MISZTIKUS PERU KÖRUTAZÁS 14 NAP/13 ÉJSZAKA

 

 

Akik szeretnék más szemszögből megtekinteni a világ egyik legősibb kulturájának leszármazottjait, magukba szivni az ősi tudást, részt venni a már már elfeledett rituáléikon, meglátogatni szent helyeiket, ebben az útban mindezt megtalálja. 2 hét alatt egy komplex, gondosan kialakított útvonalat járunk végig helyi sámánok, és az ősi tudás képviselőinek a segítségével. Óvatosan kell választani, mert sajnos az interneten jó néhány helyi és külföldi iroda által szervezett "misztikus"-nak nevezett út található, aminek szervezői még csak a fáradtságot sem vették arra, hogy utánanézzenek mit adnak el és gyakorlatilag egy misztikus köntösbe bújtatott sima túristautat kínálnak dupla áron. Mi itt is, mint minden utunkon csak a saját magunk által bejárt, ismert és szervezett programokat adjuk Nektek. Ha létezik még misztikum, azt ezen az úton biztosan megtapasztalod!

NEMZETKöZI REPÜLŐJEGY ILLETÉKEKKEL:

kb. 225 000 - 295 000 Ft

 

BELSŐ REPÜLŐJEGYEK ILLETÉKEKKEL:

kb. 150 USD (kb. 42 000 Ft) 2 repülőjegy

 

ÚT ÁRA 2020-ban (min. 14 FŐ ESETÉN):

1500 USD (kb. 435 000 Ft), mely tartalmazza a szállásokat jó minőségű tiszta közép kategóriás szállásokon reggelivel, transzfereket, utazásokat minőségi túristabuszokon, a programban leírt kirándulásokat kényelmes privát buszokkal, a programokhoz szükséges összes belépőt, a magyar nyelvű csoportkísérés és a szükséges helyi idegenvezetők díját. Borravalók (nem kötelező): 10-15 USD/fő/út

 

JAVASOLT UTAZÁSI IDŐPONT:

március eleje-október vége

 

ÉTKEZÉSEK:

az út ára tartalmazza a reggeliket, további étkezésekre mindig biztosítunk lehetőséget, melyek ára kb. 10-15 USD/nap/fő

 

FAKULTATÍV PROGRAMLEHETŐSÉGEK:

Nazca repülés (100 USD+25 sol), Sivatagi homokfutózás (40 sol), Waynapicchu kiegészítő jegy (15 USD), Santa Catalina kolostor Arequipában (35 sol)

 

KIEGÉSZÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy kb. ugyanennyiért a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad előtt, vagy után eltölthetsz pár napot), Amazonas dzsungelprogram (3-4 nap), Észak Peru (egyéni utazók menüpont alatt), Galapagos.

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár és a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repülőjáratok telítettsége befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS +

1. NAP: ÉRKEZÉS LIMÁBA

2. NAP: CARAL A VILÁG LEGŐSIBB VÁROSA

3. NAP: HUACA PUCCLANA, PACHACAMAC, PARACAS NEMZETI PARK

4. NAP: NAZCA VONALAK, MÚMIATEMETŐ, ORCONA MÁGNESES GYÓGYÍTÓ TÉR

5. NAP: A 11 000 KŐ MÚZEUMA

6. NAP: CUSCO

7. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

8. NAP: MACHU PICCHU

9. NAP: OLLANTAYTAMBÓ ERŐD, TÖBB EZER SÓTERASZ, MORAY KÍSÉRLETI VÖLGY

10. NAP: RAQCHI, ANDAHUAYLILLAS, SILLUSTANI

11. NAP: UROS, ARAMU MURU A CSILLAGKAPU, COPACABANA

12. NAP: NAP SZIGET, SZENT KŐ, CHINKANA LABIRINTUS

13. NAP: COPACABANAI CSODATÉVŐ SZŰZ, TIAHUANACO (TIWANAKU) ŐSI VÁROSA, LA PAZ

14. NAP: ELUTAZÁS LA PAZBÓL

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: éRKEZéS LIMáBA

Limába valamelyik nemzetközi légitársasággal érkezünk, általában az esti órákban. A 9 milliós főváros nagy része bádogházakból áll, ezért is különösen érdekes látni a kontrasztot a repülőtérről Miraflores negyed felé haladva. Dél-Amerika jelenleg leggyorsabban fejlődő gazdaságának fővárosában vagyunk, ami ennek köszönhetően napról napra változik és javul. Miraflores egy nyugodt sziget a káoszban, rendezett parkok, nívós szállodák, kitűnő éttermek és a hazai színvonalat is lepipáló szupermarketek váltják egymást, és itt található a legtöbb szálloda és turista, valamint a magas falú partszakaszra épült lélegzetelállító kilátással bíró Larcomar teraszos bevásárlóközpont is. Ez a tengerparti "pláza" kicsit jobb adottságokkal rendelkezik, mint a mi Westendünk, egy sör, kávé vagy kellemes vacsora társaságában nézhetjük a végtelenbe nyúló óceán feletti vörösesen izzó naplementét. Szállás Limában.

 

 

2. NAP: CARAL A VILÁG LEGŐSIBB VÁROSA

Reggel a Limától 200 kilométerre a Supe folyó völgyében fekvő Caralba igyekszünk. Caral az amerikai kontinens, sőt valószínűleg az egész világ legősibb városa, 2009 június 28 óta pedig Caral-Supe szent városa néven az UNESCO világörökség része. Caral 60 hektáros területe két, a földbe süllyesztett kör alakú részből áll. A település hat piramis szerű épület határolja, melyek legnagyobbika 160 m hosszú, 150 m széles és 18 m magas. A piramis bejáratánál két, egyenként 3,5 m magas gránitmonolit áll, melynek eredetéről és arról, hogy került ide, semmit nem tudni. A földbe süllyesztett területek amfiteátrumra emlékeztetnek. Caral kora a radiometrikus kormeghatározás alapján 4600-5000 évre tehető, így egyidős olyan jól ismert civilizációk fénykorával, mint Mezopotámia, Egyiptom vagy India. Paul Kosok ameriaki utazó írta le először a helyet, aki 1949-ben Richard Schaedel szntén amerikai régésszel utazott ide. 1975-ben egy perui építész, Carlos Williams készített egy első részletes leltárt a Supe Völgy archeologiaia helyeiről, amikor ezt a helyet is regisztrálta. A hely tovűbbi érdekessége, hogy a tanulmányok szerint létezett egy igen hosszú 500-1000 éves periódusa, melynek során teljes béke honolt a területen, mivel se fegyverkészítésnek se védelmi vonalaknak nyoma sincsen. Délutánra érkezünk vissza Limába ahol elfoglaljuk új szállásunkat a városközponttól északra fekvő önfenntartó öko-közösség bungalóiban. A világ minden részéről jönnek ide lakók, önkéntesek és túristák, akik kiváncsiak, hogyan lehet a környezet felfogatása nélkül, avval harmóniában élni akár a 21. században is. Szállásunk is itt lesz.

 

 

3. NAP: HUACA PUCCLANA, PACHACAMAC, PARACAS NEMZETI PARK

A reggeli jóga óra után délre indulunk első állomásunk Huaca Pucclana lesz, mely Lima San Isidro negyedének szívében található 25 méter magas szépen helyreállított agyagpiramis, melynek építését Kr.u. 200-700 közé teszik. Ezután Limát és a tenegrparti sétányokat elhagyva, Pachacamac romvárosába érkezünk. A Pachacamac Ceremóniaközpont a perui partvidék legfontosabb Istenének dedikálták. Kr.e. 200-ból találhatóak az első emberi jelenlétre utaló nyomok. A építészeti struktúra meglepően komplex, mely a kő tartófalaktól a kézzel faragott agyagtéglákig terjed. Először a Wari kultúra (huari) szállta meg a zónát, de a wari birodalom összeomlása után is megmaradt Pachacamac vallási szerepe és ekkor (Kr.u. 800-1450) épült a helyszín legtöbb vallási épülete, temploma. Tovább tisztelték Pacha Kamaq-ot a Föld Létrehozóját. Pachacamac főpapjai tudhattak valamit, mert az Inkák nem lerohanták őket, hanem szövetségre keltek velük és Ichma állam néven futott tovább melynek vallási központja volt-e hely. Sőt! Az inkák megengedték, hogy tőlük félig-meddig független vallási központ maradjon, Pachacamac jövőmondójának pedig gyakran kikérték a vélaményét. A mai napig a tudósok 17 agyagpiramist azonosítottak melyek többsége visszafordíthatatlanul megsérült, valamint számtalan síremléket is azonosítottak. A hely tanulmányozása után lehetőségünk lesz megebédelni, amit nem szabadna kihagyni, mivel az itt felszolgált specialitások az egész megye legjobbjai közé tartoznak. Tovább utazunk a Paracas Nemzetközi energiáinak magunkba szívása után továbbutazunk a Paracas Nemzeti Parkba. Az 1975-ben alapított 340 000 hektáros terület sok állatfajnak ad otthont. Naplementére érkezünk a lélegzetelállító partszakaszhoz, ami ideális és gyönyörű hely a meditációra. Szállásunk Paracasban lesz.

 

 

4 . NAP: NAZCA VONALAK, MÚMIATEMETŐ, ORCONA MÁGNESES GYÓGYÍTÓ TÉR

Reggel 8 órakor továbbindulunk Nazca városa felé (kb. 3 óra), ahol a repülőtéren aki szeretne egy kb. 35 perces repülésen vesz részt a híres és 1994 óta az UNESCO Világörökség részét képező Nazca-vonalak felett. A Nazca és Palpa városok között 80 km-en elterülő sík terület közel 500 négyzetkilóméternyi felületén több száz emberkéz alkotta szabályos vonalat állati és geometriai formát fedeztek fel, köztük olyan pókét is, amelynek egyetlen ismert előfordulási helye jelenleg a Nazcától 1500 kilométerre található Amazonas esőerdejének barlangjaiban van. Az első feljegyzések a spanyolok hódításai során Pedro Cieza de León-tól valóak 1547-ből. Ugyan a környező hegyekből látszott, hogy valamiféle rajzok vannak a völgyben és ezeket a hegyekben túrázó perui régész Toribio Mejia Xesspe is megerősítette, mégis a pontos felismerést és rendszerezést akkor kezdték el, mikor civil és katonai pilóták jártak az 1900-as évek közepén a térségben. A már korábban említett Paul Kosok és a később hozzá csatlakozó majd munkáját egyedül folytató Maria Reiche régész, matematikus kutatták a vonalak eredetét és miértjét. Valójában nem a létrehozásuk (a száraz Nazca sivatagban a klima állandó, a 10-30 centiméter mély árkok így hosszú évszázadokon át érintetlenül maradhattak), hanem a céljuk nem ismert a mai napig Csak tucatnyi teória igyekszik megmagyarázni keletkezésük okát, mint például, hogy a vonalak vizforrásokhoz és egyéb szent helyekhez vezetnek, a figurákkal pedig az Isteneknek akartak kedveskendi, vagy különböző együttállások, csillagképek leképezései vagy különböző égi objektumokra mutattak, vagy üzenetek az Isteneknek, illetve Erich von Däniken szerint útjelzők és leszállópályák, amiket távoli ide látogató civilizációk használtak.leszállópálya UFO-knak. A vonalak feletti repülés után a közelben feltárt és rekonstruált Chauchilla szabadtéri múmiatemetőhöz látogatunk. Az itt talált műmiák közül többnek deformált feje van ami a teoria szerint divathóbort volt csupán, és a társadalmi elitséget jelezte... Estére még jut egy különleges ceremónia. Nazcától nem messze található a magas mágneses energiájó ősi gyógyító hely Orcona. Itt egy szertartást mutatnak be, az itt készülő fényképeken szélcsendben is furcsa buborékszerű képződmények láthatóak. Este érkezünk az 1 órára fekvő Ica város szomszédságában levő Huacachina oázisba, ahol a legenda szerint minden újholdkor egy síró lány jön ki a vízből, az a lány, aki korábban itt élt, és a háborúban elvesztett párja miatt sír, akivel gyakran töltötték idejüket a parton. Szállás a Huacachina oázisban.

 

 

5. NAP: A 11 000 KŐ MÚZEUMA

Kényelmes ébredés után az Ica városában található Cabrera múzeumba megyünk. Ez egy sokat vitatott gyűjtemény 11 000 darabja, melyet a gyűjtő Javier Cabrera Darquea egy helyi farmertől vásárolt. A farmer (és egyébként sírrabló) elmondása szerint a kövek ez elterelt Ica folyó medréből és egy barlangból származnak, melyet nem akart megnevezni. A gyűjteményt az tette híressé, hogy némelyiken 65 millió éve kihalt dinoszauruszokat ábrázoltak együtt emberekkel, többön pedig asztronauták, műtétek és térképek vannak. Sokan vitatják az eredetiségét, sőt maga az eladó is többször azt állította, hogy maga véste őket (mivel Peruban a kövek eladása illegális a műkincskereskedelemnek minősül), az viszont tény, hogy a teljes, közel 50 000 darab kő megmunkálásához komoly csapatra és sok sok évre lett volna szüksége... Délutánra Limába, a már korábban is igénybevett szállásunkra érkezünk, a naplementét már az óceán felett csodálhatjuk meg. Szállás Lima.

 

 

6. NAP: CUSCO

Reggel Cuscoba repülünk, az inkák szerinti világ köldökébe, mely 403 000 lakosával Peru 7. legnagyobb városa. 3400 méteres tengerszint feletti magasságon épült, ezért az akklimatizáció fontos dolog, , ezért az akklimatizáció fontos dolog, főleg azoknak, akik érzékenyek a magasságra. Koka tea fogyasztása legális és javasolt, amit általában minden szálláson, úgyis kapunk. A repülőtérről a fél órára található Gyógyítók Falujába megyünk, ami arról híres, hogy az egy falun belüli gyógyítók száma az egész országban itt a legnagyobb. Számtalan sámán és helyi gyógyító (curandero) kínálja szolgálatait, többen pedig az ősi szertartást használva koka levélből mondják meg a jövőt. Innen Cusco nevezetességeit ejtjük útba a Főteret és a Katedrálist, és a Korikanchát az egyetlen olyan épületet ahol együtt tekinthető meg az Inka és a koloniális építészet remeke. Este a városra néző, de annak zajától elég távol eső szállásunkon térünk nyugovóra.a környékbeli romokkal együtt. Szállás Cusco.

 

 

7. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

Reggeli után elhagyjuk Cuscot és az Inkák Szent Völgyébe kirándulunk. Először a városból kifele menet megnézzük Sacsayhuaman és Tambomachay romjait. Az előbbi a Inti Raymi Inka Ünnep és Ceremónia színhelye, egy korábbi erőd, melynek sok misztikus vonatkozása van, többek az is, hogyan hozták ide a több, mint 100 kilóméterre bányászott 6 000 köbméter (!) követ, melyek legnagyobb darabjai meghaladják a 200 000 kilogrammot. Tambomachay pedig a legenda szerint az Inkák (uralkodók) fürdőhelye volt és egyben a fiatalságuk forrása. megállunk a Fehér Krisztus szobornál, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Innen Pisac felé indulunk, ami nem csak színes kézműves piacáról híres, hanem a falu határában a hegyen emelkedő romokról. Ennek megmászása, bejárása két órát igényel, de megéri, mert a magasból lenézve első kézből átérezhetjük milyen az Inkák isteneinek, azaz a hegyeknek (más néven APU) a társaságában feltöltődni. Innen az ebben a páratlan szépségű völgyben található szállásunkra igyekszünk, ahonnan egy kis pihenő után egy helyi sámán segítségével az egyik közeli megszerntelt inka helyen áldozatot mutatunk be a Föld Anyának (Pacha Mama) és az APU-knak (hegyek). Ez egy az ősi szertartások szerint zajló rituálé és az eldugott andoki falvakban még a mai napig is végzi a közösség. Szállás a Szent Völgyben.

 

 

8. NAP: MACHU PICCHU

Reggeli vonattal indulunk Machu Picchu romváros felfedezésésre. A faluból egy busz visz fel a faluból a bejáratig, amit igénybe is veszünk felfele, hogy elég erőnk legyen a romok és látnivalók bejárására. A hely különleges energiával rendelkezik, amit a környező hatalmas hegyek mágneses energiája felerősít. Akinek nincs problémája egy kis mászással a Machu Picchu Orrának is nevezett Waynapicchut is megmászhatják, ahonnan a kilátás lenyűgöző. A romváros 1911-es újrafelfedezése óta (a hódító spanyolok ugyanis nem is tudtak létezéséről) turisták milliói látogatják, és 1983-tól a Világörökség része. Spirituális guideunk körbevezet a város legfontosabb részein, A Naptemplomon, a Három Ablak Templomán, a Wiraqocha templomon, a Kondor Templomon, az Aqllawasi azaz a szerzetesek boszorkányok és próféták házán, valamint a Szent Kő Templomán és az Inka fürdőn, szertartást mutatunk be az ősök tiszteletére a legszentebb inka helyen. Ezután mindenki maradhat zárásig a romok között hogy magába szívja ezt a nem mindennapi energiát, akik pedig hamarabb leérnek a faluba ejtőzhetnek a falu nyitott termálfürdőjében az őserdő közepén. Szállás a Machu Picchu lábánál Aguas Calientesben.

 

 

9. NAP: OLLANTAYTAMBO ERŐD, TÖBB EZER SÓTERASZ, MORAY KÍSÉRLETI VÖLGY

Hajnali vonat visz Machu Picchu Puebloból Ollantaytamboba, ahol első állomásunk Ollantaytambo erődítménye, amely újabb fejtörőt adott a tudósoknak. A hegy tetején áll ugyanis a hatalmas 6 darab egyenként 90 tonnás kőtömbből álló fal, mely a befejezetlen Nap templomának része. Ezen kőtömbök megmuzgatása még a mai mérnököknek is komoly feladványt jelent. Buszunk elvisz a nem túl messze található (45 perc), az inkák által agrikulturális kísérleti helyszíneként használt Morayba. Ez hatalmas mély völgybe épített körkörös kőterasz rendszer, amivel az inkák agrikultúrális kísérleteket végeztek. Útba ejtjük Chinceróál a mágikus Föld Oltárt a Hatun Chinkanát, majd ennek megtekintése után megyünk vissza Cuscóba ( 2 óra), de még megállunk egy két képeslapba illő kilátónál. Szállás Cusco.

 

 

10. NAP: RAQCHI, ANDAHUAYLILLAS, SILLUSTANI

A reggeli órákban indulunk egy hosszú buszútra, melynek során fantasztikus tájakon át jutunk a Titicaca-tó partján fekvő Punóba. Útbaejtjük Andahuaylillast, ahol a Dél-Amerika Sixtus-kápolnája épült, majd a monumentális Wirakocha templom maradványait ejtjük útba Raqchinál, az utolsó programunk pedig a Sillustani, a Umayo-tóra néző néhol 6 méter magas temetkezési bástyái, melyekbe a naplemente felé fordulva embriópózban temették el halottaikat az Inkák előtti kultúra képviselői. Estére érkezünk Punoba, a Titicaca-tó partján fekvő városba. A Titicaca-tó a világ legmagasabban fekvő (3827 m) hajózható tava és az Inka legenda szerint a Nap Gyermekei Manco Capac és Mama Ocllo a Titicaca-tó mélyéből emelkedtek ki, hogy megalapítsák az Inka Birodalom központját Cuscót. Szállás Puno.

 

 

11. NAP: UROS, ARAMU MURU A CSILLAGKAPU, COPACABANA

Reggel kihajózunk az Uros nádszigetekhez. Ezeken a mesterséges nádból készült szigeteken a mai napig élnek indiánok, akik többnyire halászatból és a turizmusból tartják fenn magukat. A szigetek nevét adó uros indián törzs utolsó tagja is meghalt már, helyükre környékbeli aymarák jöttek, de közülük is a fiatalok egyre többen hagyják ott ezt az életformát, így félő hogy pár év múlva ezt a programot ki is hagyhatjuk... a punoi kikötőtől a Titicaca-tó partján közel 3 órás út alatt jutunk Copacabanaig (bár a rioi stranddal egyezik a neve, ez nem az!) ami, már Bolíviában van, a határtól 10 kilométerre. Utunk során felkeressük Aramu Murut spanyol nevén "Puerta de Hayu Marca," azaz az Istenek Kapujának nevezett helyet. A kaput nemrég, 1990-ben fedezte fel egy arra túrázó, és azóta egyre több ember érdeklődését kelti fel. Ez egy a semmi közepén álló 7 méter magas tömör sziklafal aminek a közepére egy nagy T alakú "ajtót" vágtak. A sámánok nemzedékeken át jöttek a sziklafal alá imádkozni, ahogy teszik ezt most is. Az inka legenda szerint az első pap Amaro Muro használta az ajtót. Azt mondta, hogy egy csillagkapu, melyet egy égből kapott arany lemezzel aktivált. Az aranylemezt bele kellett helyezni a szikla ajtó egyik mélyedésébe, mely egy olyan ajtót nyitott meg amin keresztül bement és eltűnt idegen látogatók pedig megérkeztek. A sziklát vizsgáló régészek meg is találták ezt a mélyedést, de az aranylemez soha sem került elő. Innen már nem messze van a határ és a határátlépési procedúra után taxival a 10 kilométerre található Copacabana városába érkezünk. Egy nemzetközi kutatócsoport nem messsze Copacabanatól egy vízbe vesző utat követve egy 2 focipályányi méretű elsüllyedt templomot talált, melyet 1000-1500 évesre tesznek. Akiknek nem kottyan meg egy 25 perces hegymenet, azok a Kálvária dombról nézik a naplementét, ami az egész Titicaca-tó legnyugodtabb és leszebb pontja, gyönyörű kilátással, ideális a meditációhoz. A dombra egy 14 stációból álló lépcsősoron jutunk fel. A naplemente után visszérkezünk a faluba. Szállás Copacabanában.

 

 

12. NAP: NAP SZIGET, SZENT KŐ, CHINKANA LABIRINTUS

Az egyik inka legenda szerint a nagy özönvíz után Viracocha Isten hívta életre a tóból, az első inka testvérpárt Manco Capac-ot és Mama Ocllo-t. Az ő kiemelkedésük helyén keletkezett a Nap és a Hold szigete. Mi az előbbi szigetet látogatjuk meg. A sziget kis településein, mintha megállt volna az idő, a helyi indiánok, saját népviseletükben ránk se hederítve élik mindennapi életüket, hajtják a szamarakat, hozzák viszik a fejükön az portékáikat. Reggel egy hajóval a sziget északi pontjához Challapampa-ba hajózunk, ahol egy kis emelkedő megtétele után megérkezünk a puma alakú TitiKalához (Szent Kő), ami az első Inka felemelkedésének a helye. Nem messze innen található a szokásos inka építészettől kicsit eltérő labirintus Chinkana, ami valószuínűleg inka papok gyakorlóhelye volt. Itt ered egy természetes forrás, amely a sziget déli pontján a fiatalság forrásaként lát újra napvilágot. Nem messze innen az Inka Asztal nagy asztalszerűen egymásra rakott kőtömbökből álló felépítmény, mely valószínűleg emberáldozatok helyszíne volt. Itt van a 2 hatalmas lábnyom szerű képződmény amely a Nap Lábnyomai nevet viseli. Kb. 3 órás gyönyörű séta után jutunk el a sziget déli pontjára, ahol 205 lépcső vezet a már említett Fiatalság Forrásához a partról. A sziget egyik legmagasabb emberektől mentes pontján meditálunk a lemenő nap fényben. Szállásunk a Nap Szigeten Yumaniban lesz.

 

 

13. NAP: COPACABANAI CSODATÉVŐ SZŰZ, TIAHUANACO (TIWANAKU) ŐSI VÁROSA, LA PAZ

Reggeli után látogatást teszünk a copacabanai bazilikába, ahol a névadó Copacabanai Szűz faszobrát őrzik. A történet szerint a Titicaca tavon bajba jutott halászokat a Szűz vezette ki a viharból, és egyikük Tito Yupanki, a távoli Potosiba ment ahol a leghíresebb fafaragó mesterek éltek. Itt kitanulta a mesterséget és kifaragta a szobrot, amit aztán gyalog hozott el Copacabanaig, ahol aztán 1583 február 2-án felavatták. Ez a Mexikóvárosban található Guadalupei Szűz képével együtt az Amerikai kontinens egyik legrégebbi Mária kegyhelyei közé tartozik. Érdekessége még, hogy számtalan különleges gyógyulást tulajdonitanak neki illetve több beszámoló érkezett arról, hogy a Szűz szobor vért könnyezett.

A látogatás után tovább inulunk La Paz felé, komppal átkelünk a Titicaca tavon majd Tiwanaku (Tiahuanaco) városának maradványaihoz érkezünk először. Tiahuanaco egy pre-inka (inkák előtti) vallási és kultikus központ Bolíviában, a Titicaca-tavat körülvevő fennsíkon, 3900 méter magasságban. Eredete, illetve fejlődésének egyes korszakhatárai a mai napig komoly viták forrása a történészek között. A kutatók egy része úgy véli, hogy Tiauhanaco első települése a Chavín-korszakhoz (Kr. e. 1 évezredhez) köthető, míg a legmerészebb – Arthur Posnansky professzor nevéhez kötődő – elképzelés Kr. e. 15 000-10 000 közé datálja a tiahuanacoi építmények korát. A legelfogadottabb álláspont szerint a Tiahuanaco-kultúra kezdetei a Kr. e. 1200 körüli időszakra tehetők. A tópartot végig templomok romjai és kisebb nagyobb szentélyek szegélyezik, mert az Andok-beli népek hite szerint a Teremtő a tó vizéből emelkedett ki, hogy megformálja a földet és az első embereket. A város, amely virágkorát 400–900 között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Különleges kidolgozottságú diorit, bazalt, andezit és mészkő építményei – templomai, terei – a megalitikus építészet remekei. A mai látogatót megdöbbentik e nem emberi léptékű, gigantikus kőtömbök melyek még romos állapotukban is lenyűgözőek. A város napjaink régészeti kutatásainak egyik legvitatottabb leletegyüttese: nincs tudományos magyarázat arra, hogy az írásbeliséget nem ismerő korabeli ajmara-indiánok miért és milyen technológiával emeltek ilyen óriási építményeket. Tiahuanaco romja 2000 óta része az UNESCO kulturális világörökségének.

Legfontosabb építményei többek között található az Akapana, a közép-amerikai indián kultúrák legnagyobb teraszos piramisa, amelyet a szomszédos Quimsachata hegy ormait megmintázva építettek éppen hétszintesre.

A tiahuanacói megalitikus építészet másik lenyűgöző alkotása, a Kalasasaya (’fölfelé álló kövek’): egy monolitok által körülvett 135×130 méteres magasított, négyzetes tér. Trapézszerű kőtömbökből álló falába szabályos közönként hatalmas, őrszerű monolitokat állítottak. Ezek egyikének magassága 7,5 méter, súlya körülbelül 10 tonna, de a többi is több mint 3,5 méter magas. „A tudósok véleménye mára általában véve megegyezik abban, hogy az építmény fejlett égi obszervatóriumként funkcionált. A falakban talált struktúrák (sőt valójában maguk a falak is) a jelek szerint különféle csillagcsoportoknak megfelelően épültek, és úgy tervezték őket, hogy megkönnyítsék a Nap nyári, téli, őszi és tavaszi kitéréseinek mérését.

Kalasasaya északnyugati sarkában áll a hatalmas, egyetlen (mára kettétört), szürkészöld andezittömbből faragott 3,75 méter széles, 3 méter magas és 45 centiméter vastag Napkapu. Keleti homlokzatán, a kapunyílás fölé vésett úgynevezett naptárfríz a sugaras fejű Virakocsa napistent – a világ teremtőjét, minden ember ősapját – ábrázolja. Keleti homlokzatán, a kapunyílás fölé vésett úgynevezett naptárfríz a sugaras fejű Virakocsa napistent ábrázolja. A domborművön Virakocsa fejét koronázó sugarakon 12 arc formálódik ki, és az istenalakot körülvevő 3×8-as elrendezésű, geometrikus mintában 30 további futó, vagy térdeplő figura látható. Néhány tudós úgy véli, hogy naptári funkciója van – a 12 hónapot és a hónapok 30 napját jeleníti meg. Egyesek a kőbe vésett motívumok között elefántfej ábrázolásokat is látni vélnek, pedig az egyetlen elefántszerű faj a Déli-Andokban az úgynevezett Cuvieronius volt, amely Kr. e. 10 000 körül kihalt...

Az egykori város fő kikötője, Pumapunku („Puma kapu”) – egy hihetetlen pontossággal megmunkált, hatalmas monolitokból álló komplexum. „A lézerprecízséggel vágott kövek úgy illeszkednek egymáshoz, mint egy kirakósjáték elemei. Az Akapanához hasonló, háromszintes templompiramis, valamint az itt feltárt egykori T-alakú móló és a hozzá tartozó két, mesterségesen kikotort dokk méretei elképesztőek. A móló mindkét oldala 150 méteres, magassága 5 méter – építőköveinek egyike még mindig a helyén van. A helyszínen számos további kőtömb található, amelyek tömege egyenként 100 és 150 tonna körül mozog. Alexei Vranich, a Pennsylvania Egyetem régésze úgy véli, hogy Pumapunku lehetett az a hely, ahol a városba érkező zarándokok kukoricasört (csicsát) és hallucinogén szereket kaptak, majd rituális színjátékok keretében beavatást nyertek az államvallásba. Csak ezek után léphettek be a vallási övezet szívében álló többi templomba. A helyszín a letűnt ősi civilizációk egyik hihetetlen példája, számtalan különös energiával, megmagyarázhatatlan építészeti bravúrral.

Innen a világ legmagasabban fekvő repülőterével rendelkező (4 200 m) La Pazba megyünk, teszünk egy kitérőt a La Paz Altonál található kilátóponthoz, ahonnan a vulkánokkal körülvett katlanban elkezdenek kigyúlni La Paz esti fényei. Szállásunk La Paz egy központi fekvésű, biztonságos szállodájában lesz.

 

 

14-15. NAP: ELUTAZÁS LA PAZBÓL

Délelőtt transzfer a reptérre, éa vagy Limán vagy USA-n keresztül továbbrepülünk Magyarországra.

 

 

KIEGÉSZÍTÉS:

 

+1. NAP: KIEGÉSZÍTÉS: MARKAHUASI (MARKAWASI)

Akiket nem sűrget a hazautazás Limából kirándulást tehetnek a Limához közeleső egyik legmisztikusabb helyszínre Markahuasi-ba. Már az odajutás is kalandos, ugyan alig 100 kilóméterre van Limától de keletre az Andok felé kell vennünk az irányt, és egy idő után még a kanyargós szerpentin is elfogy és csak földúton lehet megérkezni a legközelebbi faluba. Innen gyalog mintegy 3.5 óra alatt vagy szamár/lóháton másfél óra alatt jutunk a 4 négyzetkilóméter területű Kőerdő közepén található Amfiteátrumba, ami közel 4000 méteres magasságban van. Ezért is inkább az út végére tettem, mert addigra már akklimatizálódunk. Markawasi érdekessége az a tucatnyi hatalmas gránitképződmény, melyek kísértetiesen hasonlítanak emberarcokra, állatokra és vallási szimbólumokra. Bár a szkeptikusok szerint ez csak az erózió műve, mégis kevés olyan hely van a világon, ahol ennyi különleges forma található egy helyen. A közelben 50 különböző épület romjait is megtalálták, amiknek az érdekessége, hogy némlyik bejárata csak 60 centiméter magas... Egy híres perui kutató az 50-es években, Daniel Ruzo, aki körbeutazta a földet, különböző ősi civilizációk után kutatva. Arra a konkluzióra jutott, hogy ezeket a köveket a Masma kultúra népei másnéven Negyedik Emberiség gyermekei készítették 10 000 évvel ezelőtt, hasonló technikákat alkalmazva amiket ugyancsak megtalált Romániában, Mexikóban, Franciaországban és Brazíliában. Elmélete szerint a Földet 8500 évenként hatalmas katalklizma éri és az itt élő népek ilyen formában akarták továbbörökíteni a tudásukat a jövő túlélőinek. A hely egyébként több UFO észlelés helyszíne is volt, és az ide látogatók sokszor különös eufória szerű élményről számolnak be. Estére érünk vissza Limába.

 

 

+2-3-4. NAP: KIEGÉSZÍTÉS: AMAZONASI DZSUNGEL ÉLMÉNY

Akik tovább jönnek erre a a kiegészítésre, az ország egy teljesen más kulturáját ismerik meg, az ugyancsak ősi tudás birtokában levő amazonasi indiánokét. Az Amazonas a világ legnagyobb egybefüggő őserdeje, melynek mélyén úgy hiszik a mai napig hatalmas feltáratlan városok romjai fekszenek. Sok indián törzset csak nemrég fedeztek fel. A számunkra megközelíthető távolságra és biztonságos helyen található települések már a mi civilizációnk szerint élnek, de nem felejtették el ősi rituáléikat, gyógyító szertartásaikat és szereiket. A 3 napos kirándulás alatt nemcsak az Amazonas állat és növényvilágával ismerkedhetünk meg, de betekintést nyerhetünk az itt élők életébe, szokásaiba és rituáléiba. A felejthetetlen kaland egy Limából Iquitosba repülésssel kezdődik, ahonnan motoros kenukkal visznek az Amazonas folyó mentén épült szállásunkra. A programok itt kezdődnek és a harmadik nap végén érnek véget, amikor visszarepülünk Limába. A program során lehetőség van a hallucinogén, az Ayahuasca liánjának felhasználásával készült főzet kipróbálására, melyet korábban csak a helyi sámánok használtak. Ez megnyitotta előttük a kaput a kölönböző világok és dimenziók között. Több riport számolt be a helyi médiában arról, hogy ezt a főzetet kontrollált körülmények között számtalan betegség gyógyítására is fel tudják használni...