ÉSZAK-DÉL PERU KÖRUTAZÁS 14 NAP/13 ÉJSZAKA

 

 

A Peru utak többsége kimerül a Machu Picchu meglátogatásában, esetleg az ország déli részének egy-két látnivalójában, pedig az ország északi részén is világklasszis látnivalók találhatóak. A világ legmagasabb vízesései között jegyzett 771 m magas Gocta vízesés, Kuelap erődített városa, ahova egy felvonóval lehet eljutni Trujillo és Chiclayo jóval az inkák előtti moche időkből való romvrosai. Ez az út kombinálja az északi és déli látnivalók közül a legérdekesebbeket egy 2 hetes útba formálva.

 

NEMZETKöZI REPÜLŐJEGY ILLETÉKEKKEL:

kb. 285 000 - 315 000 Ft

 

BELSŐ REPÜLŐJEGYEK ILLETÉKEKKEL:

kb. 280 USD (kb. 84 000 Ft) 3 repülőjegy

 

ÚT ÁRA-2020-ban (min. 14 FŐ ESETÉN):

1590 USD (kb. 475 000 Ft), mely tartalmazza a szállásokat jó minőségű tiszta közép kategóriás szállásokon reggelivel, transzfereket, utazásokat minőségi túristabuszokon, a programban leírt kirándulásokat kényelmes privát buszokkal, a programokhoz szükséges összes belépőt, a magyar nyelvű csoportkísérés és a szükséges helyi idegenvezetők díját. Borravalók (nem kötelező): 15-20 USD/fő/út

 

JAVASOLT UTAZÁSI IDŐPONT:

március eleje-október vége

 

ÉTKEZÉSEK:

az út ára tartalmazza a reggeliket, további étkezésekre mindig biztosítunk lehetőséget, melyek ára kb. 10-15 USD/nap/fő

KIEGÉSZÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

A környéken szinte végtelen látnivaló van, a Yumbilla vízesés (világ 3. legnagyobbja) a Laguna de las Momias csak hogy említsünk belőlük párat. Az út végére beszúrhatsz egy Amazonas dzsungelprogramot Tarapotóból vagy Iquitosból indulva (3-4 nap), át lehet menni Ecuadorba és a Galapagos szigetekre, vagy ha egy-egy látnivalót még nem ismersz Peru déli részéből, mint pl. Machu Picchu, ezt a kiegészítést is megszervezzük Neked! New York, Miami (megszervezzük, hogy kb. ugyanennyiért a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad előtt, vagy után eltölthetsz pár napot)

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár és a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repülőjáratok telítettsége befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS +

1. NAP: ÉRKEZÉS LIMÁBA

2. NAP: AREQUIPA

3. NAP: COLCA KANYON 1. NAP

4. NAP: COLCA KANYON 2. NAP

5. NAP: PUNO-SILLUSTANI-RAQCHI-CUSCO

6. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

7. NAP: MACHU PICCHU

8. NAP: TRUJILLO

9. NAP: CHAN CHAN, HUACA DE DRAGON, HUACA DE LA LUNA Y SOL

10. NAP: TRUJILLO-EL BRUJO-CHICLAYO

11. NAP: HUACA RAJADA, SIPAN MÚZEUM, BRÜNING MÚZEUM, BUSZ CHACHAPOYASBA

12. NAP: KUELAP ROMVÁROS, KARAJIA SZAKROFÁGJAI, COCAHIMBA

13. NAP: GOCTA VÍZESÉS

14. NAP: SONCHE KANYON KILÁTÓ, REPÜLÉS LIMÁBA

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ÉRKEZÉS LIMÁBA

Limába valamelyik nemzetközi légitársasággal érkezünk, általában az esti órákban. A 9 milliós főváros nagy része bádogházakból áll, ezért is különösen érdekes látni a kontrasztot a repülőtérről Miraflores negyed felé haladva. Dél-Amerika jelenleg leggyorsabban fejlődő gazdaságának fővárosában vagyunk, ami ennek köszönhetően napról napra változik és javul. Miraflores egy nyugodt sziget a káoszban, rendezett parkok, nívós szállodák, kitűnő éttermek és a hazai színvonalat is lepipáló szupermarketek váltják egymást, és itt található a legtöbb szálloda és turista, valamint a magas falú partszakaszra épült lélegzetelállító kilátással bíró Larcomar teraszos bevásárlóközpont is. Ez a tengerparti "pláza" kicsit jobb adottságokkal rendelkezik, mint a mi Westendünk, egy sör, kávé vagy kellemes vacsora társaságában nézhetjük a végtelenbe nyúló óceán feletti vörösesen izzó naplementét. Szállás Limában.

 

 

2. NAP: AREQUIPA

Reggel Limából repülővel a 850 000 lakosú Arequipába, Peru 2. legnagyobb városába érkezünk, amit 1540-ben alapítottak, így számtalan régi koloniális épületnek ad otthont. Több vulkán található, - köztük működő is- nem is olyan messze, amit jobb időben a főtérről is lehet látni. Mivel kora reggel érünk a városba egész napunk szabad lesz Arequipában, felfedezni múzeumait (pl. Juanita jégbe fagyott múmiájával), illetve hangulatos utcáit, piacait, a főtéren álló katedrálist vagy a híres Santa Catalina kolostort. Este Arequipában alszunk.

 

 

3. NAP: COLCA-KANYON

A Colca-kanyon túránk első napja. A Colca kanyon, sokan nem tudják, de a világ legmélyebb kanyonja (pontosabban a folytatása a Cotahuasi kanyon), közel kétszer akkora, mint az USA-beli Grand Canyon. Reggel Arequipából minibusszal indulunk, beszerezzük a magassági betegség ellen javasolt gyógyszereket majd elhagyjuk Arequipát és a semmiből kiemelkedő hatalmas Yura cementgyárat. Már láthatóak a Misti (5821 m), Chachani (6075 m) és Ampato (6310 m) vulkánok és egy óra múlva megállunk egy kis büfénél,  ahonnan a Misti vulkán teljes egészében látszik takarás nélkül, valamint néhány környékbeli érdekes kúp alakú képződmény. Érintünk egy védett területet, a Agua Blanca Nemzeti Parkot, ahol ezrével élnek rezervátumban a vikúnyák, akiknek a bundájából készült ruhadarabok, a legdrágábbak közé tartoznak. Majd a szint emelkedésével havas hegyi terepre vált, néhány lélegzetelállító fotóstoppal. Az út legmagasabb pontja egy kilátó közel 5000 m magasan, itt meg is állunk fényképezni. Elkezdünk leereszkedni Chivay falujáig, ami a kanyon központja. Fürdőruhát érdemes magunkkal vinni, mert a szállástól nem messze egy szabad téri thermálfürdő van, ahol megpihenhetünk, gyönyörködhetünk a minket körülvevő hegyekben, és akár egy-két kondort is láthatunk és közben különböző koktélokat szürcsölhetünk a vízben. Szállás Chivayban.

 

 

4. NAP: KONDOR LES, TITICACA-TÓ

Hajnalban indulunk, hogy nehogy lekéssük a kondorok repülését a La Cruz del Condor-nál. Innen egy-két látnivaló érintésével dél körül visszaérkezik a csapat Chivayba, egy svédasztalos ebéd után újra buszra ülünk, és kb. 6 órás buszúttal Punoba jutunk. Puno a Titicaca-tó partján fekvő város, itt szállunk meg. A Titicaca-tó a világ legmagasabban fekvő (3827m) hajózható tava. A város egyszerű de van több kilátópontja ahova aki még nem fáradt el, taxival akár fel is mehet. Szállás Punoban.

 

 

5. NAP: PUNO-SILLUSTANI-RAQCHI-CUSCO

A reggeli órákban indulunk egy hosszú buszútra, melynek során fantasztikus tájakon át jutunk Cuscoba. Egy kitérővel indítunk Sillustanihoz, ahol az Umayo-tóra néző néhol 6 méter magas temetkezési bástyákkal találkozunk, melyekbe a naplemente felé fordulva embriópózban temették el halottaikat az Inkák előtti kultúra képviselői. Innen a monumentális Wirakocha templom maradványait ejtjük útba és estére érkezünk Punoba, a Titicaca-tó partján fekvő városba. A Titicaca-tó a világ legmagasabban fekvő (3827 m) hajózható tava és az Inka legenda szerint a Nap Gyermekei Manco Capac és Mama Ocllo a Titicaca-tó mélyéből emelkedtek ki, hogy megalapítsák az Inka Birodalom központját Cuscót. Szállás Cusco.

 

 

6. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

Kirándulás az Inkák Szent Völgyébe. Ezen a napon nagyon gazdag a program, először a városból kifele menet megnézzük Sacsayhuaman és Tambomachay romjait, illetve megállunk a Fehér Krisztus szobornál, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Gyors fényképezés után Pisac felé indulunk, de megállunk egy igényes, de igen drága shop köré felhúzott kis skanzenben, ahol vásárlás nélkül is megismerkedhetünk a lámákkal, vikúnyákkal, alpakkákkal, valamint a helyiek is megmutatják, hogyan színezik a szálakat és hogy szőnek évszázadok óta. Pisacban a hegy tetejére épített romok megtekintése és a séta vissza a faluba egy kb. 2 órás kirándulást igényel. A hegy tövében lesz időnk sétálni és vásárolni a híres pisaci piacon. Tovább megyünk az Urubamba folyó és hatalmas teraszos hegycsúcsok kíséretében Ollantaytambo inka romjaira épített városába. Innen vonattal 1.5 óra alatt érjük el Machu Picchu Pueblot, a híres inka romváros lábánál fekvő kis falut, ami a perui dzsungel határánál található 120 kilométerre Cuscotól.

 

 

7. NAP: MACHU PICCHU

A program fénypontjának is nevezhetjük, Machu Picchu romváros megtekintését. Busz visz fel a faluból a bejáratig, amit igénybe is veszünk felfelé, hogy elég erőnk legyen a romok és látnivalók bejárására. Bátrabbak a Machu Picchu Orrának is nevezett Waynapicchut is megmászhatják, valamint a Napkaput, Holdkaput, és az Inka Hidat. A romváros 1911-es újrafelfedezése óta (a hódító spanyolok ugyanis nem is tudtak létezéséről) turisták milliói látogatják, és 1983-tól a Világörökség része. Sokan misztikus erőt tulajdonítanak a helynek, így a meditáló turista nem ritka látvány. Semmilyen kép vagy videó nem tudja visszaadni azt az élményt, amit ott érezhet a látogató! Délutáni vonattal érkezünk vissza a Szent Völgybe majd onnan Cuscoba. Szállás Cusco.

 

 

8. NAP: TRUJILLO

Reggeli Limába majd a csatlakozással az észak-perui Trujillo városába repülünk. 1534-ben, néhány évvel azután, hogy a spanyolok megérkeztek Peruba, Diego de Almagro megalapította a mai várost Trujillo de Nueva Castilla néven. 1534-ben, néhány évvel azután, hogy a spanyolok megérkeztek Peruba, Diego de Almagro megalapította a mai várost Trujillo de Nueva Castilla néven. A 19. században itt kiáltották ki először a függetlenséget, ennek köszönhetően 1825-ben a megyét, amelyhez tartozik, La Libertad, azaz „a szabadság” névre keresztelték át. A 20. században a környéken számos nagybirtok alakult ki, amelyeken főleg cukornád termesztésével foglalkoztak. Az 1970-es évek mezőgazdasági reformja a nagybirtokokat a munkások tulajdonában álló szövetkezetetté alakított. Főtere színes koloniális házaival sok szép fotó megihletője. Itt töltjük délután hátralevő részét.

 

 

9. NAP: CHAN CHAN, HUACA DE DRAGON, HUACA DE LA LUNA Y SOL

A mai napot Chan Chan, Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városromjának, az egykori Csimu Királyság fővárosának meglátogatásával kezdjük. sűrűn beépített lakótömbökkel, közöttük piramisokkal és szentélyekkel – a világ legnagyobb vályogból épített városa. A 18 négyzetkilométeren elterülő, szépen tervezett 13. századi város a világ legnagyobb vályogból épített városa. Virágkorában a 15. században, 30-60 000 lakosa volt. A csimu kézművesek páratlan szépségű kerámia-, arany és ezüst dísztárgyakat állítottak elő, és fontosabb épületeiket is aranyalapokkal díszítették. Művészetük jól nyomon követhető a város romos falain. Trujillo y Chan Chan közelében található Huaca del Dragón vagy másik nevén a Huaca de Arco Iris. Ez is agyagtéglából épült és ceremóniaközpontként szolgált a chimú kultúra idején (1100-1450 között). Egyes kutatók ennél régebbire, 800 és 1000 közé a moche kultúra végének idejére teszik az építését. Falai gazdagon faragottak és nagyon jól megörződtek. A következő és egyben utolsó helyszínen a Huaca del Sol és a Huaca de Luna található. Mindkettő a moche kultura idején épült szintén agyagból. A Huaca del Sol-on időszámításunk szerinti 450-re már 8 különböző réteg épült egymásra, hisz minden rétegre egy új téglaréteget húztak fel. A körülbelül 130 millio agyagtéglából álló épület valószínűleg a pre-kolumbián idők legnagyobb agyag struktúrája volt a kontinensen. 340 x 160 méteres alpaja volt és 50 méteres magassága. Sajnos az erózió és a spanyolok aranyrablásainak megkönnyítésére ideterelt folyó nagyban megrongálta, így körülbelül a 75%-a már eltűnt. A Huaca de la Luna, a Sol "kistestvére" de ez az, amelyik a legtöbb információt nyújtotta a helyszínről a régészeknek. Faragott és festett falaiban mi is gyönyörködhetünk. Ezután visszamegyünk Trujilloba és ismét itt szállunk meg.

 

*Mivel sokszor szerepel az út során a "huaca" kifejezés ezért nem árt egy kis magyarázat, hogy mit is jelent. A huaca összefoglaló néven jelentette a quechuák által tisztelet összes szentséget melyek lehettek szentélyek, bálványok, templomok, sírok, múmiák, szent helyek. Ezeket különbözö szertartások keretében tisztelték.

 

 

10. NAP: HUACA EL BRUJO, CHICLAYO

Trujilloból Észak Peru másik fontos városába Chiclayoba utazunk. Ez kb. 3.5-4 óra. Útközben megállunk az El Brujo-ként (a Boszorkány) ismert régészeti helyszínen, melynek területén 3 huacat is találunk (Huaca Prieta, Huaca Cao Viejo és Huaca Cortada). Bár a helyszínen már 5000 évvel ezelőtti emberi jelenlétre utaló bizonyítékokat találtak, a legfontosabb időszaka a moche kultura alatt volt kr.e. 1200 körül. Itt találták meg az egyik moche uralkodónő sírhelyét és múmiáját, akit Señora Cao-nak neveztek el. Szállásunk a tengerparttól nem messze épült Chiclayo városában lesz.

 

 

11. NAP: HUACA RAJADA, SIPÁN MÚZEUM

A terület legnagyobb régészeti flefedezése volt, amikor a Huaca Rajada nevű helyen egy perui régész Walter Alva 1987-ben megtalálta a 3. században élt uralkodó szinte érintetlen temetkezési helyét. Señor de Sipán (Sipán ura) sírjának és maradványainak a megtalálása felbecsülhetetlen értékű volt, hisz ez a korabeli Peru egyetlen megtalált uralkodója. Tudományos analízisek sorát végezték rajta, DNS teszteket, aminek eredményeként megállapították hogy 163 centi magas volt, és 45 éves kora küröl érte a halál, 2016-ban pedig 3D-s digitális modellt is alkottak, amikor először vált láthatóvá az 1700 éve meghalt uralkodó arca. Magán a helyszínen egy kisebb múzeum üzemel csak, a fő leletet egyéb más tárgyakkal egy modern múzeumban a Museo Tumbas Reales del Señor de Sipán-ban állították ki. A több, mint 3000 négyzetméteres múzeum formáját a pre-inka kulturák, elsősorban a moche kultura piramisai ihlették. Miután bejártuk, elmegyünk még a Brüning múzeumba is, ahol elsősorban Hans Heinrich Brüning német kutató gyűjteményét láthatjuk. A gyűjteményt a perui állam 1924-ben szerezte meg és azóta is bővíti. A múzeum a különböző pre inka kulturák felbecsülhetetlen értékű szőtteseiből, kerámia tárgyaiból, ékszereiből, temtekezési maszkjaiból és aranytárgyaiból mutat be több, mint 1500 darabot. A délután hátralevő része szabad, este pedig egy 9 órás kényelmes éjszakai buszozásra indulunk vissza az Andokba.

 

 

12. NAP: KUELAP, KARAJIA

Hajal 6 óra körül érkezünk Chachapoyas hangulatos kisvárosába. Innen tovább is állunk egy privát busszal délre a Kuelapba induló felvonókhoz. A nemrég 2017-ben kiépített felvonók 20 perc alatt visznek a romvároshoz, ami korábban egy döcögős másfél órás 32 km-es buszút vagy egy oda 4 órás vissza 2 órás 1200m szintkülönbséget bejáró 9km-es túra volt. És hogy mit is látunk? Machu Picchu és Choquequirao után az egyik legfontosabb romvárost, amely 3000 méter magasban az Andok és az Amazonas találkozásánál fekszik. A chachapoya indiánok építették, de nem világos, hogy jelenlétük -mely i.sz. VIII századtól a spanyolok megérkezéséig tartott- melyik szakaszában. 600 méter hosszú helyenként 110 méter széles kő platformra épített kőrkörös kőépítményekről van szó, melyek funkciója nem egyértelmű, sokan erődnek, mások vészhelyzet esetén használható menedéknek tartják. Falai helyenként a 19 méteres magasságot is elérik és 550 építménye van, melyekből csak 5 négyszögletes alapzatú. Fénykorában mintegy 300 000 ember lakta a környéket, jelenleg csak részben feltárt, ezért is lesz különleges hangulata a látogatásnak. Innen visszaindulunk északra és meglátogatjuk Carajía a folyótól 200 méter magasba egy sziklaszirtre rakott 2.5m magas szarkofágjait. A chachapoyák ezen egyedi temetkezési formái máshol nem megtalálhatóak és nehéz megközelíthetősége védte őket évszázadokon keresztül. Innen Cocachimba faluba megyünk a másnapi kirándulásunk kiindulópontjához. Útba esik még Quiocta barlangrendszere, mely csak opcionális megálló lesz, hisz bent nincs világítás, és gumicsizma kell a meglátogatásához. Szállás Cocahimba falujában a vízesésre néző hotelben lesz.

 

 

13. NAP: GOCTA VÍZESÉS

Egész napunk lesz a Gocta vízesés bejárására. A helyszínt a helyi lakosok természetesen már ismerték rég, de egy helyi legenda miatt, miszerint egy szőke szirén ejti rabul az arra járókat, nem merészkedtek a közelébe, mígnem egy német felfedező nem is olyan régen, 2006-ban nekiindult, hogy megmérje a vízesés magasságát. Ő már 2002-ben is járt a térségben, helyi temetkezési szokásokat kutatva, amikor hallott ezekről a hatalmas vízesésekről. Merthogy Gocta a maga 771 méteres magasságával (ezzel Peruban a 3. legmagasabb és a világon a 16.) csak az egyik vízesés a környéken még vagy 22 található. Köztük a világ 5. és Peruban a 2. legmagasabb a Yumbilla vízesés is. A túránk oda vissza 5-6 órát vesz igénybe, de nem túl megerőltető a látvány pedig mindenért kárpótol. Már útközben látni fogjuk a hatalmas vízesést de az aljához érve akár meg is fürödhetünk benne! Ezzel zárjuk a napot és az utat is és pihenünk meg a vízesésre néző szállásunkon.

 

 

14. NAP: MIRADOR CAÑON DE SONCHE, HAZAREPÜLÉS

Reggeli után a Sonche kanyon kilátójához megyünk, ami nem messze található Chachapoyas repterétől, ahonnan repülőnk délelőtt Limába indul, majd onnan haza. Persze aki valamelyik hosszabbítást kérte, annak a kalandok még közel sem érnek véget...