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad előtt, vagy után eltölthetsz pár napot), karibi térség (Kuba)

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár és a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repülőjáratok telítettsége befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS +

1. NAP: ÉRKEZÉS MEXIKÓVÁROSBA

2. NAP: TEOTIHUACAN PIRAMISOK, GUADALUPEI BAZÍLIKA

3. NAP: MEXIKÓVÁROS

4. NAP: SUMIDERO KANYON, SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS

5. NAP: EL CHIFLON VÍZESÉS

6. NAP: MISHOL HA ÉS AGUA AZUL VÍZESÉSEK

7. NAP: PALENQUE ROMVÁROSA, CAMPECHE

8. NAP: UXMAL PIRAMISAI, LOLTUN BARLANGJA, MÉRIDA KOLONIÁLIS VÁROSA

9. NAP: CHICHEN ITZA, TULUM, PLAYA DEL CARMEN

10. NAP: PLAYA DEL CARMEN

11. NAP: PLAYA DEL CARMEN

12. NAP: HAZAUTAZÁS

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ÉRKEZÉS MEXIKÓVÁROSBA

A nemzetközi repülő Mexikó fővárosában landol. Mexikó City (magyarul Mexikóváros) a világ egyik legnagyobb városa, a maga 19 millió lakosával. Majdnem kétszer annyian élnek itt, mint Magyarországon. 1519-ben érkezett a vidékre Hernán Cortés konkvisztádor több száz katonával. A bosszúra vágyó leigázott népek segítségével megtörték az aztékok szervezett ellenállását, majd lemészároltak közel 300 000 embert. Az azték fővárost lerombolták, és romjain elkezdték felépíteni a mai Mexikóvárost, ami 1535-ben Új-Spanyolország fővárosa lett. Szállásunk a belvárosban lesz, nem messze a Zócalotól azaz a főtértől.

 

 

2. NAP: TEOTIHUACAN PIRAMISOK ÉS A GUADALUPEI BAZILIKA

Teotihuacan romváros Mexikóban, a Mexikói-völgy északkeleti részében fekszik. Virágzása tetőpontján, az első ezredév első felében Teotihuacan volt a Kolumbuszt megelőző idők legnagyobb városa Közép-Amerikában. Az archeológiai terület (melyet ma San Juán Teotihuacán–nak hívnak és Mexikóváros törvényhatósága alatt áll), körülbelül 40 km-re van északkeleti irányban Mexikóvárostól. 150 és 450 között a város területe több mint 30 km² volt, a lakosság száma 150,000 és 250,000 között mozgott. A városállam befolyása Guatemaláig terjedt. Legfontosabb építményei a Nap Piramis ami 63,5 méter magas, és a Hold Piramis ami ugyan csak 45 méter magas, de egy dombra épült, így egymagasságban vannak. Innen az egész Latin-Amerika szerte híres Guadalupei Bazilikába látogatunk. A feljegyzések szerint egy indiánnak, Juan Diegónak jelent meg 1531 telén a Tepeyac dombon, az azték kukorica istennő Tonantzin lerombolt templomának helyén Szűzanya. Az aranyködbe burkolózó nő arra szólította föl a férfit, hogy a helyen templomot emeljenek neki. A püspök nem hitt neki, és egy jelet kért. Diego ismét találkozott a Szűzanyával, aki felküldte a hegytetőre, ahol csodálatos módon az évszak ellenére nyíló rózsát talált. Ekkor már hitt neki a püspök és itt épült meg a Miasszonyunk-székesegyház. A találkozás emlékére minden évben december 12-én tartják a Guadalupei Miasszonyunk ünnepét. A Bazilika után érintve egy két látnivalót érkezünk a fővárosba, ahol megszállunk.

 

 

3. NAP: MEXIKÓVÁROS

Szabad program Mexikóvárosban.

 

4. NAP: SUMIDERO KANYON, SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS

Délelőtti repülővel átrepülünk Chiapas tartományba. A repülőtérről egyenesen  Chiapa de Corzo városba megyünk, ahonnan gyors hajókkal visznek minket a Sumidero Kanyonba. A kanyon közel egy kilométer magas sziklafala mellett elhaladva nem csoda, ha igen aprónak érezzük magunkat. A mintegy két órás hajókázás során krokodilokat, iguánákat, vad majmokat és számtalan madárfajt láthatunk, az út végén pedig a kanyont lezáró vízerőművet látjuk. Ezután érkezünk San Cristobal de las Casas városába, ami Mexikó legszegényebb területén Chiapas államban fekszik, és ahol minden negyedik lakos indián. Sokak szerint ez a legszebb koloniális város egész Latin-Amerikában, van benne valami, főleg azért, mert nagyon szépen helyre van állítva a legtöbb épület. A zapatisták (Emilio Zapata után elnevezve, aki az őslakosok  jogaiért és földjéért harcolt) központja ez a város, ahol szinte mindenhol megvehetjük Subcommendante Marcos arcképével díszített pólónkat. Ő volt az az álarcos pipázó zapatista vezér, aki 1994-ben gyakorlatilag elfoglalta San Cristobalt, de a kormány visszaszorította gerilláival  együtt a chiapasi erdők mélyére, ahol valószínűleg még most is tovább  szervezi ellenálló tevékenységét. Igaz a körülötte levő nagy csend miatt a sok (gyakran Európából is érkező) híve kezdi elveszetni a hitét benne. 1997-ben anti-Zapatisták a környéken 45 indiánt  mészároltak le, ami újabb lökést adott a szervezetnek, ami 2001-ben tüntetést szervezett Mexico Citybe de senki nem hallgatta meg őket. Marcos 2003-ban bejelentette hogy útblokádokat fog lerakni és pénzt szed be a turistáktól, de ilyen esetről eddig sem sokat hallottunk. Pár éve újrakezdődtek a tárgyalások a kormánnyal, Marcos még a CNN-ben is nyilatkozott, az akkor közeledő választások kapcsán. Ebben a városban szállunk meg, érdemes bejárni kis utcáit, mert nagyon hangulatos.

 

 

5. NAP: EL CHIFLÓN VÍZESÉS

Ébredés után irány Chiapas tartomány legmagasabb (120 m) vízesése az El Chiflón, ahol fürdési lehetőség is lesz. Este ismét San Cristobalban alszunk.

 

 

6. NAP: MISOL HA, AGUA AZUL, PALENQUE

Kora reggel indulunk San Cristobalból, útba ejtve a 35 m magas és 60 méter mély medencébe ömlő vékony vízesést, Misol Ha-t, nem messze tőle fekszik és talán mind között a legszebb, Agua Azul. Ez utóbbi egy vízeséssorozat, amely mészkőfalakon át ömlik a tágas medencékbe, amelyekben kellemesen megpihenhetünk, miközben élvezzük a napsütést. Szállásunk Palenque városában lesz.

 

 

7. NAP: PALENQUE ROMVÁROSA, CAMPECHE

Reggel Palenque romjainál kezdjünk, amiket északról mocsaras síkság délről pedig zöldellő hegyvidék vesz körül. Ez Mexikó legmagasabb átlagos csapadékmennyiséggel rendelkező területe is. Itt található az a híres kőtábla, amelyen Pacal (nem a pörkölt) király, Eric Von Däniken kutató szerint egy űrhajón ül, ami egyik bizonyítéka annak, hogy ezt a civilizációt is földön kívüliek hozták létre. Ennek ellentmondanak azok az archeológusok, akik szerint nem űrhajó vagy űrmotor (mert tényleg úgy néz ki) ez, hanem az élet fája, amin Pacal halála után a halottak világába, Xibalba-ba ereszkedik le. Hát, ennek eldöntését megint csak mindenki fantáziájára bízzuk... Innen továbbállunk Campeche tengerparti városába ahol szállásunk is lesz.

 

 

8. NAP: UXMAL PIRAMISAI, LOLTUN BARLANGJA, MÉRIDA

Reggeli után Uxmal romjaihoz igyekszünk, amelynek neve "Oosh-mahl",  "Háromszor Épített"-et jelent, és az úgynevezett PUUC útvonal része. A sok környékbeli piramis egyik legnagyobbika és legérdekesebbje. A Nagy Piramisról lenyűgöző látvány nyílik a körülöttünk elterülő dzsungelre. Számtalan épülete közül említésre méltó a labdajáték-tér, a 35 méter magas Jós piramisa, a gazdag kőfaragásokkal díszített Szerzetesek-tere, és a közel 100 méter hosszú Kormányzói Palota. Ezután Loltun-barlangjába megyünk, aminek közel 800 méter hosszú látogatható szakaszát kizárólag helyi vezetővel lehet bejárni. A helyenként 25 méter magas barlangrendszerben talált tárgyak maradványainak elemzése során megállapították, hogy ezek Kr.e 3000-9000-ből származnak, és egyben Yucatán félszigeten élt nomád emberek első nyomai. Ezen kívül ősember falfestményei pontosabban kézlenyomatai is megtalálhatóak. Érdekes az is, ahogy bemutatják, hogyan nyertek ivóvizet a teljesen száraz vidéken , hogyan szellőzik a barlang, és hogyan zenéltek a hatalmas üreges cseppkőoszlopokon. Innen egyenesen Mérida városába sietünk, aminek koloniális belvárosában szállunk meg, ahol Észak-Amerika (merthogy Mexikó ahhoz tartozónak tartja magát) és talán Latin-Amerika legrégebbi temploma található.

 

 

9. NAP: CHICHEN ITZA, TULUM, PLAYA DEL CARMEN

A Mérida és Cancun közötti út mellett található Chichén Itzá. A több mint 10 négyzetkilométeres területen elterülő gyönyörűen helyreállított maya romváros, amely jelenleg a világ új 7 csodájának egyike. Leglátványosabb épülete a Kukulkan piramis, aminek a tetejéhez mind a 4 oldalán egyenként 91 lépcső vezet. A legérdekesebb dolog mégis az, hogy tavaszi, illetve őszi napfordulónál (március 21 és szeptember 21) az északi oldalon a lépcsőt érő napsugár árnyéka a nap mozgásával egy, a piramis teteje felé kúszó kígyót rajzol ki. De ha nem pont ezen a két napon érkezünk, akkor sincs miért búsulni, hiszen a hely minden időszakban varázslatos, és a legfontosabb maya romok közé tartozik. Folytatva utunkat meglátogatjuk még Tulum tengerpartra épült romjait, 130 kilométerre Cancuntól. Talán a legszebb fekvésű maya romok egyike. A 15 méteres sziklákról a tenger felé emelkedő romok egy kilométerre vannak a főúttól. A spanyolok először 1518-ban látták meg, és jelenleg nem csak világhírű maya rom, gyönyörű kilátással, de egyben nagyszerű strand is, ahol a látogatók bátran megmártózhatnak a Karib-tengerben. Estére érünk a Cancunnál sokkal hangulatosabb, sikkes Playa del Carmen városába, ahol egy 4 csillagos medencés hacienda jellegű szállodában szállunk meg, egy sarokra a tengerparttól. Számtalan bolt, étterem és kiváló kávézó található ebben a kisvárosban.

 

 

10. NAP: PLAYA DEL CARMEN

Számtalan lehetőséget kínál a helyszín, mivel egész napunk szabad, javasolt egy hoszabb program, például áthajózhatunk és bejárhatjuk Cozumel szigetét, vagy ellátogathatunk a közeli víziparkok egyikébe (Xcaret, Xel-Ha, Tres Rios), vagy úszhatunk delfinekkel (Delphinus, Dolphinarus).

 

 

11. NAP: PLAYA DEL CARMEN

Élvezzük ki az utolsó napot ezen az elbűvölő helyen, vagy a medencében tequilázással, vagy tengerparton napozással és fürdéssel vagy a közeli korallzátonyoknál snorkelezéssel és búvárkodással. Áthajózhatunk és bejárhatjuk Cozumel szigetét, vagy ellátogathatunk a közeli aquaparkok egyikébe (Xcaret, Xel-Ha, Tres Rios), vagy úszhatunk delfinekkel (Delphinus, Dolphinarus), hogy csak párat említsek meg a hely adta számtalan lehetőségből. És mivel csak 60 kilométerre vagyunk Cancuntól, egy óra alatt akár kényelmesen el is látogathatunk oda, bár aki nem rajong az oriás hotelkomplexumokért annak talán ez a program ki is hagyható... Szállás Playa del Carmenen.

 

12-13. NAP: HAZAUTAZÁS