PATAGÓNIA KÖRÚT 14 NAP ALATT

+ EGY HETES BUENOS AIRES-BRAZÍLIA KIEGÉSZITÉS

(OKTÓBER-DECEMBER)

 

 

Ezen összetett út első 2 hetes része Patagóniát járja végig, érintve hatalmas gleccsereket, türkíz tavakat és érintetlen több száz éves erdőket. Ebben az időszakban születnek a Valdez-félszigeten a kisbálnák, ha nem október-december között utaznál, nézd át másik programunkat januártól-márciusig. Akik el tudnak jönni a folytatásra nem bánják meg. Tovább utazunk északra az Iguassu vízesést érintve egészen Rio de janeiróig. Jó argentin borok, kiváló steakek, tangó és tűzes szamba kíséri az utat.

NEMZETKÖZI REPÜLŐJEGY ILLETÉKEKKEL:

kb. 245 000 Ft -295 000 Ft

 

BELSŐ REPÜLŐJEGYEK ILLETÉKEKKEL:

Patagónia: kb. 890 USD (kb. 255 000 Ft) a 5 szakasz,

Brazil kiegészítés: kb. 380 USD (kb. 110 000 Ft) 2 szakasz

 

ÚT áRA (min. 14 FŐ ESETÉN, kisebb csoportnál több):

Patagónia: 1 450 USD (kb. 420 000 Ft)

Brazil kiegészítés: 690 USD (kb. 199 000 Ft),

mely tartalmazza az összes szállás árát jó minőségű középkategóriás hotelekben és összkomfortos bungalókban, a transzfereket, utazásokat, az összes programban leírt kirándulást kényelmes privát buszokkal, a összes szükséges belépőt, valamint a magyar nyelvű csoportkísérő és a szükséges helyi idegenvezetők díjait. Borravalók (nem kötelező): 10-15 USD/fő/út

 

ÉTKEZÉSEK:

Patagóniában, a bungalók teljesen felszerelt konyhával és grillterasszal rendelkeznek, de reggelit van ahol nem adnak, Brazíliában végig büféreggeli van, további étkezési lehetőséget mindig biztosítunk, ezek ára kb. 10-20 USD/nap

 

FAKULTATÍV PROGRAM LEHETŐSÉGEK:

Hajókázás a Beagle-öbölben, Guacho nap a vidéki Argentínában, Tango est, Trópusi Madárpark, Sétarepülés az Iguassu vízesés felett, sérarepülés Krisztus szobor felett.

 

UTAZáS KIEGÉSZÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy a repülőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad megszakíthatod), hosszabbítás Rioban, Amazonas túra, Észak-Brazília

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár És a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repÜlőjáratok telÍtettsÉge befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS+

01. NAP: ÉRKEZÉS BUENOS AIRESBE

02. NAP: REPÜLÉS SAN MARTIN DE LOS ANDESBE

03. NAP: S. MARTIN, 7 LAGOS, BARILOCHE

04. NAP: BARILOCHE

05. NAP: BARILOCHE-PUERTO VARAS

06. NAP: PUERTO VARAS

07. NAP: REPÜLÉS PUERTO MONTT-PUNTA ARENAS, BUSZ PUERTO NATALESBE

08. NAP: TORRES DEL PAINE

09. NAP: PERITO MORENO GLECCSER

10. NAP: REPÜLÉS EL CALAFATE-USHUAIA

11. NAP: USHUAIA NEMZETI PARK

12. NAP: USHUAIA-RIO GRANDE-TRELEW-PUERTO MADRYNBA

13. NAP: VALDÉZ FÉLSZIGET ÉS BÁLNALES

14. NAP: PUERTO MADRYN-BUENOS AIRES, ELSŐ CSOPORT HAZAUTAZÁS

-------------------------BRAZIL KIEGÉSZÍTÉS---------------------------

+1. NAP: BUENOS AIRES

+2. NAP: BUENOS AIRES VÁROSNÉZÉS

+3. NAP: IGUASSU ARGENTIN OLDAL

+4. NAP: IGUASSU BRAZIL OLDAL

+5. NAP: RIO DE JANEIRO VÁROSNÉZÉS

+6. NAP: RIO DE JANEIRO

7-8. NAP: ELUTAZÁS RIÓBÓL

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ÉRKEZÉS BUENOS AIRESBE

A nemzetközi járat általában este érkezik Buenos Airesbe, így nem marad más hátra, mint egy transzfer a szállásunkra. Szállás Buenos Aires belvárosában.

 

2. NAP: SAN MARTIN DE LOS ANDES

A reggeli órákban a festői fekvéső San Martin de Los Andes tóparti városába repülünk ami már Patagónia északi részéhez tartozik. A nap hátralévő része szabad, lesz időnk felfedezni a várost a tavat vagy a környező erdőket. Szállásunk egy összkomfortos bungalóban lesz.

 

 

3. NAP: A "7 TÓ" ÚTJA

Reggeli után elhagyjuk a várost és egy gyönyörű úton, amit a "7 tó útvonalának" is neveznek. Ez az útvonal San Martin de los Andestől Villa La Angosturáig 107 kilómteren fut tipikus erdőkben és tavakban gazdag Patagóniai tájakat átszelve. Az út során elhaladunk a Cerro Otto (1.045 m), és Cerro Catedral (2.402 m) hegyek előtt majd a végén egy felvonóval felmegyünk a lélegzetelállító kilátást nyújtó Cerro Campanario (1.050 m) tetejére. A Cerro Catedral sziklái egy szabályos katedrális sziluettet rajzolnak az alpesi horizontra. Az út végén a Nahuel Huapí tó partjára épült San Carlos de Bariloche városába érkezünk ahol a szállásunk is lesz.

 

 

4. NAP: BARILOCHE

Bariloche Nahuel Huapí tó partján épült városának az Andok vonulatai adnak festői hátteret. Nevét a Mapuche indiánoktól kapta ahol Vuriloche ("emberek a hegy mögül") jelentette azt az útvonalat ami átszelte az Andokot és sokáig rejtve maradt az ide érkező Európaiak előtt. Alpesi kisváros stílusa nem véletlen, mert az első telepesei 1895-ben németek és osztrákok voltak. Latin-Amerika egyik legjobb és leghíresebb síparadicsoma ez és számtalan látogató érkezik ide Brazíliából is. Pihenős szabad napunk lesz Barilocheban. Lehetőségünk van meglátogatni a Svájci Kolóniát (Colonia Suiza), amit svájci és francia telepesek hoztak létre a 19. század végén vagy a város egyik kézműves csokoládégyárát ahol gyártás, eladás és múzeum együtt működik. Szállás San Carlos de Bariloche.

 

 

5. NAP: BUSZ-BARILOCHE-PUERTO VARAS

Reggeli órákban indulunk Barilocheből a chilei határ felé majd egyenesen Puerto Varas városába (6 óra). Puerto Varas a Llanquihue-tó partján fekszik, 20 kilóméterre Puerto Monttól és 1854-ben alapították. A 19. században a helyi kormány német emigránsoknak földet ajánlott a környéken. A szelektiv emigrációs törvény segitségével a 19. században 6 ezer német család (kb. 30-40 000 ember) telepedett le a környéken. A tópartról tisztán látszanak a gyönyörű Osorno vulkán és a hófödte Calbuco és Tronador hegyek csúcsai. Szállás Puerto Varasban.

 

 

6. NAP: PUERTO VARAS

Délelőtt egy majd egész napos kirándulásra indulunk megkerülve a Llanquihue tavat. Keletre a várostól található a Vicente Pérez Rosales Nemzeti Park többek között az Osorno vulkánnal és számtalan trekking útvonallal, aminek egyikét mi is bejárjuk. A vulkán részben megmászható, amit mi is megteszünk, majd Puerto Octay fele haladunk tovább ahonnan nem messze az egyik ismert német származású család ranchán pihenünk meg. Itt vacsorázási lehetőségünk is lesz, majd visszaindulunk Puerto Varasba, ahol ismét megszállunk.

 

 

7. NAP: REPÜLÉS PUERTO MONTT-PUNTA ARENAS, PUERTO NATALES

Ezen a napon Puerto Monttból Punta Arenasba repülünk. Ezután egy busz a Magellán-szoros mellett elhaladva kora délután a 247 km-re fevő Puerto Natalesbe visz. Puerto Natalest 1911-ben alaitották elsősorban európai emigránsok. A város szép fekvésén kivül a Torres del Paine Nemzeti Parkba látogatók kiidnulópontja. Szállásunk a városban lesz.

 

 

8. NAP: TORRES DEL PAINE NEMZETI PARK

Reggel egy privát busszal a 112 km-re fekvő Torres del Paine Nemzeti Parkba megyünk, ami 181 000 hektáron terül el, és az Unesco által is védett, a világ legszebb nemzeti parkjainak egyike. A Paine szó jelentése „kék“, ami nem véletlen, hiszen a gleccserek, a türkiz tavak és a 2600 m fölé emelkedő csúcsok napközben kékes árnyalatban látszanak, naplemente idején azonban a Torres del Paine csúcsai vörösre színűre változnak és néha úgy néz ki, mintha égne. Az égés egy másik formája történt pár éve mikor egy cseh majd később egy izraeli turista gondatlanságból okozott tűzével a fél parkot leégette, megfizethetetlen károkat okozva ezzel. A cseh illető kisebb pénzbüntetéssel megúszta, amit a sztorijaiból és erről kiadott könyvének bevételéből könnyen fedezett. Ma már egy ilyen károkozásért komoly börtönbüntetés jár. A terület a hegymászók, trekkingelők paradicsoma, számtalan túraútvonal létezik, de mindegyik több napot igényel, ezért mi buszunkkal megyünk végig, de az autóút is érinti a legtöbb látnivalót: a lenyűgöző látványt nyújtó Paine csúcsokat, a sztyeppéket, ahol peruhoz hasonlóan alpakkák élnek, a Grey-gleccsert, amiről hatalmas darabok szakadnak le és úsznak felénk a partra, a Grey, Nordenskjöld, Sarmiento, Toro és Pehoé tavakat, a Laguna Margaritat és a Laguna Amargat, illetve a Salto Grande vízesést. Innen egyenesen a chilei-argentin határra érkezünk Cerro Castilloba, ahol határátlÉpÉs után már Argentinában folytatjuk utunkat. Estére érkezünk El Calafateba, ahol hangulatos szállásunk is lesz.

 

 

9. NAP: PERITO MORENO GLECCSER

Délelőtt bérelt kocsikkal indulunk a Perrito Moreno gleccserhez. Az út a semmibe vesző betonúton visz a Park bejáratáig, ahonnan még kb. 30 kilométerre van a látványosság. Itt hajóra ülünk, és még közelebbről (de a biztonsági előírás szerinti távolságról) is megnézzük a gleccsert. A Perito Moreno gleccser Santa Cruz tartományban, El Calafatetől 78 kilométerre, a "Los Glaciares National Park" területén található. A  250 km²-es jégformáció, 30 kilométer hosszú, 5 kilométer széles, legmagasabb pontja pedig 60 méter, teljes átlagos jégmagassága (a víz alatti jéghegy résszel) együtt 170 méter, de legmélyebbi részén 700(!) méter mély. Nevét Francisco Moreno felfedezőről kapta, aki a 19. században tanulmányozta a területet. A világ kevés haladó gleccserei közé tartozik, napi két métert csúszik előre, jóllehet majdnem ilyen ütemben veszít is tömegéből. Az előrehaladás során a jégtömeg az L-alakú Argentin-tó partjának ütközik, aminek következtében két részre osztja a vizet. Ez azt eredményezi, hogy a tó egyik oldalán az eltávozni nem tudó víz több méterrel megemeli a tó vízszintjét, és a hatalmas súly mind a jégfalra nehezedik. Ennek következtében a 60 méter magas jégfal időnként hatalmas robajjal beszakad, és a tó szintje kiegyenlítődik. Korábban több évente volt szakadás, most már a klimaváltozás miatt évente. Az egyik útóbbi szakadásról ezen a linken található egy video.

 

 

10. NAP: REPÜLÉS EL CALAFATE-USHUAIA

Hogy a több, mint 16 órás buszozást megspóroljuk, repülőre szállunk és Ushuaia, Argentína Tűzföld nevű tartományának 50 ezres fővárosába repülünk, amely egyébként a világ legdélebbi városa is. Az Argentinok Ausztrália példájára egy távoli börtönszigetet hoztak itt létre, ahonnan gyakorlatilag lehetetlen volt megszökni, ráadásul több mint 3000 kilométerre van Buenos Airestől. Délután szabad programunk lesz, a város és környéke sok látnivalót tartogat. Délután ha a gép korán érkezik felsétálunk a Martial gleccser tövébe (igénybe vehető libegő is egy szakaszon), és egy kiadós gyaloglás, és kisebb mászás után elérünk a gleccser lábához. Innen gyönyörű kilátás nyílik Ushuaia városára és a Beagle-öbölre. Este lehetőségünk lesz felfedezni a város kávézóit, kis boltjait, és hangulatos éttermeit, valamint felvesszük a bérelt autóinkat. Aki khagyná a gleccser megközelítését, az hajózhat a Beagle öbölben, megtekintve a világítótornyot, az oroszlánfókákat és pingvineket. Szállás Ushuaiaban.

 

 

11. NAP: USHUAIA NEMZETI PARK

Bérelt kocsikkal egy egész napos látogatást teszünk a Tűzföldi Nemzeti Parkban, a chilei határ közelében. A nemzeti park 63.000 hektárja a Fagnano tótól a Beagle-csatornáig terjed, erdők, glaciális tavak, gleccserek és tengeröblök uralják a területet. Megnézzük a Ensenada-öböl partján található világ legdélebbi postahivatalát, ahol az útlevelünkbe is bepecsételnek, a Roca-tavat, és a Lapatia-öblöt, valamint a 48 000 kilométeres Panamerica autópálya legdélebbi végét is, és még több más bejárandó kirándulóútvonal.

 

 

12. NAP: USHUAIA-RIO GRANDE, RIO GRANDE-TRELEW REPÜLÉS

Hajnalban Rio Grande városába indulunk, ahonna repülőnk Trelewbe érkezik, nem messze Puerto Madryn városától, ami a másnapi Valdes-félszigeti kirándulásunk kiindulópontja lesz. A tengerparti városnak több mint 57 000 lakosa van és 1865-ben 150 welszi emigránssal alpitották. Szállásunk Puerto Madrynben lesz.

 

 

13. NAP: VALDÉS-FÉLSZIGET, BÁLNALES

Reggeli érkezésünk után egész napos kirándulásra indulunk a 3625 km²-es Valdez félszigetre (kb. 1 400 kilométerre délre található Buenos Airestől), ami a az UNESCO világörökség része. A szél eróziós munkájának köszönhetően számtalan fosszília és ősi lábnyom került a felszínre és tanulmányozható a sziklákban. A múzeum gyűjteménye rendkívül változatos akár csak a természet maga: dinoszaurusz csontvázak, megkövesedett növények és hatalmas fatönkök, algák és kagylók tárulnak elénk. A félszigeten kb. 181 madárfaj található meg, köztük a Magellán pingvin, valamint évszaktól függően elefánt fókák, delfinek, gyilkos bálnák (orca) valamint a fő attrakció, a májustól decemberig erre tanyázó Északfoki bálna (ballena franca), aminek átlagos hosszúsága 18 méter, de nem ritkák a 24 méteres példányok sem. Hajóra szállunk és nem kell sok szerencse, hogy megfigyeljük őket, hisz ebben az időszakban nagyon sokszor fel-fel bukkannak, karnyújtásnyira a hajónktól, mi pedig tapasztalt vezetőkkel keressük a társaságukat. Szeptemberben születnek a kisbálnák, ezért ez a legjobb időszak idelátogatásra. Argentína partjainál a föld becsült 6000 bálnájából ,mintegy 2-3000 fordul meg évente. Az Orca-k pedig a frissen született kisfókákra vadásznak, itt készültek azok a híres felvételek, mikor a nagy bálna egészen a partig merészkedik elkapja a kis állatot és utána még hosszasan játszik vele, mielőtt megenné. Szállás Puerto Madrynban lesz.

 

 

14. NAP: BUENOS AIRES

Reggel a repülőtérre igyekszünk, ahonnan Buenos Airesbe repülünk. Akik a hosszabbitáson is részt vesznek a szállodába igyekeznek a többiek a repülőtéren maradnak és elindulnak haza.

A BRAZIL KIEGÉSZÍTÉS PROGRAMJA ELÉRHETŐ EZEN A LINKEN: