PATAGÓNIA KÖRÚT 2023 - 14 NAP ALATT

+ EGY HETES BUENOS AIRES-BRAZÍLIA KIEGÉSZITÉS

 

Itt a 2023-ra megújult Patagónia körút. Az új belső repülőjratoknak köszönhetően olyan területekre is eljuthatunk, ahova eddig csak nagyon nehezen vagy sokkal több idő alatt tudtunk volna. Így ebbe a verzióba belekerülhetett a chilei Szívárvány-barlang opció, illetve Puerto Williams, a jelenlegi legdélebbi állandóan lakott település a Földön. Mivel a szeptemeber-december közötti időszakban utazunk lehetőségünk lesz bálnalesre indulni. A Valdéz félsziget védett öblébe több száz bálna érkezik ilyenkor, hogy megszülje és az első hónapokban nevelgesse a bálnabébijeit. Továbbá Meglátogatjuk a festői szépségű El Chaltent is a Fitz Roy árnyékában fekvő kis falut, de nem csak itt hanem a Torres del Paine Nemzeti Parkban is lesz lehetőségünk trekkingelni. Ezen összetett út első 2 hetes része Patagóniát járja végig, érintve hatalmas gleccsereket, türkíz tavakat és érintetlen több száz éves erdőket. Ha nem október-december között utaznál, nézd át másik programunkat januártól-márciusig. Akik el tudnak jönni a folytatásra nem bánják meg. Tovább utazunk északra az Iguassu vízesést érintve egészen Rio de janeiróig. Jó argentin borok, kiváló steakek, tangó és tüzes szamba kíséri az utat.

NEMZETKÖZI REPÜLŐJEGY ILLETÉKEKKEL:

kb. 350 000 Ft -450 000 Ft

 

BELSŐ REPÜLŐJEGYEK ILLETÉKEKKEL:

Patagónia: kb. 910 USD (kb. 275 000 Ft) a 7 szakasz,

Brazil kiegészítés: kb. 380 USD (kb. 115 000 Ft) 2 szakasz

 

Út ára (min. 14 FŐ ESETÉN, kisebb csoportnál több):

Patagónia: 2250 USD (kb. 765 000 Ft)

Brazil kiegészítés: 790 USD (kb. 268 000 Ft),

mely tartalmazza az összes szállás árát jó minőségű középkategóriás hotelekben és összkomfortos bungalókban, a transzfereket, utazásokat, az összes programban leírt kirándulást kényelmes privát buszokkal, a összes szükséges belépőt, valamint a magyar nyelvű csoportkísérő és a szükséges helyi idegenvezetők díjait. Borravalók (nem kötelező): 15-20 USD/fő/út

 

ÉTKEZÉSEK:

Patagóniában, a bungalók teljesen felszerelt konyhával és grillterasszal rendelkeznek, ezért reggelit ezekben nem mindig adnak, Brazíliában végig büféreggeli van, további étkezési lehetőséget mindig biztosítunk, ezek ára kb. 15-20 USD/nap

 

FAKULTATÍV PROGRAM LEHETŐSÉGEK:

Hajókázás a Beagle-öbölben, Guacho nap a vidéki Argentínában, Tango est, Trópusi Madárpark, Sétarepülés az Iguassu vízesés felett, sétarepülés Krisztus szobor felett.

 

UTAZáS KIEGÉSZÍTÉSI LEHETŐSÉGEK:

New York, Miami (megszervezzük, hogy a repÜlőd New Yorkon vagy Miamin keresztül menjen, ahol utad megszakíthatod), hosszabbítás Rioban, Amazonas túra, Észak-Brazília. chilei Márvány barlang

* tájékoztató jellegű árak, melyeket az USA dollár És a helyi valuták valamint a forint árfolyama valamint a repÜlőjáratok telÍtettsÉge befolyásolhat.

 

KIVONATOS PROGRAMLEÍRÁS+

01. NAP: ÉRKEZÉS SANTIAGI DE CHILÉBE

02. NAP: REPÜLÉS BALMACEDÁBA

03. NAP: MÁRVÁNY BARLANGOK, EXPLORADORES GLECCSER KILÁTÓ

04. NAP: REPÜLÉS PUERTO MONTTBA, UTAZÁS PUERTO VARASBA

05. NAP: OSORNO VULKÁN, PETROHUÉ VÍZESÉS

06. NAP: REPÜLÉS PUNTA ARENASBA, UTAZÁS PUERTO NATALESBE

07. NAP: TORRES DEL PAINE NEMZETI PARK

08. NAP: REPÜLÉS PUERTO WILLIAMSBE

09. NAP: HAJÓZÁS PUERTO WILLIAMS-USHUAIA

10. NAP: TIERRA DEL FUEGO NEMZETI PARK

11. NAP: REPÜLÉS USHUAIA-EL CALAFATE

12. NAP: PERITO MORENO GLECCSER, UTAZÁS EL CHALTENBA

13. NAP: EL CHALTÉN TREKKING

14. NAP: REPÜLÉS PUERTO MADRYNBA

15. NAP: KIRÁNDULÁS A VALDEZ FÉLSZIGETEN, BÁLNALES

16. NAP: REPÜLÉS BUENOS AIRESBE, HAZAUTAZÁS

-------------------------BRAZIL KIEGÉSZÍTÉS---------------------------

+1. NAP: BUENOS AIRES

+2. NAP: BUENOS AIRES VÁROSNÉZÉS

+3. NAP: IGUASSU ARGENTIN OLDAL

+4. NAP: IGUASSU BRAZIL OLDAL

+5. NAP: RIO DE JANEIRO VÁROSNÉZÉS

+6. NAP: RIO DE JANEIRO

7-8. NAP: ELUTAZÁS RIÓBÓL

 

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS:

 

1. NAP: ÉRKEZÉS SANTIAGO DE CHILÉBE

A nemzetközi járat általában este érkezik Santiago de Chilébe, Chile fővárosába, így nem marad más hátra, mint egy transzfer a szállásunkra. Szállás Santiago de Chilében.

 

 

2. NAP: REPÜLÉS BALMACEDÁBA (OPIONÁLIS)

Reggeli után indulunk a repülőtérre és irány Balmaceda, ahonnan 4 óra buszút után érkzünk meg a gyönyörű General Carrera tó partján levő szállásunkra. A két ország területére átnyúló 152 km hosszú, 26,7 km széles és 2240 km2 területű, Chilében General Carrera-tónak, Argentínában Buenos Aires-tónak nevezett állóvíz Dél-Amerika második legnagyobb tava (a Titicaca-tó után). Az 1883-ban Carlos Moyano által felfedezett tó chilei nevét José Miguel Carrera tábornok függetlenségi hősről, argentin nevét az innen több mint 1700 km-re levő fővárosról, Buenos Airesről kapta. Indián nevén Chelenko „felkavart, örvénylő, zúgó vizet” jelent. A kis falu temetője bár 1920-ban alapították így nem túl régi, de annál érdekesebb, ugyanis kis házikókat építettek síremlék gyanánt.

 

 

3. NAP: MÁRVÁNY BARLANGOK, EXPLORADORES GLECCSER KILÁTÓ (OPCIONÁLIS)

Az egész napot itt fogjuk tölteni a környéken. Reggel, hogy a elgjobb fényviszonyokat csípjük el a Márványbarlangokhoz hajózunk, ahol a part mentén mintegy 300 méteres hosszon a szél és a víz által okozott erózió a sziklába látványos alakzatokat, barlangokat vájt. Ez a képződmény a szárazföldről nem közelíthető meg, sőt, nem is látható, csak a víz felől. A három részből álló barlang rendszert Márvány Katedrális néven is emlegetik, melynek három fő része a kápolna (La Capilla), a székesegyház (El Catedral), és a barlang (La Cueva). Becslések alapján a barlangrendszer 50 milliárd tonna 94%-os kalcium-karbonátból áll. Az európaiak a barlangok szépségét több mint száz éve fedezték fel, de a Teheulche nomád törzs már ezer éve ismerte. A hajózás után látogatást teszünk a viszonylag közel találhatü Exploradores gleccser kilátópontjához, kirándulunk, este pedig ismét a tóparti faluban alszunk. A barlangrendszerről itt láthattok egy rövid videót: MÁRVÁNYBARLANG VIDEO

 

 

 

4. NAP: REPÜLÉS PUERTO MONTTBA, UTAZÁS PUERTO VARASBA

Délben indul vissza a repülőnk Patagónia Puerto Montt nevű városába, ahonnan a szállásunkat adó Puerto Varas városába (30 perc) utazunk. Puerto Varas a Llanquihue-tó partján fekszik, 20 kilóméterre Puerto Monttól és 1854-ben alapították. A 19. században a helyi kormány német emigránsoknak földet ajánlott a környéken. A szelektiv emigrációs törvény segitségével a 19. században 6 ezer német család (kb. 30-40 000 ember) telepedett le a környéken. A tópartról tisztán látszanak a gyönyörű Osorno vulkán és a hófödte Calbuco és Tronador hegyek csúcsai. Szállás Puerto Varasban.

 

 

5. NAP: OSORNO VULKÁN, PETROHUÉ VÍZESÉS, TODOS LOS SANTOS TÓ

Délelőtt egy majd egész napos kirándulásra indulunk megkerülve a Llanquihue tavat. Keletre a várostól található a Vicente Pérez Rosales Nemzeti Park többek között az Osorno vulkánnal és számtalan trekking útvonallal. A vulkán egy részéig fel lehet menni kocsival, onnan pedig több sétaútvonal indul, illetve használhatjuk a libegőt is. Következő állomásunk a Petrohué vízesés lesz, ami a Todos los Santos tóból (azaz a Mindenszentek tóból) ered. Bazaltláva medrét az Osorno vulkán adta, vízhozama pedig másodpercenként 370 m3, ami az esős évszakban, mikor a tó vízszintje is akár 2 méterrel magasabb lehet, ez több. Zárásképp ellátogatunk magához a Todos los Santos tóhoz is, aminek partján ejtőzünk mielőtt visszaindulunk Puerto Varasba, ahol ismét megszállunk.

 

 

6. NAP: REPÜLÉS PUNTA ARENASBA, UTAZÁS PUERTO NATALESBE

Ezen a napon Puerto Monttból Punta Arenasba repülünk. Ezután egy busz a Magellán-szoros mellett elhaladva kora délután a 247 km-re fevő Puerto Natalesbe visz. Puerto Natalest 1911-ben alaitották elsősorban európai emigránsok. A város szép fekvésén kivül a Torres del Paine Nemzeti Parkba látogatók kiidnulópontja. Szállásunk a városban lesz.

 

 

 

7. NAP: TORRES DEL PAINE NEMZETI PARK

Reggel egy privát busszal a 112 km-re fekvő Torres del Paine Nemzeti Parkba megyünk, ami 181 000 hektáron terül el, és az Unesco által is védett, a világ legszebb nemzeti parkjainak egyike. A Paine szó jelentése „kék“, ami nem véletlen, hiszen a gleccserek, a türkiz tavak és a 2600 m fölé emelkedő csúcsok napközben kékes árnyalatban látszanak, naplemente idején azonban a Torres del Paine csúcsai vörösre színűre változnak és néha úgy néz ki, mintha égne. A terület a hegymászók, trekkingelők paradicsoma, számtalan hosszabb rövidebb túraútvonal létezik, a hegycsúcsok megkerülésére a pár napos W és O kör a legelterjedtebb. Egy napos túrán alatt is látni fogjuk az összes látnivalókat és még túrázni is marad időnk. Látjuk a Grey-gleccsert, amiről hatalmas darabok szakadnak le és úsznak felénk a partra, a Grey, Nordenskjöld, Sarmiento, Toro és Pehoé tavakat, a sztyeppéket, ahol peruhoz hasonlóan alpakkák élnek, a Laguna Margaritat és a Laguna Amargat, illetve a Salto Grande vízesést, amihez egy rövid 15 perces sétával jutunk, onnan pedig 2 órás oda vissza sétával a lenyűgöző látványt nyújtó Paine csúcsokat tekinthetjük meg közelebbről. Estére érkezünk Punta Arenasba ismét, ahol a legközelebbi repülőtér van, hogy reggel ne kelljen hajnalban kelnünk. Szállás Punta Arenas.

 

 

8. NAP: REPÜLÉS PUERTO WILLIAMSBE

Egy belső repülőjárat repít minket Puerto Williamsbe, ami a chiléhez tartozó Navarino sziget egyetlen kikötője, tengerészeti bázisa és egyben a "Chilei Antarktisz" megye fővárosa is. Ez a település felügyeli a chilei antarktiszi területeket és a Horn Fokot. 2874 fő lakja a civilekkel és a tengeri bázis lakóival együtt. Emaitt eddig nem volt városi rangja és a legdélebbi város rangját a szomszédos argentín város Ushuaia birtokolta, de a chileiek ezt nem hagyják annyiban és bár hivatalosan csak 5 000 bejegyzett lakos felett lehetne várossá nyilvánítani, 2019-ben a chilei kormány ezt mégis megtette. Ez, mivel nem tolonganak a jelentkezők az ottlakásra, különben elég nehezen ment volna. A 19. században miután aranyat találtak a környéken, elkezdődött a benépesítése, előtte évezredekig a Yagan indiánok lakták. Szállásunk elfoglalása és ebéd után a Martin Gusinde Antropológiai Múzeumba megyünk, illetve opció még az 5 km-re fekvő Omora Etnobotanikus Park meglátogatása is. Akik egyszer hosszabb időre jönnének ide bejárhatják az 5 napos Diente de Navarino trekking útvonalat, mielőtt lehajóznak az Antarktiszra. Szállásunk itt lesz a világ végén.

 

 

9. NAP: HAJÓZÁS PUERTO WILLIAMS-USHUAIA

Reggeli után elhagyjuk a szállásunkat és busszal majd hajóval a Beagle öblön át Argentinába jutunk, Ushuaia városába. Ushuaia, Argentína Tűzföld nevű tartományának 50 ezres fővárosa és korábban a világ legdélebbi városa is volt. Az Argentinok Ausztrália példájára egy távoli börtönszigetet hoztak itt létre, ahonnan gyakorlatilag lehetetlen volt megszökni, ráadásul több mint 3000 kilométerre van Buenos Airestől. Délutánunk szabad vagy felsétálunk a Martial gleccser tövébe majd egy kiadós gyaloglás, és kisebb mászás után elérhetjük a gleccser lábát is, vagy aki inkább khagyná a gleccser megközelítését, túrát tehet a közeli hatalmas pingvin kolóniához, vagy akár Husky szánon is száguldhat. A gleccsertől gyönyörű kilátás nyílik Ushuaia városára és a Beagle-öbölre. Este lehetőségünk lesz felfedezni a város kávézóit, kis boltjait, és hangulatos éttermeit. Szállásunk Ushuaiaban lesz.

 

 

 

10. NAP: TIERRA DEL FUEGO NEMZETI PARK

Bérelt kocsikkal egy egész napos látogatást teszünk a Tűzföldi Nemzeti Parkban, a chilei határ közelében. A nemzeti park 63.000 hektárja a Fagnano tótól a Beagle-csatornáig terjed, erdők, glaciális tavak, gleccserek és tengeröblök uralják a területet. Megnézzük a Ensenada-öböl partján található világ legdélebbi postahivatalát, ahol az útlevelünkbe is bepecsételnek, a Roca-tavat, és a Lapatia-öblöt, egy korábbi óriási hód-telepet, valamint a 48 000 kilométeres Panamerica autópálya legdélebbi végét is, és még több más bejárható kirándulóútvonalat. Ha marad időnk meglátogatjuk az Ushuaiatól 50 km-re található Lago Escondidot azaz az Elrejtett Tavat. Szállás Ushuaiaban.

 

 

 

11. NAP: REPÜLÉS USHUAIA-EL CALAFATE

Repülőre szállunk és tovább indulunk északra El Calafate városába. Nevét a Calafate növényről kapta (Berberis buxifolia) és az Argentín-tó partján fekszik. Érkezés után elfoglaljuk a szállásunkat, majd felvesszük bérelt kocsijainkat és szabad program keretében felfedezzük a várost. Meglátogathatjuk a környéken üzemelő csokimanufaktúrák egyikét vagy bevásárolhatunk patagoniai szuvenírekből. Szállás El Calafateben.

 

 

12. NAP: PERITO MORENO GLECCSER, UTAZÁS EL CHALTENBA

Délelőtt a Perrito Moreno gleccserhez vezetünk. Az út a semmibe vesző úton visz a Park bejáratáig, ahonnan még kb. 30 kilométerre van a látványosság. Itt hajóra ülünk, és még közelebbről (de a biztonsági előírás szerinti távolságról) is megnézzük a gleccsert. A Perito Moreno gleccser Santa Cruz tartományban, El Calafatetől 78 kilométerre, a "Los Glaciares National Park" területén található. A 250 km²-es jégformáció, 30 kilométer hosszú, 5 kilométer széles, legmagasabb pontja pedig 60 méter, teljes átlagos jégmagassága (a víz alatti jéghegy résszel) együtt 170 méter, de legmélyebbi részén 700(!) méter mély. Nevét Francisco Moreno felfedezőről kapta, aki a 19. században tanulmányozta a területet. A világ kevés haladó gleccserei közé tartozik, napi két métert csúszik előre, jóllehet majdnem ilyen ütemben veszít is tömegéből. Az előrehaladás során a jégtömeg az L-alakú Argentin-tó partjának ütközik, aminek következtében két részre osztja a tavat. Ez azt eredményezi, hogy a tó egyik oldalán az eltávozni nem tudó víz több méterrel megemeli a tó vízszintjét, és a hatalmas súly mind a jégfalra nehezedik. Ennek következtében a 60 méter magas jégfal időnként hatalmas robajjal beszakad, és a tó szintje kiegyenlítődik. Korábban több évente volt szakadás, most már a klimaváltozás miatt évente. Az egyik utóbbi szakadásról ezen a linken található egy video. Délután ismét lélegzetelállító tájakon a Viedma gleccser és a Fitz Roy csúcsai között  vezetünk El Chaltén városába, ahova kb. 4 óra alatt érkezünk meg. Szállásunk El Chaltenban lesz.

 

 

 

13. NAP: EL CHALTÉN TREKKING

Reggeli után egész napos kirándulásra indulunk itt időjárás kedv és erőnlét szerint több opció közül választhatunk. A terv, hogy a 7-8 órás trekkinget választjuk, ami a Lago Torrehez vezet. Az út folyómederben, vízesések mellett az erdőn át vezet, több kisebb megállóval, míg a DeAgostini bázis után megpillantjuk a Fitz Roy hatalmas gránitcsúcsait és előttük a 2 gleccsert, melyek összefolyásánál fekszik a Torre-tó (Laguna Torre). A másik trekking fele ennyi ideig tart és ugyan gleccsert itt nem látunk, de egy Fitz Roy csúcsait igen, mégpedig a Capri-tó (Laguna Capri) mögött. Ha ezt választjuk lesz időnk elmenni 2 közeli kilátóhoz egy kb. 1 órás kirándulással. A Mirador de Los Cóndores y Las Águilas mint ahogy a nevében is benne van, kondorok és sasok megfigyelő helye. Ha valami oknál fogva mégsem látnánk őket akkor sem jöttünk hiába, mert kiváló kilátás nyílik a falura, a környező hegyekre és völgyekre és a Viedma tóra. Szállásunk ismélt El Chalténban lesz.

 

 

14. NAP: REPÜLÉS PUERTO MADRYNBA

Reggel visszamegyünk El Calafateba, leadjuk a bérelt autókat és a 22 km-re található repülőtérre indulunk, majd onnan Puerto Madrynba repülünk, ami a másnapi Valdes-félszigeti kirándulásunk kiindulópontja lesz. A tengerparti városnak több mint 57 000 lakosa van és 1865-ben 150 welszi emigránssal alpitották. Szállásunk Puerto Madrynben lesz.

 

 

15. NAP: KIRÁNDULÁS A VALDEZ FÉLSZIGETEN, BÁLNALES

Reggeli érkezésünk után egész napos kirándulásra indulunk a 3625 km²-es Valdez félszigetre (kb. 1 400 kilométerre délre található Buenos Airestől), ami a az UNESCO világörökség része. A szél eróziós munkájának köszönhetően számtalan fosszília és ősi lábnyom került a felszínre és tanulmányozható a sziklákban. A múzeum gyűjteménye rendkívül változatos akár csak a természet maga: dinoszaurusz csontvázak, megkövesedett növények és hatalmas fatönkök, algák és kagylók tárulnak elénk. A félszigeten kb. 181 madárfaj található meg, köztük a Magellán pingvin, valamint évszaktól függően elefánt fókák, delfinek, gyilkos bálnák (orca) valamint a fő attrakció, a májustól decemberig erre tanyázó Északfoki bálna (ballena franca), aminek átlagos hosszúsága 18 méter, de nem ritkák a 24 méteres példányok sem. Hajóra szállunk és nem kell sok szerencse, hogy megfigyeljük őket, hisz ebben az időszakban nagyon sokszor fel-fel bukkannak, karnyújtásnyira a hajónktól, mi pedig tapasztalt vezetőkkel keressük a társaságukat. Szeptemberben születnek a kisbálnák, ezért ez a legjobb időszak idelátogatásra. Argentína partjainál a föld becsült 6000 bálnájából ,mintegy 2-3000 fordul meg évente. Az Orca-k pedig a frissen született kisfókákra vadásznak, itt készültek azok a híres felvételek, mikor a nagy bálna egészen a partig merészkedik elkapja a kis állatot és utána még hosszasan játszik vele, mielőtt megenné. Szállás Puerto Madrynban lesz.

 

 

16. NAP: REPÜLÉS BUENOS AIRESBE, HAZAUTAZÁS

Reggel a repülőtérre igyekszünk, ahonnan Buenos Airesbe repülünk. Akik a hosszabbitáson is részt vesznek a szállodába igyekeznek a többiek a repülőtéren maradnak és elindulnak haza.

A BRAZIL KIEGÉSZÍTÉS PROGRAMJA ELÉRHETŐ EZEN A LINKEN: