A KONTINENS ÁTSZELÉSE: PERUBÓL BOLIVÁN ÁT BRAZILIÁBA 21 NAP/20 ÉJ

 

 

Ezen 3 hetes körút során bejárjuk Peru legfontosabb látnivalóit majd a Titicaca-tó legszebb részénél átlépünk Boliviába, ahonnan Buenos Aires igazi latin metropoliszába repülünk. Ezután északra vesszük az irányt, ahol a világ egyik legnagyobb vizese alatt hajókázhatunk, de lesz időnk átugrani Paraguayba is, ezután Rió de Janeiro gyönyörű látképe fogad, végül az egész utat jól megérdemelt pihenésssel koronázzuk meg egy trópusi szigeten.

NEMZETKöZI REPÜLŐJEGY ILLETÉKEKKEL:

kb. 249-295 000 Ft

 

BELSŐ REPÜLŐJEGYEK ILLETÉKEKKEL:

kb. 390 USD (kb. 110 000 Ft) 2 repülőjegy

 

ÚT ÁRA 2020-ban (min. 14 FŐ ESETÉN, kisebb csoportnál emelkedik):

2000 USD (kb. 580 000 Ft), mely tartalmazza a szállásokat jó minőségű tiszta közép kategóriás szállásokon reggelivel, transzfereket, utazásokat minőségi túristabuszokon, a programban leírt kirándulásokat kényelmes privát buszokkal, a programokhoz szükséges összes belépőt, a magyar nyelvű csoportkísérés és a szükséges helyi idegenvezetők díját. Borravalók (nem kötelező): 10-15 USD/fő/út

 

JAVASOLT UTAZÁSI IDŐPONTOK:

március-április,október

 

ÉTKEZÉSEK:

az út ára tartalmazza a reggeliket, további étkezésekre mindig biztosítunk lehetőséget, melyek ára kb. 10-20 USD/nap

 

FAKULTATÍV PROGRAMLEHETŐSÉGEK:

Nazca repülés (100 USD+25 sol), Sivatagi homokfutózás (40 sol), Waynapicchu kiegészítő jegy (15 USD), Santa Catalina kolostor Arequipában (35 sol), sétarepülés Iguassu vizesés felett (10 perc 120 USD, Rio felett 7 perc 95 USD), Argentin tangóest, Focimeccs Rióban, Samba est Rioban.

 

KIEGÉSZÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy kb. ugyanennyiért a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad előtt, vagy után eltölthetsz pár napot), Amazonas dzsungelprogram (3-4 nap), Észak Peru (egyéni utazók menüpontnál), Galapagos, Hosszabítás Rióban

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár és a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repülőjáratok telítettsége befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS +

1. NAP: ÉRKEZÉS LIMÁBA

2. NAP: LIMA VÁROSNÉZÉS, PARACAS NEMZETI PARK

3. NAP: BALLESTAS SZIGETEK, HUACACHINA OÁZIS

4. NAP: NAZCA VONALAK, MÚMIATEMETŐ

5. NAP: AREQUIPA

6. NAP: COLCA-KANYON

7. NAP: KONDOR LES, TITICACA-TÓ

8. NAP: ÚSZÓ NÁDSZIGETEK, UTAZÁS CUSCÓBA

9. NAP: CUSCÓ

10. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

11. NAP: MACHU PICCHU

12. NAP: LA PAZ, HOLD VÖLGYE

13. NAP: BUENOS AIRES

14. NAP: BUENOS AIRES

15. NAP: IGUASSU ARGENTIN OLDAL

16. NAP: IGUASSU BRAZIL OLDAL, CIUDAD DEL ESTE (PARAGUAY)

17. NAP: RIO DE JANEIRO

18. NAP: RIO DE JANEIRO

19. NAP: TRÓPUSI SZIGET

20. NAP: TRÓPUSI SZIGET

21. NAP: ELUTAZÁS RIÓBÓL

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ÉRKEZÉS LIMÁBA

Limába valamelyik nemzetközi légitársasággal érkezünk, általában az esti órákban. A 9 milliós főváros nagy része bádogházakból áll, ezért is különösen érdekes látni a kontrasztot a repülőtérről Miraflores negyed felé haladva. Dél-Amerika jelenleg leggyorsabban fejlődő gazdaságának fővárosában vagyunk, ami ennek köszönhetően napról napra változik és javul. Miraflores egy nyugodt sziget a káoszban, rendezett parkok, nívós szállodák, kitűnő éttermek és a hazai színvonalat is lepipáló szupermarketek váltják egymást, és itt található a legtöbb szálloda és turista, valamint a magas falú partszakaszra épült lélegzetelállító kilátással bíró Larcomar teraszos bevásárlóközpont is. Ez a tengerparti "pláza" kicsit jobb adottságokkal rendelkezik, mint a mi Westendünk, egy sör, kávé vagy kellemes vacsora társaságában nézhetjük a végtelenbe nyúló óceán feletti vörösesen izzó naplementét. Szállás Limában.

 

 

2. NAP: LIMA VÁROSNÉZÉS, PARACAS NEMZETI PARK

Reggel rövid buszos városnézésre indulunk. Lima nem csak a veszélyes bádogvárosokból áll, hanem sokak meglepetésére számtalan európai szemmel is élhető szép része van. Először A Miraflores negyedet nézzük meg, ahol magas parti sziklán modern apartman épületek néznek szembe az óceánnal. Ezután a Kennedy Parkon haladunk át majd a helyi gyorsforgalmi úton a belvárosba érkezünk, a busz letesz a Plaza San Martin-on ahonnan a Jiron de la Union a mi Váci utcánkhoz kicsit hasonló sétáló utcán át jutunk a főtérre. Betérünk a La Merced templomba, amelynek oltárai a katedrálisával vetekednek, majd megérkezünk a főtérre, ahol betérhetünk a Katedrálisba, ami 1538-ban készült el, de kicsinek bizonyult, ezért 1572-ben bővíteni kezdték. A főbejárattól jobbra található kápolnában lévő koporsóban helyezték el Francisco Pizzaro hamvait. A téren van még a Kormányzói Palota, ami 1920-ban, illetve a Városháza ami 1945-ben épült. Átsétálunk a San Francisco kolostorhoz: vallási témájú festményeket és több ezer kötetes könyvtárat tartalmaz, katakombái 25 000 elhunyt maradványait rejtik, mert 1808 előtt a limai lakosok oda helyezték halottaikat. Szemben láthatjuk a Cerro San Cristobalt, aminek a tetejére egy hatalmas világító keresztet húztak fel, és 360 fokos panoráma nyílik a városra, sőt szép időben Mirafloresig és az óceánig is ellátni. Visszaúton elhaladunk a 2007-ben épített szökőkút park mellett, ahol 13 különböző alakú és formájú vizi csoda található, az egyikre még Peruról készült promóciós videót is kivetítik. A park még a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült. Visszamegyünk az óceánpartra és Barranco bohém negyede felé vesszük az irányt, ahol a Szerelmesek hídja is található. Miután átmentünk rajta egy lélegzetvétellel egy kis kilátóhoz jutunk ahonnan ismét szép kilátás nyílik az óceánra. Innen hagyjuk el a várost és Piscón (Peru nemzeti itala kapta innen a nevét) keresztül Paracas halászfaluba érkezünk (3,5 óra) majd rögtön ellátogatunk a Paracas Nemzeti Parkba. Az 1975-ben alapított 340 000 hektáros terület ugyancsak sok állatfajnak ad otthont. A látogatás során lélegzetelállító partszakaszt nézhetünk meg a toronymagasságú sziklákról, illetve egy fekete és vörös homokos tengerpartot. Megállunk a Katedrális nevű természeti képződménynél, melyet a 2007. augusztus 16-i igen magas, 7.9-es erejű földrengés megtépázott, majd  lagúnillas kis öblébe érkezünk, amit a foldrengés után meginduló tsunami romba döntött, de mára már helyreállították.vEstére újra Paracasban leszünk, és itt is szállunk meg.

 

 

3. NAP: BALLESTAS SZIGETEK, HUACACHINA OÁZIS

Reggel 8 órakor kihajózunk a Ballestas-szigetekre gyors motorcsónakokkal (2,5 óra). A szigetek látványos formájukon kívül azért is érdekesek, mert közel 150 madárfaj él rajtuk, több száz fóka  társaságában. Útközben a Nazca vonalakhoz hasonló mintegy 50 méter magas homokba formált gyertyatartó alakú jel mellett is elhaladunk. Pingvineket, oroszlánfókákat, delfineket és szerencsés esetben bálnákat is láthatunk az út során. Kb. fél 11-kor továbbindulunk Ica városa felé (1 óra), ennek környéke a helyi bor és pálinkakészítés központja, meg is állunk az egyik ilyen "bodegánál" azaz az egyik helyi bor és pálinkakészítő üzemnél, ahol részletesen elmesélik hogy készül a helyi ital és kóstolót is adnak belőle. Ugyancsak a város mellett terül el a sivatagban a Huacachina-oázis, ami azon túl, hogy egy több száz méter magas homokdűnékkel körülvett oázis éttermekkel, lehetőséget kínál arra is, hogy homokfutókkal száguldozzunk a dűnék között, és a toronyház magasságú homokhegyekről homokdeszkázzunk a mélybe. Ennek partjánál lesz a szállásunk.

 

 

4. NAP: NAZCA VONALAK, MÚMIATEMETŐ

Reggel Nazca kisvárosába indulunk (2 óra). Itt a repülőtéren kezdünk, ahol mintegy 35 perces opcionális repülést tehetünk a híres Nazca-vonalak felett tapasztalt pilótákkal, kisgépeken. A vállalkozó kedvűek befizethetnek még a Palpa vonalak feletti utazásra is. A Palpa vonalak állítólag a Nazca vonalakhoz hasonló rejtélyes vonalak, de állítólag csak most, a modern technika és műholdfelvételek segítségével fedezték fel őket (ennek történetnek a hitelességét, mindenki fantáziájára bízom ;) A vonalak feletti repülés után egy privát kisbusz visz a közelben feltárt és rekonstruált Chauchilla szabadtéri múmiatemetőhöz. Mivel semmi nincs elkerítve, kicsit elsétálva a múmiáktól cserépedény darabokat illetve csontokat lehet találni. A repüléssel egybekötött programok tartalmazzák még egy hagyományos technikát alkalmazó kerámia manufaktúra és egy aranyfeldolgozó műhely (ahol igen kezdetleges módon, fáradtságos emberi erővel, gépek nélkül nyerik ki az aranyat) megtekintését. Este Nazcából egy nagyon kényelmes (DVD, WC, vacsora, reggeli) éjszakai busszal utazunk Arequipa városába (10 óra).

 

 

5. NAP: AREQUIPA

Reggel érkezünk meg a 850 000 lakosú Arequipába, Peru 2. legnagyobb városába, amit 1540-ben alapítottak, így számtalan régi koloniális épületnek ad otthont. Több vulkán található, - köztük működő is- nem is olyan messze, amit jobb időben a főtérről is lehet látni. Mivel kora reggel érünk a városba egész napunk szabad lesz Arequipában, felfedezni múzeumait (pl. Juanita jégbe fagyott múmiájával), illetve hangulatos utcáit, piacait, a főtéren álló katedrálist vagy a híres Santa Catalina kolostort. Este Arequipában alszunk.

 

 

6. NAP: COLCA-KANYON

A Colca-kanyon túránk első napja. A Colca kanyon, sokan nem tudják, de a világ legmélyebb kanyonja (pontosabban a folytatása a Cotahuasi kanyon), közel kétszer akkora, mint az USA-beli Grand Canyon. Reggel Arequipából minibusszal indulunk, beszerezzük a magassági betegség ellen javasolt gyógyszereket majd elhagyjuk Arequipát és a semmiből kiemelkedő hatalmas Yura cementgyárat. Már láthatóak a Misti (5821 m), Chachani (6075 m) és Ampato (6310 m) vulkánok és egy óra múlva megállunk egy kis büfénél,  ahonnan a Misti vulkán teljes egészében látszik takarás nélkül, valamint néhány környékbeli érdekes kúp alakú képződmény. Érintünk egy védett területet, a Agua Blanca Nemzeti Parkot, ahol ezrével élnek rezervátumban a vikúnyák, akiknek a bundájából készült ruhadarabok, a legdrágábbak közé tartoznak. Majd a szint emelkedésével havas hegyi terepre vált, néhány lélegzetelállító fotóstoppal. Az út legmagasabb pontja egy kilátó közel 5000 m magasan, itt meg is állunk fényképezni. Elkezdünk leereszkedni Chivay falujáig, ami a kanyon központja. Fürdőruhát érdemes magunkkal vinni, mert a szállástól nem messze egy szabad téri thermálfürdő van, ahol megpihenhetünk, gyönyörködhetünk a minket körülvevő hegyekben, és akár egy-két kondort is láthatunk és közben különböző koktélokat szürcsölhetünk a vízben. Szállás Chivayban.

 

 

7. NAP: KONDOR LES, TITICACA-TÓ

Hajnalban indulunk, hogy nehogy lekéssük a kondorok repülését a La Cruz del Condor-nál. Innen egy-két látnivaló érintésével dél körül visszaérkezik a csapat Chivayba, egy svédasztalos ebéd után újra buszra ülünk, és kb. 6 órás buszúttal Punoba jutunk. Puno a Titicaca-tó partján fekvő város, itt szállunk meg. A Titicaca-tó a világ legmagasabban fekvő (3827m) hajózható tava. A város egyszerű de van több kilátópontja ahova aki még nem fáradt el, taxival akár fel is mehet. Szállás Punoban.

 

 

8. NAP: ÚSZÓ NÁDSZIGETEK, CUSCO

Reggel kihajózunk az Uros nádszigetekhez (program 3-4 óra). Ezeken a mesterséges szigeteken a mai napig élnek indiánok, akik többnyire halászatból és a turizmusból tartják fenn magukat. A szigetek nevét adó uros indián törzs utolsó tagja is meghalt már, helyükre környékbeli aymarák jöttek, de közülük is a fiatalok egyre többen hagyják ott ezt az életformát, így félő hogy pár év múlva ezt a programot ki is hagyhatjuk... Délután busszal Cuscoba utazunk, az inkák szerinti világ köldökébe, mely 403 000 lakosával Peru 7. legnagyobb városa. 3400 méteres tengerszint feletti magasságon épült, ezért az akklimatizáció fontos dolog, főleg azoknak, akik érzékenyek a magasságra, koka tea fogyasztása legális és javasolt, de ezt általában minden szálláson, mint welcome drink, úgyis kapunk. A magával ragadó a város, számtalan épségben megtartott koloniális épületnek és térnek ad otthont, az őt körülvevő táj is nagyon szép. Kis macskaköves utcái kávézói, éttermei és piacai kellemes időtöltést fognak nyújtani. Este egy kellemes vacsora mellett a teraszról figyelhetjük a gyönyörű főtér és a város esti fényeit.

 

 

9. NAP: CUSCO

Szabad program és akklimatizálódás Cuscoban.

 

10. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

Kirándulás az Inkák Szent Völgyébe. Ezen a napon nagyon gazdag a program, először a városból kifele menet megnézzük Sacsayhuaman és Tambomachay romjait, illetve megállunk a Fehér Krisztus szobornál, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Gyors fényképezés után Pisac felé indulunk, de megállunk egy igényes, de igen drága shop köré felhúzott kis skanzenben, ahol vásárlás nélkül is megismerkedhetünk a lámákkal, vikúnyákkal, alpakkákkal, valamint a helyiek is megmutatják, hogyan színezik a szálakat és hogy szőnek évszázadok óta. Pisacban a hegy tetejére épített romok megtekintése és a séta vissza a faluba egy kb. 2 órás kirándulást igényel. A hegy tövében lesz időnk sétálni és vásárolni a híres pisaci piacon. Tovább megyünk az Urubamba folyó és hatalmas teraszos hegycsúcsok kíséretében Ollantaytambo inka romjaira épített városába. Innen vonattal 1.5 óra alatt érjük el Machu Picchu Pueblot, a híres inka romváros lábánál fekvő kis falut, ami a perui dzsungel határánál található 120 kilométerre Cuscotól.

 

 

11. NAP: MACHU PICCHU

A program egyik fénypontjának is nevezhetjük, Machu Picchu romváros megtekintését. Busz visz fel a faluból a bejáratig, amit igénybe is veszünk felfelé, hogy elég erőnk legyen a romok és látnivalók bejárására. Bátrabbak a Machu Picchu orrának is nevezett Waynapicchut is megmászhatják, bár a nagyszámú látogató miatt ehhez már hajnalban kell kelnünk. További látnivaló a Napkapu, Holdkapu, és az Inka Híd. A romváros 1911-es újrafelfedezése óta (a hódító spanyolok ugyanis nem is tudtak létezéséről) turisták milliói látogatják, és 1983-tól a Világörökség része. Sokan misztikus erőt tulajdonítanak a helynek, így a meditáló turista nem ritka látvány. Semmilyen kép vagy videó nem tudja visszaadni azt az élményt, amit ott érezhet a látogató! A romok megtekintése után késő délután indul vissza a vonat (2 óra), majd busszal (3 óra) Cuscoba érkezünk. Ez az utolsó esténk ebben a lenyűgöző koloniális városban.

 

 

12. NAP: LA PAZ ÉS A HOLD VÖLGYE

Reggel kb. Cuscoból La Pazba repülünk. A völgyben elterülő La Paz a világ egyik legszebb fekvésű városa, sajnos maga a város felejthető (a medencébe épült város peremén 4200 magasban épült El Alto repülőtere a világ legmagasabban fekvő repülőtere). A reptérről egyenesen a Hold Völgyébe igyekszünk, amely La Paz túlsó végén található park, mely a folyamatos erózió miatt teljesen holdbéli tájat idéz. Visszafele teszünk egy kitérőt a La Paz Altonál található kilátóponthoz, ahonnan a vulkánokkal körülvett katlanban elkezdenek kigyúlni La Paz esti fényei. Szállásunk La Pazban lesz

 

 

13. NAP: BUENOS AIRES

Ezen a napon egy minibusz kivisz minket a reptérre, és átrepülünk La Pazból Buenos Airesbe Argentína 1536-ban alapított fővárosába, ami a Rio del Plata folyó partján fekszik, és gyakran a Dél Párizsának vagy a tangó fővárosának is nevezik. A 3 milliós Buenos Aires (elővárosokkal 12.5 millió) Dél-Amerika egyik legeurópaibb városa, elsősorban építészete, széles sugárútjai, hatalmas parkjai miatt, de az itt lakók többsége is inkább európai kinézetű. A városban 5 metróvonal (subte) működik, mintegy 40 kilométeres vonallal. 2 reptere van a városnak, egyik a Mar del Platahoz közelebbi, a belső járatokat fogadja, a másik 33,5 kilométerre található (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini de Ezeiza) reptér pedig többnyire a nemzetközi járatok indulásának és érkezésének színhelye. A belvárosi szállodánktól karnyújtásnyira van szinte minden látnivaló, ezért délelőtt gyalogos városnézésre indulunk, melynek keretében felkeressük Buenos Aires számtalan látnivalója közül az alábbiakat: az 1898 és 1906 között épült Kongresszus épülete (Palacio del Congresso), mely a maga 12 000 négyzetméteres területével a világ egyik legnagyobb hasonló jellegű épülete, robosztus 80 méter magas kupolája pedig közel 3 000 tonna súlyú, a Július 9 sugárút (Avenida 9 de Julio), amit közel száz méteres szélessége miatt a világ egyik legszélesebb útjának neveznek, rajta a város alapitásának 400. évfordulójára emelt 70 méter magas Obeliszk, a Colon színház, amelyet a világ egyik legjobb akusztikájú színházaként tartanak számon, és amit nemrég teljesen felújítottak, Cafe Tortoni, ami Buenos Aires legrégebbi és legautentikusabb kávézója, a Plaza de Mayora számtalan fontos épülettel: az első szabad argentin kormány tiszeteletére épített Pirámide de Mayo, a koloniális kori városháza (Cabildo), a mai városháza, a katedrális (melyben felszabadító San Martin generális maradványai nyugszanak), a kormány háza (Casa Rosada). A Plaza de Mayo érdekessége, hogy 1977 áprilisa óta itt vonulnak fel minden csütörtök délután a  katonai diktatúra idején eltűnt férfiak édesanyjai, rokonai, őket hívják a Madres de Plaza de Mayo-nak. Következő állomásunk Puerto Madero, a régi dokk igényesen felújított része, kávézókkal, irodaépületekkel. Utolsó állomásunk az olasz bevándorlók által létrehozott legszínesebb kerület a  La Boca, ahol a maradék elemekből épült megmaradt ajándék festékekkel színesre festett bádogépületek között sétálunk. Akinek még marad energiája elnézhet az elegáns éttermekkel, kávézókkal és antik boltokkal tarkított Recoleta (itt található a Cementerio del Norte temető is) negyedbe, vagy a legrégebbi kerületbe San Telmoba, ahol antik shopok, bolhapiacok és régi bérházak találhatóak, és ez a tangó központja is. Este elmehetünk egy vacsorával egybekötött igazi argentin tangó showra is. Szállás Buenos Airesben.

 

 

14. NAP: BUENOS AIRES

Szabad program, de abban az esetben ha az előző napon későn érkezik a repülőnk, és nem fér már bele a városnézés, akkor azt ezen a napon ejtjük meg. Alternatívaként elmehetünk egy egész napos kirándulásra egy tipikus argentin farmra, ahol helyi borokat ihatunk, és helyben sütött argentin steakekkel és egyéb húsfélékkel kínálnak minket. Mindenki lovagolhat kedvére, vagy megnézheti a lovasshowt a táncshowt, illetve korlátlan ital és ételfogyasztás tartozik a programhoz. Akinek még marad energiája elnézhet az elegáns éttermekkel, kávézókkal és antik boltokkal tarkított Recoleta (itt található a Cementerio del Norte temető is) negyedbe, vagy a legrégebbi kerületbe San Telmoba, ahol antik shopok, bolhapiacok és régi bérházak találhatóak, és ez a tangó központja is. Utolsó este elmehetünk egy vacsorával egybekötött igazi argentin tangó showra is. Szállás Buenos Airesben.

 

 

15. NAP: IGUASSU VÍZESÉS ARGENTÍN OLDALA

Reggeli repülővel indulunk Puerto Iguassuba (kb. 1,5 óra), közel a brazil határhoz, az Igaussu-vízesés bejáratához. Az Iguassu Nemzeti Park 185 000 hektár területen fekszik, és ez ad otthont a világ legnagyobb kiterjedésű vízesésének, az Iguassu vízesésnek, ami 275 különböző, helyenként 90 m magas vízesésből tevődik össze. A legfantasztikusabb az Ördög Torka ahol a lezúduló hatalmas mennyiségű víz és a felszálló vízpára a környéket teljesen beteríti. Ráadásul ez a vízesés 3 ország (Argentína Brazília Paraguay) határán épült. Először a három határt jelző (Argentína, Brazília, Paraguay) kilátót ejtjük útba, innen pedig az Iguassu-vízesés argentin oldalához indulunk. Az igazi élményt ez az oldal nyújtja, úgyhogy nem lesz nehéz eltölteni egy egész napot itt, kisebb trekking, hajókázás és számtalan ösvény színesíti a napot. Ezután átkelünk Braziliába és a kötelező belépési procedúra után elfoglaljuk a szállásunkat Foz do Iguacuban.

 

 

16. NAP: IGUASSU VÍZESÉS BRAZIL OLDALA, CIUDAD DEL ESTE (PARAGUAY)

Reggel akik át szeretnének ugrani egy helyi busszal Paraguayba, Ciudad del Este hatalmas határmenti vásárvárosába, azokat szívesen elkísérjük, majd dél köröl elindulunk az Iguassu-vízesés Brazil oldalához, ami jóval kevesebb idő alatt bejárható, mint az argentin oldal. Opcionális lehetőség van egy 10 perces vagy egy akár fél órás sétarepülésre a vízesés felett, illetve a trópusi madárpark a "Parque das Aves bejárására, ahol 140 faj több mint 1100 példánya él köztük kolibri is, de nem csak madarak hanem kajmánok, boák és lepkék is láthatóak. Szállás Foz do Iguacuban.

 

 

17. NAP: RIO DE JANEIRO

Búcsúzunk a világ egyik legszebb vízesésétől, és folytatjuk utunkat Rio de Janeiro felé. A hotelhez egy kisbusz jön értünk és visz a várostól 12 kilométerre épült repülőtérre, ahonnan egy belső járattal valamivel kevesebb, mint 2 óra alatt jutunk el Rio de Janeriro-ba. A reptértől kevesebb mint fél óra alatt jutunk el a szállásig. Miután elfoglaltuk a szobánk, akár el is indulhatunk, hogy megtegyük az első fényképezéses sétát. Szállás Rio de Janeiroban.

 

 

18. NAP: RIO DE JANEIRO

Ez a nap a rioi városnézésé, melyet kényelmes tempóban dél körül kezdünk és a privát buszunkk először átmegy Rió bohém negyedének tartott Santa Teresán is, ahol a híres antik villamos is közlekedett. A kis macskaköves utcákon navigálva, elhagyjuk a negyedet és folytatjuk az utat a Krisztus szobor felé, amelyet a 710 méteres Corcovado hegyre építettek,  30 méter magas és a lábánál egy kápolna található. Innen minden irányból csodálatos látvány nyílik Rio de Janeirora, és a Maracana Stadionra. Folytatjuk utunkat a belváros felé, útba ejtjük a 700 méter hosszú Sambodromot a kifejezetten a karnevál idején felvonuló szambaiskolák parádéjára épített szambastadiont majd elhaladunk e nemrég a foci VB-re teljesen felújított Maracana stadiont. Fényképezünk a belvárosban: a Nemzeti Színházat, Nemzeti Könyvtárat, és a Szépművészeti Múzeumot. A világ minden tájáról (Magyarországról is) származó kerámiacsempékkel kirakott Santa Teresába vezető lépcsősor megtekintése után bemegyünk a Metropolitan Catedralba, amely egy 106 méter átmérőjű és 96 méter magas hengert alakú üveg/beton konstrukciójú templom. Ezután áthaladunk Flamengo és Botafogo partjain, és sötétedés körül érkezünk a Praia Vermelhahoz (Vörös Part). Itt található ugyanis a következő látnivaló, a Cukorsüveg-hegy. Ez Rio Urca nevű negyedében van, ami mindössze 16 utcából és 6 térből áll, mégis Rio talán legsármosabb része, a Guanabara-öböl partján fekszik. Itt épült számtalan art deco ház a 20 század elejéről, és a régi kaszinó is. A Cukorsüveg tulajdonképpen két hegyből áll amire a világ legbiztonságosabbnak tartott felvonó viszi fel az embereket. Az első állomás a Morro da Urca 224 méter magas, ezután kocsit cserelve lehet eljutni a második , magasabb hegyre, ami 395 méter magas. Innen másik lélegzetelállító látvány nyílik Rióra, és míg a Krisztus szobortól napközben láttuk mindezt, innen még naplementében is megtekinthetjük. Este lesz mire keresztülhaladunk a város híres strandjain Copacabana, Ipanema, Leblon, San Conrado, majd a reptérre megyünk ahonnan hazaindulunk, illetve aki a hosszabbitás mellett dönt a szállására érkezik vissza. Ha hétvége van, a közelben egy szambabuliba is ellátogathatunk, vagy a favellák lakói által képviselt egyik szambaiskola próbájára, ami mindig egy össznépi buli, helyi arcokkal, de biztonságban. Szállás Rioban.

 

 

19. NAP: TRÓPUSI SZIGET

A délelőtti órákban ébredés és kiadós reggeli után egy légkondicionált privát busz visz Angra dos Reisbe (3 óra), ahonnan komppal (1 óra) jutunk át Ilha Grandera. A mesébe illő trópusi sziget erdővel borított domboldalán, a csendes emelkedőkre felkúszó utcákban számtalan kis ház épült, az ezer színű növénytakaró közé (ez de szépen hangzott;)). Homokos tengerpart pálmafákkal, a hegyoldalban erdő és patak, közöttük pedig kis házak gyönyörű kilátással a szigetre és az öbölre. Érdemes időt szakítani és bejárni ezt a területet. Szállásunk egy köpésre van a tengerparttól.

 

 

20. NAP: TRÓPUSI SZIGET

Hajóval járjuk be a sziget eldugott strandjait, vízeséseit, snorkelezhetünk, napozhatunk és úszkálhatunk. A víziszonyosoknak opció, hogy felfedezzék a számtalan trekking ösvényt vagy felmászhatnak a Papagáj-csúcsra (Pico do Papagaio, 990 m magas). Egyébként búvároknak a sziget ideális terep, mert a teljesen átlátszó kristálytiszta víz a sok érdekes élőlény mellett a világ egyik leggazdagabb roncsmerülő helyszíne is.

 

21-22. NAP: HAZAUTAZÁS

Ilha Granderól délelőtt komppal térünk vissza ismét Angra dos Reisbe, ahonnan egy busz visz minket vissza Rioba a repülőtérre, ahonnan este visszarepülünk Európába.