PERUI KÖRUTAZÁS 12 NAP/11 ÉJ

 

 

Ez a klasszikus 15 napos Peru út lerövidített változata azoknak akik nem tudnak elutazni 15 napra. A 12 napos útból kimarad a Colca Kanyon, valamint a boliviai kitérő.

NEMZETKöZI REPÜLŐJEGY ILLETÉKEKKEL:

kb. 250-300 000 Ft

 

BELSŐ REPÜLŐJEGYEK ILLETÉKEKKEL:

kb. 150 USD (kb. 40 000 Ft) 1 repülőjegy

 

ÚT ÁRA 2020-BAN (MIN. 12 fő esetén):

1300 USD (kb. 375 000 Ft), mely tartalmazza a szállásokat jó minőségű tiszta közép kategóriás szállásokon reggelivel, transzfereket, utazásokat minőségi túristabuszokon, a programban leírt kirándulásokat kényelmes privát buszokkal, a programokhoz szükséges összes belépőt, a magyar nyelvű csoportkísérés és a szükséges helyi idegenvezetők díját. Borravalók (nem kötelező): 10-15 USD/fő/út

 

JAVASOLT UTAZÁSI IDŐPONT:

március eleje-október vége

 

ÉTKEZÉSEK:

az út ára tartalmazza a reggeliket, további étkezésekre mindig biztosítunk lehetőséget, melyek ára kb. 10-15 USD/nap

 

FAKULTATÍV PROGRAMLEHETŐSÉGEK:

Nazca repülÉs (100 USD+25 sol), Sivatagi homokfutózás (40 sol), Waynapicchu kiegészítő jegy (10 USD), Santa Catalina kolostor Arequipában (35 sol)

 

KIEGÉSZÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy kb. ugyanennyiért a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad előtt, vagy után eltölthetsz pár napot), Amazonas dzsungelprogram (3-4 nap), Észak Peru (egyéni utazók menüpont alatt), Galapagos.

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár és a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repülőjáratok telítettsége befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS +

1. NAP: ÉRKEZÉS LIMÁBA

2. NAP: LIMA VÁROSNÉZÉS, PARACAS NEMZETI PARK

3. NAP: BALLESTAS SZIGETEK, HUACACHINA OÁZIS

4. NAP: NAZCA VONALAK, MÚMIATEMETŐ

5. NAP: AREQUIPA

6. NAP: AREQUIPA-PUNO BUSZÚT

7. NAP: ÚSZÓ NÁDSZIGETEK, BUSZ CUSCOBA

8. NAP: CUSCO

9. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

10. NAP: MACHU PICCHU

11. NAP: TÖBB EZER SÓTERASZ, MORAY KÍSÉRLETI VÖLGY

12. NAP: ELUTAZÁS LIMÁBÓL

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ÉRKEZÉS LIMÁBA

Limába valamelyik nemzetközi légitársasággal érkezünk, általában az esti órákban. A 9 milliós főváros nagy része bádogházakból áll, ezért is különösen érdekes látni a kontrasztot a repülőtérről Miraflores negyed felé haladva. Dél-Amerika jelenleg leggyorsabban fejlődő gazdaságának fővárosában vagyunk, ami ennek köszönhetően napról napra változik és javul. Miraflores egy nyugodt sziget a káoszban, rendezett parkok, nívós szállodák, kitűnő éttermek és a hazai színvonalat is lepipáló szupermarketek váltják egymást, és itt található a legtöbb szálloda és turista, valamint a magas falú partszakaszra épült lélegzetelállító kilátással bíró Larcomar teraszos bevásárlóközpont is. Ez a tengerparti "pláza" kicsit jobb adottságokkal rendelkezik, mint a mi Westendünk, egy sör, kávé vagy kellemes vacsora társaságában nézhetjük a végtelenbe nyúló óceán feletti vörösesen izzó naplementét. Szállás Limában.

 

 

2. NAP: LIMA VÁROSNÉZÉS, PARACAS NEMZETI PARK

Reggel rövid buszos városnézésre indulunk, aki teheti és részeltesebben meg akarja tekinteni a várost, javasoljuk egy nappal korábban érkezzen. Lima nem csak a veszélyes bádogvárosokból áll, hanem sokak meglepetésére számtalan európai szemmel is élhető szép része van. Először A Miraflores negyedet nézzük meg, ahol a sziklás magasparton modern apartman épületek néznek szembe az óceánnal. Ezután a Kennedy Parkon haladunk át majd a helyi gyorsforgalmi úton a belvárosba érkezünk, a busz letesz a Plaza San Martin-on ahonnan a Jiron de la Union a mi Váci utcánkhoz kicsit hasonló sétáló utcán át jutunk a főtérre. Betérünk a La Merced templomba, amelynek oltárai a katedrálisával vetekednek, majd megérkezünk a főtérre, ahol mindenki szabad időt kap és betérhetünk a Katedrálisba, ami 1538-ban készült el, de kicsinek bizonyult, ezért 1572-ben bővíteni kezdték. A főbejárattól jobbra található kápolnában lévő koporsóban helyezték el Francisco Pizzaro hamvait. A téren van még a Kormányzói Palota, ami 1920-ban, illetve a Városháza ami 1945-ben épült. Nem messze található a San Francisco kolostor: vallási témájú festményeket és több ezer kötetes könyvtárat tartalmaz, katakombái 25 000 elhunyt maradványait rejtik, mert 1808 előtt a limai lakosok oda helyezték halottaikat. Szemben láthatjuk a Cerro San Cristobalt, aminek a tetejére egy hatalmas világító keresztet húztak fel, és 360 fokos panoráma nyílik a városra, sőt szép időben Mirafloresig és az óceánig is ellátni. Visszaúton elhaladunk a 2007-ben épített szökőkút park mellett, ahol 13 különböző alakú és formájú vizi csoda található, az egyikre még Peruról készült promóciós videót is kivetítik. A park még a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült. Visszamegyünk az óceánpartra és Barranco bohém negyede felé vesszük az irányt, ahol a Szerelmesek hídja is található. Miután átmentünk rajta egy lélegzetvétellel egy kis kilátóhoz jutunk ahonnan ismét szép kilátás nyílik az óceánra. Innen hagyjuk el a várost és Piscón (Peru nemzeti itala kapta innen a nevét) keresztül Paracas halászfaluba érkezünk (3,5 óra) majd rögtön ellátogatunk a Paracas Nemzeti Parkba. Az 1975-ben alapított 340 000 hektáros terület ugyancsak sok állatfajnak ad otthont. A látogatás során lélegzetelállító partszakaszt nézhetünk meg a toronymagasságú sziklákról, illetve egy fekete és vörös homokos tengerpartot. Megállunk a Katedrális nevű természeti képződménynél, melyet a 2007. augusztus 16-i igen magas, 7.9-es erejű földrengés megtépázott, majd lagúnillas kis öblébe érkezünk, amit a foldrengés után meginduló tsunami döntött romba, de mára már helyreállították. Estére újra Paracasban leszünk, és itt is szállunk meg.

 

 

3. NAP: BALLESTAS SZIGETEK, HUACACHINA OÁZIS

Reggel 8 órakor kihajózunk a Ballestas-szigetekre gyors motorcsónakokkal (2,5 óra). A szigetek látványos formájukon kívül azért is érdekesek, mert közel 150 madárfaj él rajtuk, több száz fóka  társaságában. Útközben a Nazca vonalakhoz hasonló mintegy 50 méter magas homokba formált gyertyatartó alakú jel mellett is elhaladunk. Pingvineket, oroszlánfókákat, delfineket és szerencsés esetben bálnákat is láthatunk az út során. Kb. 11-kor továbbindulunk Ica városa felé (1 óra), ennek környéke a helyi bor és pálinkakészítés központja, meg is állunk az egyik ilyen "bodegánál" azaz az egyik helyi bor és pálinkakészítő üzemnél, ahol részletesen elmesélik hogy készül a helyi ital és kóstolót is adnak belőle. Ugyancsak a város mellett terül el a sivatagban a Huacachina-oázis, ami azon túl, hogy egy több száz méter magas homokdűnékkel körülvett oázis éttermekkel, lehetőséget kínál arra is, hogy homokfutókkal száguldozzunk a dűnék között, és a toronyház magasságú homokhegyekről homokdeszkázzunk a mélybe. Ennek partjánál lesz a szállásunk.

 

 

4. NAP: NAZCA VONALAK, MÚMIATEMETŐ

Reggel Nazca kisvárosába indulunk (2 óra), ahol a repülőtéren kezdünk, ahol mintegy 35 perces repülést teszünk a híres Nazca-vonalak felett tapasztalt pilótákkal, kisgépeken. A vállalkozó kedvűek befizethetnek még a Palpa vonalak feletti utazásra is. A Palpa vonalak állítólag a Nazca vonalakhoz hasonló rejtélyes objektumok, de állítólag csak most, a modern technika és műholdfelvételek segítségével fedezték fel őket (ennek történetnek a hitelességét, mindenki fantáziájára bízom ;) A vonalak feletti repülés után egy privát kisbusz visz a közelben feltárt és rekonstruált Chauchilla szabadtéri múmiatemetőhöz. Mivel semmi nincs elkerítve, kicsit elsétálva a múmiáktól cserépedény darabokat illetve csontokat lehet találni. Időnktől függően meglátogatunk még egy hagyományos technikát alkalmazó kerámia manufaktúrát és egy aranyfeldolgozó műhelyet is, ahol igen kezdetleges módon, fáradtságos emberi erővel, gépek nélkül nyerik ki az aranyat. Este Nazcából kényelmes (DVD, WC, vacsora, reggeli) éjszakai busszal utazunk Arequipa városába (10 óra).

 

 

5. NAP: AREQUIPA

Reggel érkezünk meg a 850 000 lakosú Arequipába, Peru 2. legnagyobb városába, amit 1540-ben alapítottak, így számtalan régi koloniális épületnek ad otthont. Több vulkán található, - köztük működő is- nem is olyan messze, amit jobb időben a főtérről is lehet látni. Mivel kora reggel érünk a városba egész napunk szabad lesz Arequipában, felfedezni múzeumait (pl. Juanita jégbe fagyott múmiájával), illetve hangulatos utcáit, piacait, a főtéren álló katedrálist vagy a híres Santa Catalina kolostort. Este Arequipában alszunk.

 

 

6. NAP: UTAZÁS PUNOBA

Arequipából 6 órás buszúttal Punoba jutunk. Puno a Titicaca-tó partján fekvő város, itt szállunk meg. A Titicaca-tó a világ legmagasabban fekvő (3827m) hajózható tava. A város egyszerű de van több kilátópontja ahova aki még nem fáradt el, taxival elmehet.

 

7. NAP: ÚSZÓ NÁDSZIGETEK, UTAZÁS CUSCOBA

Reggel kihajózunk az Uros nádszigetekhez. Ezeken a mesterséges szigeteken a mai napig élnek indiánok, akik többnyire halászatból és a turizmusból tartják fenn magukat. A szigetek nevét adó uros indián törzs utolsó tagja is meghalt már, helyükre környékbeli aymarák jöttek, de közülük is a fiatalok egyre többen hagyják ott ezt az életformát, így félő hogy pár év múlva ezt a programot ki is hagyhatjuk... Innen 6 órás buszúttal jutunk Cuscoba, az inkák szerinti világ köldökébe, mely a maga 403 000 lakosával Peru 7. legnagyobb városa. 3400 méteres tengerszint feletti magasságon épült, ezért az akklimatizáció fontos dolog, főleg azoknak, akik érzékenyek a magasságra, koka tea fogyasztása legális és javasolt, de ezt általában minden szálláson, mint welcome drink, úgyis kapunk. Délutánunk szabad lesz, de hamar elmegy, mert Cusco magával ragadó kisváros.

 

 

8. NAP: SZABAD NAP CUSCOBAN

Ez a napunk szabad Cuscoban, így meglátogathatjuk a kapott turista jegyünkön szereplő összes látnivalókat, múzeumok, a katedrális, a helyi piac, ahol a környékbeli indiánok kínálják portékáikat. A város számtalan épségben megtartott koloniális épületnek és térnek ad otthont, és az őt körülvevő táj is nagyon szép. Kis macskaköves utcái kávézói, éttermei és piacai kellemes időtöltést fognak nyújtani. Este egy kellemes vacsora mellett a teraszról figyelhetjük a gyönyörű főtér és a város esti fényeit.  Vagy elmehetünk a Cuzcótól nem messze található gyógyítók falujába. Itt a "curandero"-k azaz a helyi népi gyógyítók (nem a sámánok) különböző, az európai utazó számára fura dolgot művelnek. Van aki kokalevélből jósol nekünk, mások  pedig tengerimalaccal diagnosztizálják a különböző betegségeket. Legtöbben büszkén mutatják okleveleiket, és külföldi "munkaútjukról" szóló dokumentumfotóikat. ;) Szállás Cuscoban.

 

 

9. NAP: INKÁK SZENT VÖLGYE

Kirándulás az Inkák Szent Völgyébe. Ezen a napon nagyon gazdag a program, először a városból kifele menet megnézzük Sacsayhuaman és Tambomachay romjait, illetve megállunk a Fehér Krisztus szobornál, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Gyors fényképezés után Pisac felé indulunk, de megállunk egy igényes, de igen drága shop köré felhúzott kis skanzenben, ahol vásárlás nélkül is megismerkedhetünk a lámákkal, vikúnyákkal, alpakkákkal, valamint a helyiek is megmutatják, hogyan színezik a szálakat és hogy szőnek évszázadok óta. Pisacban a hegy tetejére épített romok megtekintése és a séta vissza a faluba egy kb. 2 órás kirándulást igényel. A hegy tövében lesz időnk sétálni és vásárolni a híres pisaci piacon. Tovább megyünk az Urubamba folyó és hatalmas teraszos hegycsúcsok kíséretében Ollantaytambo inka romjaira épített városába. Innen vonattal 1.5 óra alatt érjük el Machu Picchu Pueblot, a híres inka romváros lábánál fekvő kis falut, ami a perui dzsungel határánál található 120 kilométerre Cuscotól.

 

 

10. NAP: MACHU PICCHU

A program fénypontjának is nevezhetjük, Machu Picchu romváros megtekintését. Busz visz fel a faluból a bejáratig, amit igénybe is veszünk felfelé, hogy elég erőnk legyen a romok és látnivalók bejárására. Bátrabbak a Machu Picchu Orrának is nevezett Waynapicchut is megmászhatják, valamint a Napkaput, Holdkaput, és az Inka Hidat. A romváros 1911-es újrafelfedezése óta (a hódító spanyolok ugyanis nem is tudtak létezéséről) turisták milliói látogatják, és 1983-tól a Világörökség része. Sokan misztikus erőt tulajdonítanak a helynek, így a meditáló turista nem ritka látvány. Semmilyen kép vagy videó nem tudja visszaadni azt az élményt, amit ott érezhet a látogató! Délutáni vonattal érkezünk vissza a Szent Völgybe ahol festői környezetben töltjük az éjszkát.

 

 

11. NAP: TÖBB EZER SÓTERASZ, MORAY KÍSÉRLETI VÖLGY

Reggeli után buszunk elvisz a nem túl messze található (45 perc), lenyűgöző látványt nyújtó Salinas sóteraszokhoz. Az itt eredő természetes forrás igen gazdag sóban, ezt vezetik el a helyiek több mint 6 ezer ülepítő kád között, úgy, hogy bármelyiket meg tudják tölteni belőle, illetve ülepítés idejére pedig az adott kádat elzárják a forrástól. Minél szárazabb egy kád annál fehérebb lesz a színe a sótól, és mivel minden egyes kád (amelyből általában egy-két darab tartozik egy családhoz) más időpontban töltenek és ürítenek, a fél hegyoldalt elfoglaló teraszok mindenféle színátmenetben pompáznak. A közelben található még az inkák által agrikulturális kísérleti helyszíneként használt Moray hatalmas mély völgybe épített körkörös kőteraszai is. Ennek megtekintése után megyünk vissza Cuscóba ( 2 óra), de még megállunk egy-két képeslapba illő kilátónál fényképezni. Szállás Cuscoban.

 

 

12-13. NAP: ELUTAZÁS LIMÁBÓL

Délelőtt transzfer a reptérre, átrepülünk Limába, ahonnan délután/este továbbrepülünk hazánkba.